Franci Rabinek Epstein: Francina vojna

Strhujúce spomienky nadanej módnej návrhárky, ktorá prežila druhú svetovú vojnu. Svedectvo neuveriteľne silnej mladej ženy, ktorá vydržala hrôzy holokaustu a napriek útrapám prežila.

05.10.2020 06:00
debata
Franci Rabinek Epstein: Francina vojna Foto: Ikar
francina-vojna-71451 Franci Rabinek Epstein: Francina vojna

V lete 1942 deportovali nacisti dvadsaťdvaročnú Židovku Franci Rabinekovú do Terezína, koncentračného tábora a geta vzdialeného šesťdesiatpäť kilometrov od Prahy. Bol to začiatok jej trojročnej cesty z Terezína do Osvienčimu-Brezinky, odkiaľ putovala do pracovného tábora v Hamburgu a napokon do Bergenu-Belsenu.

Franci sa v tábore preslávila ako módna návrhárka, ktorá pri výbere na nútené práce oklamala doktora Mengeleho, keď tvrdila, že je elektrikárka. Zariskovala, čo ju pri selekcii dostalo na pravú stranu ? medzi šťastlivcov, ktorým bol dopriaty náskok pred smrťou. Vo svojich spomienkach úprimne a otvorene, ba miestami aj vtipne opisuje temné roky, ktoré strávila v ženskom väzení.

Francina vojna predstavuje svedectvo neuveriteľne silnej mladej ženy, ktorá vydržala hrôzy holokaustu a napriek útrapám prežila. Jej boj sa však kapituláciou Nemecka v roku 1945 neskončil. Čakali ju ešte dlhé roky začleňovania sa do spoločnosti, ktorá mala v porovnaní s ňou len okrajovú skúsenosť s nacistickými zverstvami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy