Nobelovu cenu za literatúru získala Louise Glücková

Udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru sa tohto roku zaobišlo bez škandálu. Spomedzi 197 nominovaných kandidátov ju získala 77-ročná americká poetka Louise Glücková.

08.10.2020 13:08 , aktualizované: 18:07
debata (8)

Ako uviedla odborná porota, pri výbere zavážil „jej nezameniteľný poetický hlas, ktorý so strohou krásou robí individuálnu existenciu univerzálnou“. Okrem prestížneho ocenenia laureátka dostane i finančnú odmenu vo výške 10 miliónov švédskych korún (asi 950-tisíc eur).

Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Louise... Foto: TASR/AP, Carolyn Kaster
Louise Glücková Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Louise Glücková na snímke s niekdajším americkým prezidentom Barackom Obamom v septembri 2016.

O tom, komu cena pripadne, už tradične rozhodla Švédska kráľovská akadémia, ktorú tým v testamente z roku 1895 poveril bohatý vynálezca dynamitu Alfred Nobel. Ako na slávnostnom vyhlásení oznámil tajomník Nobelovho výboru Mats Malm, Glücková svoje ocenenie prijala s prekvapením, ale aj s radosťou.

Narodila sa v roku 1943 v New Yorku, jej starí rodičia boli maďarskí židovskí prisťahovalci. Jej otec sa už narodil v Amerike a matka mala ruské korene. Glücková dnes pôsobí ako profesorka anglickej literatúry na Yalovej univerzite.

Autorsky debutovala v roku 1968 básnickou zbierkou Firstborn. O pár rokov neskôr ju už kritika považovala za jednu z najnadanejších amerických básnikov súčasnosti. Dobré meno si upevnila ďalšími 11 zbierkami básní, no aj viacerými knihami esejí. Získala i niekoľko uznávaných ocenení, ako napríklad Pulitzerovu cenu (1993) či National Book Award (2014).

Nobelistka v slovenčine

Slovenskí čitatelia môžu z tvorby Louise Glückovej poznať napríklad zbierku básní Vidiecky život, ktorú do slovenčiny preložila Jana Kantorová-Báliková.

O preklade pre Pravdu povedala: „Keď ma v roku 2016 vydavateľstvo Skalná ruža oslovilo, aby som si vybrala zbierku z Glückovej tvorby, ktorá mi je najbližšia, dlho som neváhala a rozhodla som sa preložiť Vidiecky život. Zarezonoval vo mne možno preto, že som približne v rovnakom veku, v akom ho autorka napísala, a uvažujem o priebehu ľudského života a približovaní sa k jeho nevyhnutnému koncu. V zbierke sú aj prekvapujúco svieže verše o mladosti, pripomínajúce atmosféru 60. rokov 20. storočia, ktoré sú mi veľmi blízke. A bez ohľadu na to, že sa dej odohráva na vidieku, s ním späté prežívanie a pocity sú dôverne známe každému z nás. Ľudské životy prechádzajú rôznymi obdobiami od začiatku až po prirodzený záver nášho bytia, no príroda musí pretrvať, aby mohli prežiť ďalšie generácie i celé pozemské stvorenstvo.“

Práve preto sa podľa prekladateľky v zbierke kladie taký veľký dôraz na tému ohňa, ktorý môžeme mať pri spaľovaní lístia pod kontrolou, no jedného dňa by mohol zničiť aj celú zem.

„V poslednej zo série básní nazvaných Pálenie lístia je nádherne vyjadrené odlišné vnímanie plynutia času v starobe a v detstve, pretože chlapec toto zdanlivo rýchle dianie pozoruje dlho,“ hovorí Kantorová-Báliková a cituje zo spomenutého diela:

„Mŕtve lístie sa vznieti rýchlo./ A rýchlo zhorí; za pár chvíľ /sa zmení z niečoho na nič. Poludnie. Nebo studené, modré,/ pod ohňom je sivá zem.// Ako rýchlo to ide, rýchlo sa rozplynie dym./ A tam, kde bola kôpka lístia, je prázdnota,/ ktorá sa zrazu zdá byť obrovská.// Z druhej strany cesty to sleduje chlapec./ Stojí tam dlho, pozoruje horiace lístie./ Azda takto sa dozvieme, že je zem mŕtva – // vzplanie."//

Koniec škandálov?

Výber Louise Glückovej je podľa odborníkov dôkazom, že sa situácia vo výbore Švédskej kráľovskej akadémie konečne upokojila. Udeľovanie Nobelových cien za literatúru v uplynulých rokoch totiž sprevádzali škandály, ktoré nevrhali dobré svetlo tak na celú inštitúciu, ako aj na samotné ocenenie.

Prvá aféra vypukla už pri jeho odovzdávaní v novembri 2017. Pod vplyvom svetovej kampane #Me Too sa vtedy prihlásilo osemnásť žien, ktoré zo sexuálneho obťažovania obvinili fotografa Jeana-Claudea Arnaulta, manžela členky akadémie Katariny Frostensonovej.

Tá sa navyše dostala do konfliktu záujmov, keď z peňazí akadémie finančne podporovala kultúrnu inštitúciu svojho muža. Obaja sa previnili aj tým, že tajne vyzradili mená siedmich nositeľov Nobelovej ceny za literatúru ešte pred ich oficiálnym vyhlásením.

Keďže tým porušili pravidlá akadémie, ktorá dbá na zachovanie mlčanlivosti – napríklad aj mená nominovaných kandidátov na cenu možno zverejniť až po 50 rokoch, Frostensonová prišla o miesto. Jej manžel za znásilnenie skončil vo väzení a po prepustení sa radšej presťahovali do Francúzska.

Tieto udalosti mali za následok, že sa akadémia ocitla vo vážnej kríze. Viacerí jej členovia odstúpili a v roku 2018 Nobelovu cenu za literatúru ani neudelili.

Nešťastnému rozhodnutiu sa však akadémia nevyhla ani vlani, keď sa snažila dohnať zameškané a uvedené ocenenie udelila naraz dvom spisovateľom – Poľke Olge Tokarczukovej (dodatočne za rok 2018) a Rakúšanovi Petrovi Handkemu za rok 2019. Zatiaľ čo proti prvému výberu nik nenamietal, cena pre Handkeho vyvolala protesty vo Švédsku i v zahraničí.

Ide totiž o kontroverzného spisovateľa, ktorému vyčítajú najmä jeho postoj počas vojny v Juhoslávii. Handke vtedy podporoval srbských nacionalistov, zľahčoval ich vojnové zločiny alebo ich dokonca popieral.

Keď v marci 2006 zomrel bývalý juhoslovanský prezident Slobodan Milošević, ktorého súdil medzinárodný trestný tribunál v Haagu, Handke rečnil na jeho pohrebe. Ak si teda Švédska kráľovská akadémia týmto výberom chcela napraviť pošramotenú povesť, dosiahla pravý opak.

Tentoraz stavila na istotu. Louise Glücková je umelkyňa, ktorej minulosť nezaťažujú nijaké spory. Napriek tomu ani tohto roku nejde všetko podľa plánu. Oficiálne sa totiž noví nositelia Nobelovej ceny oceňujú na slávnostnej ceremónii 10. decembra, vo výročný deň Nobelovho úmrtia. V Štokholme im vtedy odovzdávajú medailu a diplom.

Pre obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu sa však tohto roku toto tradičné podujatie neuskutoční. Namiesto toho cenu odovzdajú iba na diaľku prostredníctvom televízneho prenosu.

Laureáti Nobelovej ceny za literatúru za posledné desaťročie

2020 Louise Glücková 2019 Peter Handke 2018 Olga Tokarczuková (dodatočne) 2017 Kazuo Ishiguro 2016 Bob Dylan 2015 Svetlana Alexijevičová 2014 Patrick Modiano 2013 Alice Munrová 2012 Mo Jen 2011 Tomas Tranströmer 2010 Mario Vargas Llosa

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Nobelova cena za literatúru #Louise Glücková #Nobelove ceny #Švédska kráľovská akadémia