Neznámy rukopis Françoise Saganovej objavil jej syn. Vychádza v slovenčine

V minulom roku zažilo Francúzsko výnimočnú literárnu udalosť. Vyšiel nový, doteraz nevydaný román legendárnej spisovateľky Françoise Saganovej Temné zákutia srdca. Legendárna autorka s nadhľadom a šarmom zobrazuje krutú, miestami grotesknú rodinnú drámu.

08.11.2020 07:00
debata
Françoise Saganová : Temné zákutia srdca Foto: Slovenský spisovateľ
Temne zakutia srdca 002 Françoise Saganová : Temné zákutia srdca

Stalo sa tak šesťdesiatpäť rokov po jej slávnom debute Dobrý deň, smútok a pätnásť rokov po smrti autorky, ktorá sa stala symbolom nezávislosti a neviazanosti mladej povojnovej generácie. Teraz vychádza román Temné zákutia srdca v slovenskom preklade Beáty Panákovej.

Posledný rukopis Françoise Saganovej, ktorý objavil jej syn Denis Westhoff, vychádza v autentickej podobe, a hoci je nedokončený, dýcha z neho typická saganovská rafinovanosť, slobodomyseľnosť a vášnivé zaujatie ľudskými citmi, ich rozporuplnosťou a premenlivosťou.

Autorka s eleganciou, nadhľadom a šarmom zobrazuje krutú, miestami grotesknú rodinnú drámu, odohrávajúcu sa v provinčnom meste Touraine v 80. rokoch minulého storočia. Deju nechýba napätie a takmer kriminálna zápletka s otvoreným koncom. Román Temné zákutia srdca je presvedčivým dôkazom rozprávačského majstrovstva autorky, ktorá – povedané slovami Jacqua Chiraca – „s citom a bystrosťou odhaľovala ducha a vášne ľudského srdca“.

Z francúzskeho originálu Françoise Sagan: Les Quatre Coins du coeur, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Plon, Paris 2019, preložila Beáta Panáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Françoise Saganová