Bibliotéka bude. V televízii a v rozhlase

Knižný veľtrh Bibliotéka sa tento rok uskutoční na rozhlasových vlnách a televíznych kanáloch RTVS.

09.11.2020 17:28
rtvs, bibliotéka, Foto:
Bibliotéka dostáva virtuálnu podobu! Uvidia ju a budú ju počuť diváci a poslucháči RTVS.
debata

Počas tohto týždňa diváci a poslucháči môžu sledovať sériu diskusií, rozhovorov s tvorcami kníh – autormi, ilustrátormi, vydavateľmi i kníhkupcami, a najmä získať tipy na dobré čítanie.

V rozhlase sa knihy udomácnia až do piatka vo vysielaní Rádia Slovensko, v rubrikách Kniha rána a Kniha popoludnia predstavia zaujímavé knihy a ich autorov. Vo štvrtok medzi 14. a 16.30 h prídu špeciálni hostia: ilustrátor Adrián Macho predstaví obálky Harryho Pottera aj svoj detský bestseller Gerda: Príbeh veľryby, Jozef Leikert uvedie publikáciu Osudy osobností Slovenska a Lucia Lackovičová knihu Žena z Marsu, príbeh Michaely Musilovej, Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru.

Literatúre sa venujú aj popoludňajšie Ladenia Rádia Devín, až do piatka vždy o 14. h, o 17. h sa pridajú relácie Ars litera. Do Rádia Devín prídu autori Denisa Fulmeková, Vanda Rozenbergová, Katarína Škorupová, Ivan Štulajter, Marián Kubicsko, Noémi Bogyó, Richard Pupala, Etela Farkašová, Jaroslav Klus, Diana Mašlejová, Igor Adamec, Rastislav Puchala, Daniel Hevier, Martin Kasarda či Ivana Gibová.

Dámsky klub na Jednotke prinesie vo štvrtok prehľad knižnej ponuky aj noviniek a v piatok budú moderátorky hostiť spisovateľa Daniela Heviera. Bibliotéke sa bude venovať aj sobotné vydanie relácie KULTÚRA.SK.

Vo štvrtok o 20.10 h Dvojka uvedie dokument Osamelí bežci, imaginatívnu road movie o básnickej skupine, umeleckej energii a sile priateľstva. Protagonisti stretávajú postavy, ktoré sa výrazne podieľali na ich tvorbe, vydavateľov Olega Pastiera, Petra Milčáka a Kolomana Kertésza Bagalu, výtvarníka Miroslava Cipára alebo básnika Jána Buzássyho.

O literatúre budú aj diskusné špeciály Večera s Havranom na Dvojke, v sobotu bude reč o detskej literatúre, poézii a komiksoch a v nedeľu bude témou knižný trh v čase koronakrízy, knižné festivaly a prechod do on-line priestoru. Dvojka uvedie aj pútavé dokumenty o reštaurovaní kníh, o slovenskej knižnici pre nevidiacich aj o spisovateľovi Kornelovi Földvárym.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Bibliotéka