Život dospelých je klamársky

Elena Ferrante je zjav, aký sa len tak nevidí. A nemá to nič spoločné s tým, že si ako autorka spočiatku vybrala utajenú identitu. Jednoducho má dar rozprávať tak, že ju všetci naokolo musia počúvať bez prerušovania až do konca. Presne tak sa číta aj jej najnovšia kniha Klamársky život dospelých, ktorá opäť vyšla vo vydavateľstve Inaque.

04.10.2020 06:00
debata
Elena Ferrante: Klamársky život dospelých Foto: Inaque
elena ferrante klamarsky zivot dospelych Elena Ferrante: Klamársky život dospelých

Rovnako ako v predchádzajúcej sérii aj v tejto novinke je hlavnou hrdinkou mladé dospievajúce dievča a kulisou Taliansko s jeho ostrými sociálnymi rozdielmi. Ona vyrastá v prostredí strednej triedy, užíva si rodičovskú pozornosť a príjemný život bez väčších problémov, v ružových šatočkách a s pocitom ockovej princeznej. Až do chvíle, kým milovanému ockovi raz nevykĺzne z úst osudná veta, že jeho jediná dcérenka sa začína podobať na jeho sestru Vittoriu, ktorej meno znelo doteraz v ich dome ako nadávka.

Tá jediná veta, ktorú si dospievajúce dievča nechtiac vypočuje, všetko zmení. A mladučká Giovanna sa vo svojej neistote zrazu nemá o koho oprieť. Cíti sa škaredá ako neznáma hrozivá teta, hlúpa a zlá. Ale najmä nemilovaná. Ako každé dospievajúce dievča osciluje medzi potrebou byť „dobré dievča“, aby si zaslúžila rodičovskú lásku, a túžbou vymedziť sa, ísť vlastnou cestou. Jej rebélia ju privedie do celkom iného Neapola, než aký pozná od mala, do ulíc jej rodného mesta, ktoré vôbec nie sú také pekné ako tie, čo pozná. Ale aj tam žijú ľudia a medzi nimi aj Giovannina tajomná teta. Akí sú? Čo robia? Ako vyzerajú? Miesto, odkiaľ pred rokmi odišiel jej otec za lepším životom, je pre Giovannu plné tajomstiev. Rodičia ju tam nikdy nevzali, nikoho z tých ľudí nepozná a o tom, čo sa stalo pred rokmi, nevie celkom nič. Alebo, lepšie povedané, pozná len jednu verziu pravdy, ktorej až doteraz verila. S ostrou vnímavosťou mladosti vycíti, že spoznať svoju utajovanú, nehodnú rodinu, je jediná cesta k sebe samej. A ona sa po nej dychtivo vrhá.

Musí si prejsť veľa, kým odhalí, že idylická rodina môže byť len rozprávkou pre deti, pekne vymyslenou s naplánovaným dobrým koncom. Všetko je napokon inak, ako sa zdá, navonok slušné správanie ešte nemusí byť zárukou úprimnosti a vonkajšia drsnosť môže skrývať citlivú povahu. Giovanna sa učí, hoci v škole prepadá. Učí sa vnímať svet taký, aký v skutočnosti je. Je odvážna a statočná, keď zisťuje, že život dospelých, ktorých až doteraz obdivovala, môže byť jedno obrovské klamstvo.

Tie klamstvá sa na seba nebadane vŕšili celé roky. Čo všetko je človek schopný obetovať pre lepší život? Pre svoje ambície? Zradiť svoju rodinu? Svojich najbližších? Aj seba samého? Existuje vôbec niečo, čo sa nedá znesvätiť? Ideály jej pred očami padajú z piedestálov, príde aj o svoje dlhoročné priateľky a zrazu nemá pred sebou nič a nikoho, kto by jej pomáhal rozhodnúť sa. Zažíva všetko, čo patrí k mladosti, do jej života vstúpia muži, prvé bozky a dotyky, kamarátska aj mužská žiarlivosť, uznanie aj opovrhnutie, pachuť tragikomickej triviálnosti, odsúdenie aj súcit. Už nemôže stavať na tom, čo poznala, a musí si vytvoriť seba celkom nanovo, podľa seba samej. Ale ako to už vyžaduje zákon rovnováhy, o niečo prídeme a niečo iné získame. A rovnako ako predchádzajúca majstrovská sága o priateľstve aj Klamársky život dospelých pritiahne aj ženy, ktoré dospeli už dávnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Elena Ferrante