RECENZIA: Strom je košatý, ako dobrý príbeh

Viete, ako premeniť pustatinu na krásnu, životom kypiacu krajinu, v ktorej nikomu nič nechýba? Stromy tam rastú až do neba a ľudia aj ostatné tvory si nažívajú v zhode a navzájom sa o seba starajú.

05.11.2020 06:30
debata
Obálka knihy Alexandra Salmela - Strom. Foto: Literárne informačné centrum
Alexandra Salmela - Strom Obálka knihy Alexandra Salmela - Strom.

Spisovateľka Alexandra Salmela má na to skvelý návod: spolupracujme a rozdeľme sa o to, čo máme. Áno, máte pravdu, je to rozprávka pre deti. Ale čarovná. A bodaj by sme si z nej vedeli zobrať príklad aj my dospelí, hneď by bol svet krajší!

Hlavnými hrdinami dobrodružného príbehu sú jeden strašne zlý Blöeglöek a Princezná, ktorá mala všetko. Ale, ako to už v živote chodí, nič nie je celkom také, ako sa zdá. Blöeglöek vie strašne zle vrčať a oháňať sa chvostom, ale iba preto, aby uchránil jediný zostávajúci strom široko-ďaleko.

A Princezná, ktorá si myslí, že má všetko, sa chce po tom strome vyšplhať až do neba, aby si odtiaľ vzala tú najžiarivejšiu hviezdu a dala si ju na čelo. Tu sa začína konflikt, z ktorého obaja nepriatelia vyjdú iní, než boli na začiatku. Niekto sa musí naučiť hovoriť áno a niekto sa učí prijať nie. Ale nepredbiehajme a neprezrádzajme.

Princezná patrí medzi elitu. Ale na rozdiel od iných jej príslušníkov Princeznej nechýba odvaha a chuť niečo zmeniť. Je to dokonca „emancipované dievča“, ktoré si vie samo poradiť so všeličím a stále so sebou nosí batoh plný rôznych užitočných nástrojov. (Feministi a feministky by z nej mali v tomto smere radosť.)

Ľudia, či vlastne pozostatky toho, čo sa kedysi nazývalo ľudstvom, sú v knihe vykreslení ako úbohé tvory, živoriace v pustatine. Ako vysvitne, dopadli zle, pretože dovolili, aby si pár tých, ktorí v tom „vedia korčuľovať“ (a preto sa aj volajú Veční korčuliari) prisvojilo to, čo patrí všetkým. Všetci boli najvyššími, najvýkonnejšími najšpeciálnejšími najšéfmi všetkého, ako nám ich predstavila autorka. (Koho vám asi dnes pripomínajú?)

Ako v každej rozprávke dobro zvíťazí nad zlom, ale pozor. Tentoraz si treba pripraviť aj plán B, keby niečo predsa len zlyhalo. (Mimochodom, to je práve to, čo dospelým zväčša chýba…)

Alexandra Salmela píše po slovensky aj po fínsky, pretože sa narodila v Bratislave a žije vo fínskom meste Tampere. Fínčinu ovláda určite dokonale, veď ju nielen vyštudovala, hovorí ňou, ale aj svoj prvý román 27 čiže smrť robí umelca napísala v originálnej verzii vo fínskom jazyku. A získala za ňu cenu novín Helsingin Sanomat aj nomináciu do finále literárnej ceny Finlandia.

V knihe Strom prináša úchvatný alegorický príbeh o priateľstve, ľudskej nenásytnosti a krátkozrakosti, aj o skazonosnej sile manipulácie a klebiet. Spustošená zem a posledný strom, ktorý nemožno zavlažiť slzami, je silným ekologickým posolstvom. A otázka, že prežijeme, len ak budeme ochotní deliť sa a spolupracovať, je kľúčová morálne a filozoficky.

Príbeh nádherne dopĺňajú ilustrácie Martiny Matlovičovej, držiteľky Zlatého jablka na BIB 2009. Keby tak rozprávka pokračovala, vedeli by sme rovnako ako Princezná vykročiť zo svojich kvitnúcich záhrad a krásnych palácov, ale aj z oveľa skromnejších, no komfortných príbytkov a životov…

Knihu Alexandry Salmela Strom vydalo Literárne informačné centrum pre deti školského i predškolského veku, ale, samozrejme, aj pre ich vnímavých rodičov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #strom #Alexandra Salmela