Roztopašný spisovateľ Rodari dostal k stovke výstavu v knižnici

Na hlavnom námestí v Bologni postavili kedysi palác zo zmrzliny a deti zďaleka prichádzali, aby si mohli z neho obliznúť. Strecha bola zo šľahačkovej smotany, dym na komínoch z cukrovej vaty...

20.10.2020 12:00
debata

V inom meste si rodičia nevedeli poradiť s deťmi, ktoré všetko rozbíjali, a tak im postavili iný palác – na rozbitie, aby ušetrili. A inde zas žila ženička, ktorá susedom počítala kýchnutia – a kto si nekýchol ani raz, určite mal niečo za lubom. V Krajine bez hrán bolo pre previnilcov trestom, že namiesto pokuty museli dať vľúdnemu strážnikovi zaucho, čo bolo také protivné, že si radšej dávali pozor, aby neprestúpili zákon.

Prvé aj druhé vydanie Rodariho rozprávok (1965,... Foto: Artforum
Prve aj druhe vydanie Rodariho rhttps://cms.pravda.sk/typo3/clear.gifozpravok 1965 2016 ilustroval Vladimir Fuka. Prvé aj druhé vydanie Rodariho rozprávok (1965, 2016) ilustroval Vladimír Fuka.

Taliansky spisovateľ Gianni Rodari pred rokmi napísal pre deti úžasnú knihu Rozprávky po telefóne. Postavy z jeho kníh práve dnes ožívajú na výstave k spisovateľovej storočnici.

Prekladal ho Hečko

Alica, ktorá stále a do všetkého padala, chlapec, ktorý chcel byť neviditeľný, aby ho rodičia ani učitelia nehrešili, aj myš, ktorá jedla mačky. Rodariho príbehy sú roztopašné aj poučné, ale najmä plné fantázie. Sú kratučké, ako keď rodičia zavolajú deťom z práce, veď ich aj rozpráva účtovník, ktorý za obchodmi cestuje po celom Taliansku. Ale vďaka láskavému humoru chutia ako tá najlepšia šľahačková torta – a deti ich milujú.

Film Hviezdny taxík na motívy Rodariho... Foto: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave
Film Hviezdny taxik na motivy Rodariho ilustrovali Juraj Krumpolec a Igor Derevenec. Film Hviezdny taxík na motívy Rodariho ilustrovali Juraj Krumpolec a Igor Derevenec.

Sté výročie Rodariho narodenia teraz pripomenú diela významných talianskych ilustrátorov, ktoré sprevádzali jeho knižky od šesťdesiatych rokov až po súčasnosť, aj slovenské vydania Rodariho rozprávok. Výstavu v Univerzitnej knižnici v Bratislave pripravil Taliansky kultúrny inštitút a potrvá od 19. októbra do 3. novembra.

Gianni Rodari je jedným z najobľúbenejších detských autorov na svete. Na Slovensku jeho Rozprávky po telefóne vyšli už v roku 1965 v Mladých letách v preklade úžasného Blahoslava Hečka, ktorý vedel so slovami čarovať ako málokto, po 50 rokoch ich vydalo Artforum. Na Slovensku od polovice minulého storočia vyšli aj ďalšie významné Rodariho diela ako Cibuľkove dobrodružstvá, Jazmínko v krajine klamárov, alebo Z neba padá čokoláda.

„Gianni Rodari napísal množstvo kníh. Priniesol nápady, ukázal nové cesty poznávania. Vymýšľal a experimentoval, hral sa so slovami. Jeho tvorba zahŕňa veršovačky, riekanky, básne, listy, poviedky, romány, pedagogické úvahy, novinové články. Je jediným talianskym autorom vyznamenaným cenou Hansa Christiana Andersena, akousi Nobelovou cenou za detskú literatúru. Jeho diela si zaslúžia, aby ich ľudia čítali, objavovali, počúvali zas a znovu, pretože sa vymykajú akýmkoľvek stereotypom. Boli preložené do mnohých jazykov. Jeho texty sa zrodili spoločne s obrázkami. Sprevádzajú ich diela umelcov, ktorí tvorili dejiny svetovej ilustrácie,“ povedal Massimo Mezzetti, vedúci odboru kultúry regiónu Emilia-Romagna.

To najlepšie od Talianov

Výstava k 100. výročiu Gianniho Rodariho pôvodne vznikla pre medzinárodný veľtrh detských kníh v Bologni a ponúka výber toho najlepšieho z talianskej ilustrátorskej tvorby za posledných päťdesiat rokov od známych osobností dizajnu a kreslenej tvorby, medzi nimi sú autori Luzzati a Munari, až po súčasných umelcov. „V Bratislave sme rozšírili pôvodný koncept výstavy o slovenské vydania Rodariho kníh, preklady niekoľkých jeho rozprávok od študentov talianskeho bilingválneho gymnázia či krátky animovaný film Hviezdny taxík výtvarníkov Juraja Krumpolca a Igora Derevenca z roku 2016,“ uviedla Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu. Dramatické centrum Edudrama k výstave pripravilo tvorivú dielňu pre deti prvého stupňa základných škôl, ak aj v týchto časoch prejavia záujem, sprievodné podujatie Svet Gianniho Rodariho hravou formou približuje jeho príbehy.

Súčasťpou výstavy sú aj ilustrácie talianskeho... Foto: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave
Sucastpou vystavy su aj ilustracie talianskeho vytvarnika Bruna Munariho. Súčasťpou výstavy sú aj ilustrácie talianskeho výtvarníka Bruna Munariho.

A keďže výstava sa koná v Univerzitnej knižnici, pripomeňme si ešte jednu z Rodariho rozprávok: Stará knižničná myš zašla na návštevu k svojim bratrancom, ktorí bývali v sýpke a nepoznali svet. „Vy nepoznáte svet,“ povedala svojim príbuzným, „a pravdepodobne neviete ani čítať.“ „Ech, ty si znalá sveta,“ vzdychali. „Napríklad, jedli ste niekedy mačku?“ „Ech, ty si znalá sveta. Lenže u nás mačky jedia myši.“ „Pretože ste nevzdelaní. Ja som zjedla nejednu mačku a nepovedala ani ň.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Rodari #Rozprávky po telefóne