Svet za mrežami v románe Tenká hranica

V románe Richarda Rychtarecha Tenká hranica sa retrospektívne odvíjajú životné osudy dvoch väzňov – anarchistu a bývalého kňaza, ktorí sa ocitnú spolu v cele.

07.11.2020 14:19
debata
Richard Rychtarech: Tenká hranica Foto: Slovart
Tenka hranica Richard Rychtarech: Tenká hranica

Navonok nemôžu byť rozdielnejší. Miro, zvaný Špagát, je pankáč a militantný anarchista, a opát Félix je exkomunikovaný katolícky kňaz a bývalý predstavený kláštora. V bežnom živote by sa títo dvaja zrejme nikdy nestretli, no vo väzenskom mikrokozme sa z nich stávajú „situační priatelia" spojení jednou celou.

Odlišnosť svetonázorov dvoch hlavných protagonistov je východiskom pre hutné debaty a zaujímavé argumentačné strety. Hoci je román skôr charakterovou sondou, nechýba mu ani pútavá príbehová línia s prekvapivým zvratom. Autor nás vo svojom texte zoberie na „exkurziu“ za múry väzenia a zoznámi nás so svetom muklov a dozorcov ako aj s hierarchiou a slangom v tomto nemilosrdnom prostredí.

Richard Rychtarech (1977) sa narodil v Bánovciach nad Bebravou, vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je prirodzene zvedavý a rád číta. Vyskúšal veľa povolaní – pracoval v poisťovni, na biofarme vo Švajčiarsku, v záhradníckej firme vo Viedni aj ako redaktor v časopise. Posledných desať rokov chodí z Bratislavy pracovať a písať do cisterciánskeho kláštora v Dolnom Rakúsku. Je ženatý. Doteraz mu vyšli tri romány: Tvoja nočná mora, sLOVEnky, Na smrť pekná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy