Aké je byť migrantom vo vlastnej krajine?

Keď chlapec vyrastá bez otca, nesie si to ako hendikep celým životom. Ale ak má navyše tmavšiu pleť, jeho osud je vopred napísaný. Aspoň na Slovensku určite. Pre ostatných totiž "vyzerá ako Cigán" a tlak okolia je taký silný, že ho pred odmietaním a nenávisťou nedokáže ochrániť ani milujúca matka.

21.10.2020 07:00
debata
Kniha Samy - Migrant problematizuje vplyv... Foto: Trio Publishing
samy-migrant-vo-vlastnej-krajine Kniha Samy - Migrant problematizuje vplyv politiky na jednotlivca a kritizuje rasizmus.

Zdenka Beckerová, Slovenka žijúca v Rakúsku, napísala silný a potrebný príbeh. O to viac, že je skutočný, len niektoré reálie sú doň „presadené“. Jej kniha Samy – Migrant vo vlastnej krajine, je obžalobou politiky, ktorá kriví charaktery a ničí ľudské osudy, ale najmä obžalobou rasizmu, skrytého aj celkom otvoreného.

Malý Samy sa narodí ako nemanželské dieťa slovenskej matke a indickému otcovi, lekárovi, ktorý žije a pracuje v Rakúsku. Jeho rodičov spojí láska, no hoci sú len kúsok od seba, v Bratislave a vo Viedni, oddelí ich od seba ostnatý drôt. Ešte pred tridsiatimi rokmi obkľučoval ľudí v krajinách socialistického bloku, ale keď sme ho s nadšením prestrihli, nevedeli sme, ako hlboko sa nám vryl do našich duší a že môže jatriť rany ešte ďalším generáciám.

A tak aj malý Samy musí znášať dedičstvo starej ideológie vo vlastnej rodine a hoci sa narodil do nového sveta, ten nie je preňho o nič lepší, skôr naopak. Kým v škôlke narážal pre svoj pôvod na nepochopenie a predsudky, v škole nastúpilo otvorené šikanovanie a vzápätí rasové útoky neonacistov. Hoci je jeho otec Rakúšan s migrantským pozadím, lekár a univerzitný profesor, syn mu vďačí len za tmavú farbu pleti. Samy sa tak stáva cudzincom vo vlastnej krajine. A postupne sa odcudzí aj svojim najbližším.

Osobný príbeh Samyho, jeho matky a ďalších postáv sa tu prepletá s dobovými reáliami, ako verejné útoky neonacistov na cudzincov, odkupovanie štátnych bytov do vlastníctva, rýchlo kvasení podnikatelia aj právnici, zaplavenie ulíc drogami, vypaľovanie rómskych osád, bezmocní doktori aj nečinní policajti. Jedna faloš a manipulácia nahradila inú, túžba po majetku už nie je hanbou ale cieľavedomosťou, ideovo-politické dogmy nahradila viera. Zmätení a preťažení rodičia svojim deťom nerozumejú, „slušní chlapci“ si v noci obúvajú vojenské baganče a vedia silno udrieť. Zlo pomaly a nebadane narastá, nemá ho kto zastaviť. Až zákonite vyústi do veľkej tragédie, hoci nie tak, ako by čitateľ čakal. Je to, čo sa stalo, osobným zlyhaním dospievajúceho chlapca? Jeho matky? Širšej rodiny alebo okolia? Či celého človečenstva?

Kniha Samy – Migrant vo vlastnej krajine je cenná najmä svojou témou, ktorá je dôležitým odkazom pre nás všetkých. Ako nápis nad dverami na výstave, ktorý vyzýval: kto si bez predsudkov, vojdi. No dvere sa nedali otvoriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #rasizmus #migrant