Pre deti už píšu aj Dan Brown a Samuel Bjork

Najväčšie knižné vydavateľstvo na Slovensku - Ikar má pre vášnivých čitateľov dobré správy. Na jeseň chystá množstvo knižných lahôdok od krimi cez romantiku až po zábavné i poučné tituly pre deti, hovorí PR manažérka Lucia Čarná. Ona sama je spoluautorkou jednej z noviniek, knihu Gauč alebo šťastie napísala spolu so známym kondičným trénerom Marošom Molnárom. Kniha je ako stvorená do čias, keď nás pandémia nepustí z domu.

24.10.2020 11:15
Lucia C  arna   4 Foto:
Lucia Čarn8 je spoluautorkou jednej z noviniek, knihy Gauč alebo šťastie.
debata

Ovplyvnila druhá vlna koronavírusu plány vydavateľstva Ikar? Bude jesenných knižných noviniek menej či viac?

Určite áno, množstvo titulov sme museli z jari presunúť na koniec roka, teda do jesennej sezóny 2020, a niektoré dokonca na rok 2021. Na jeseň sme ale pripravili veľmi silnú zostavu bestsellerových autorov s ich knižnými novinkami. Čiže nových kníh bude na jeseň veľmi veľa a veľmi dobrých. Vyberie si každý.

Priviedla korona ľudí viac k čítaniu?

Myslím si, že čiastočne áno. Čakali sme veľké prepady, kvôli mesiacom, keď boli zatvorené obchodné centrá, ale ukázalo sa, že mnohí ľudia kupujú knihy aj on-line, a tí, ktorí nekupovali, začali. Prepad síce bol, ale miernejší, ako sme čakali. Veľmi sa predávali detské knihy – lebo, logicky, deti boli doma s rodičmi a nejako ich bolo treba zabaviť. A keďže ľudia prirodzene túžia po nejakej forme úniku od reality, knihy, filmy a seriály im pomohli v ťažkých momentoch.

Zásobujú sa už ľudia v súvislosti s pandémiou knihami? O aký typ kníh by mohol byť najväčší záujem – trilery a detektívky či skôr niečo pokojnejšie a oddychovejšie?

Nemyslím si, že by sa zásobovali v zmysle, že nakupujú vo veľkom knihy, tak ako múku a cestoviny. Skôr vyťahujú knihy z knižníc, pretože sa nedá ísť do kina ani do divadla. A hľadajú po nete, aké sú novinky a čo by si objedali. Keď si idem pravidelne po objednávku do kníhkupectva, stretnem tam ľudí v rúškach, a nikto neodchádza naprázdno. Knihy sú našimi „parťákmi“ počas pandémie.

V prvej vlne sa osvedčili rozprávky a rôzne detské knihy. Vyjdete aj teraz v ústrety rodičom, aby mohli deťom ponúknuť dobré zmysluplné čítanie? Čo pre nich chystáte?

Naša detská edícia Stonožka pripravila pre deti naozaj parádne čítanie pod vianočný stromček, ale aj na jesenné obdobie. Vyšla detská kniha Dana Browna Divoká symfónia aj kniha Zooptika – o tom, ako vidia jednotlivé druhy zvierat. Nádherne ilustrovaná je klasika Vietor vo vŕbach pre staršie deti. Detektívkar Samuel Bjork má tentoraz novinku pre deti – knihu Detektívi z dvora – Prípad strateného náhrdelníka. Tiež vydávame detskú knihu od slovenskej autorky Simony Novotenej – Ako si kukučka našla rodinu. No a – samozrejme – pre deti aj dospelých fanúšikov Harryho Pottera – je tu nádherná raritná séria všetkých siedmich častí s ilustrovanými obálkami od slovenského ilustrátora Adriána Macha.

Zaujme titul Divoká symfónia s menom Dana Browna, ide o zhodu mien či o slávneho autora, ktorý tentoraz píše pre deti?

Je to ten známy a slávny Dan Brown, autor Da Vinciho kódu a Divoká symfónia je jeho debut v tvorbe pre deti. Knihu ilustrovala maďarská ilustrátorka Susan Batori.

Aj vy sama ste spoluautorkou jednej novinky, spolu s Marošom Molnárom ste napísali knihu Gauč alebo šťastie. Tento kondičný tréner známy z relácie Extrémne premeny vraj chce zdvihnúť ľudí z gaučov a priviesť ich k zdravšiemu životnému štýlu. Ako na to v knihe idete? Komu by ste túto knižku odporučili?

Táto knižka je pre každého, kto chce niečo pre seba urobiť. Na gauči môžeme ležať dlho a je to príjemné, lenže v jednom momente prídu zdravotné problémy. A ľudia zistia, že musia niečo začať robiť, ale nevedia ako, čo, kto im poradí a hlavne za čo. Nie každý si môže dovoliť osobného trénera. Preto chce Maroš pomôcť (tak ako v Extrémnych premenách) aj bežným ľuďom. Aby ich motivoval vlastným životom a aby im poskytol akýsi návod na cvičenie a súbor cvikov, ktoré môžu cvičiť aj doma v obývačke, vedľa svojho gauča.

Na čo sa môžu tešiť milovníci napínavých kníh?

Jeseň je ideálna na trilery a krimi. Hodí sa to k sychravému počasiu. Lars Kepler, samozrejme, prichádza s novým prípadom pre ich detektíva Joona Linna, Frankie Kozmon prináša nový zvierací príbeh Červ – sériu vrážd rieši jeho detektív Marek Wolf. Jozef Karika nás vo svojej Smršti prevezie rýchlou jazdou po Liptove a slovensko-poľskom pohraničí, kde fúka halný vietor, a ten v ľuďoch prebúdza temné pudy. Peter Šloser, bývalý vyšetrovateľ, odhaľuje prepojenie polície a organizovaného zločinu v románe Polícia v rukách mafie. Svojimi knihami si získava čitateľov a je akýmsi nasledovníkom Dominika Dána.

<OT>S novinkou nazvanou Prečo ja? prichádza aj obľúbená Andrea Coddington. O čo pôjde? <AN>Najnovšia Andreina kniha je veľmi emotívna a silná. Rozpráva príbeh ženy, ktorá má okolo štyridsiatky a žije síce navonok pekný, no nie veľmi šťastný život. Na Silvestra si mnohé veci uvedomí a s príchodom nového roka zisťuje, že zmena v jej živote bude musieť byť okamžitá, pretože ju urýchli zlá diagnóza. Bude sa musieť vyrovnať s chorobou aj so svojimi prioritami, a, samozrejme, položí si otázku, ktorú si kladú mnohé z nás – Prečo ja?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar