Kniha roka 2020: Čo čítajú autori detektívok? Šloser hlasuje za Soltészov Hnev a komu sa páči Nesbo?

Medzi hlasujúcimi v ankete Pravdy je viacero spisovateľov. Aké knihy zaujali autorov krimirománov? Aj vy môžete vybrať Knihu roka 2020 v čitateľskej ankete Pravdy.

24.11.2020 06:00
Peter Šloser podpisuje Foto:
Peter Šloser podpisuje svoju druhú knihu Polícia v rukách mafie.
debata (1)

Hlasujte v čitateľskej ankete Kniha roka 2020

Zároveň máte šancu vyhrať aj zaujímavé knižné ceny:

  • 1× knihy na celý rok (24 kníh rôzneho žánru)
  • 3× knižný balíček s ponožkami s logom Pravda.

Peter Šloser je bývalý policajt, jeden zo zakladateľov NAKA a autor bestselleru Mafiánska poprava? Nedávno mu vyšla druhá kniha nazvaná Polícia v rukách mafie. Z tohtoročnej knižnej produkcie vybral knihu kolegu Arpáda Soltésza nazvanú Hnev.

Svoj výber zdôvodnil: „Knihe dávam svoj hlas, nakoľko táto vychádza zo skutočných udalostí, o ktorých je potrebné, aby sa verejnosť raz dozvedela čo najviac pravdy.“ Z prekladových titulov zvolil novinku dua Lars Kepler nazvanú Zrkadlový muž: „Príbeh o únosoch žien, ktoré autor v knihe opisuje ma mimoriadne zaujal, pretože mám v úmysle tiež opísať v jednej z mojich ďalších kníh podobnú udalosť, ktorá sa odohrala na Slovensku.“

Na našej ankete sa zúčastnil aj František Kozmon – mladý, no už veľmi populárny autor zvieracej krimisérie, ktorému nedávno vyšiel jej piaty diel nazvaný Červ. Sám hlasuje za inú detektívku, a to historickú od Juraja Červenáka s názvom Anjel v podsvetí.

„Je to už šiesta časť série o Steinovi, Barbaričovi a Jarošovi a za mňa zatiaľ najlepšou. Červenák nastavil štandard historickej detektívky – nielen na úrovni slovenskej literatúry. Opäť prináša premyslenú zápletku, napätie a humor, ktorý vyplýva z prirodzenej a iskrivej interakcie jeho postáv. Autentické prostredie, postavy a jazyk sú jeho štandardom v kvalite hodnej moderného povinného čítania.“

Aj v kategórii prekladovej literatúry má svojho favorita. Je ním kráľ severskej detektívky Jo Nesbo a jeho tohtoročná novinka Kráľovstvo. V knihe ide o príbeh bratov, ktorí sa po rokoch stretávajú na farme, kde prežili detstvo. „Príbeh je napísaný pútavo, napriek objemnejšiemu počtu strán sa číta poľahky, prináša stále nové odhalenia. Ja však najviac oceňujem to, ako Nesbo pracuje so psychológiou postáv. Dokazuje, že pozná ľudskú dušu a nebojí sa načrieť do jej temných zákutí,“ tvrdí Kozmon.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Jo Nesbo #krimi #detektívka #František Kozmon #Peter Šloser #Kniha roka 2020