Kde je Tramtária. Vítané osvieženie od Gindla

Náš osvietenský autor Jozef Ignác Bajza napísal dobrodružný román René mláďenca príhodi a skúsenosti a svojho hrdinu nechal doputovať až do Istanbulu. Novinár a spisovateľ Eugen Gindl si požičal Bajzových protagonistov, zasadil ich do súčasnosti a tiež ich nechal cestovať. Jeho kniha vyšla vo vydavateľstve F.R. & G., má názov Zaživa v Tramtárii, no René s Van Stiphoutom v nej zašli najďalej do Humenného. Kniha sa teda inšpirovala skôr druhým dielom Bajzovho románu, kde sa kriticky pozrel na to, čo sa dialo vo vtedajšom Hornom Uhorsku. Z literárneho hľadiska je to hybrid (automobilisti potvrdia, že je to dnes trendy) románu, cestopisu a eseje. Sám autor ho nazval satirickým cestopisom, čo presne vystihuje tón rozprávania o tomto putovaní.

25.11.2020 10:00
debata
Eugen Gindl: Zaživa v Tramtárii Foto: Vydavateľstvo F.R. & G.
eugen gindl zaziva v tramtarii obalka Eugen Gindl: Zaživa v Tramtárii

Euridika „ze štandu“

Rámcovanie príbehu a postavy sú podľa Bajzu, no René je „mladík z urodzenej rodiny kdesi na Západe“, po lone Európy putuje v službách Dona Varleta, tajného komisára Európskej únie a sprievodcu mu robí záhadný domorodec Jano Van Stiphout. Reného síce naverboval Don Varlet, ktorý „pocítil k mladíkovi prekvapujúcu, takmer otcovskú náklonnosť“ (aby sme nezabudli na Bajzu), ale pravou príčinou bola slovenská brigádnička, tajomná, vábna a nespútaná Euridika, ozajstná nevesta hôľ. Don Varlet Reného poučil: „V krajine, ktorú navštíviš, je jednou z najproduktív­nejších stratégia mŕtveho chrobáka: prikrčiť sa, prečkať, prežiť, pritiahnuť opasky, dočasne vycúvať z vlastných dejín.“

René sa s Van Stiphoutom stretne v Hainburgu a dozvie sa, že práve tam kulminovala nežná revolúcia pochodom tisícov Slovákov. „Vravím vám, to ani nebol pochod, ale čosi ako náboženská púť. Dôstojná rozlúčka s totalitou, dôverné zvítanie sa so slobodou.“ Realitu o trinásť rokov po revolúcii mu pripomenie driečna čašníčka, gastarbeiterka zo Slovenska. „Doma pracovala v exkluzívnom hoteli, ale v tejto kaviarničke zarobí trikrát toľko.“

Kritický pohľad Van Stiphouta na Slovákov Reného prekvapí, až zapochybuje, či je Slovák. Van Stiphout sa mu prizná: „Nuž hej: som Slovák ako repa. Domorodec. Ale na tej slovenskosti si až tak nezakladám. Je to len jedna z mojich siedmich identít.“ Je totiž aj Lipták, Bratislavčan, Stredoeurópan, Európan i pozemšťan. Asi tak si predstavuje uvedomelého Slováka. Autorova kombinácia trošky pátosu, drsnej reality a irónie sa prejaví, aj keď sa René prvý raz stretne s Euridikou na Slovensku. Zbadá jej fotku na bilborde. Keď sa opýta slečny, ktorá na ulici čaká na klientov, či ju nepozná, dostane odpoveď: „Euridiku… Kto by ju nepoznal? Tu se mnu stála, kým ju nevymákol ten fotograf… Odvézel ju, rovno ze štandu…"

Premiešaní ako čalamáda

Z Bratislavy vedie cesta dvoch pútnikov na Žitný ostrov. Je to územie, kde sa menili hranice, vymieňalo sa obyvateľstvo a jeho pohnuté dejiny stále prežívajú v hlavách ľudí, ktorí tam žijú dnes. „A tak tu žijeme na jednej kope, premiešaní ako čalamáda: asimilovaní Chorváti, Maďari a Maďari-Nemaďari, Slováci z Dolnej zeme i z Kysúc, reslováci a remaďari, niekoľko Cigánov i noví Slováci, prišelci, ktorí si tu postavili domy, ale pracujú v Bratislave.“ Je to reportáž a tak sa tam nájde miesto pre recept na dobré halászlé i na zamyslenie o slovensko-maďarských vzťahoch.

Podobne je to pri ceste po Novohrade. Stretnú tam slepého astronóma (kozmos v reportáži tohto autora nemohol chýbať), diskutujú s dezorientovaným inštruktorom navigácie, ale dozvedia sa aj niečo zo starších či najnovších dejín Fiľakova. Navštívia aj bývalý pioniersky tábor, ktorý jeho bývalý vedúci sprivatizoval za babku a bývalí pionieri, dnes podnikatelia, ho premenili na „Recreation center“ Neolit. René tam znovu stretne Euridiku, ktorá pracuje ako scout pre castingovú agentúru, ktorá v celom svete vyhľadáva dievčatá, aby z nich urobili modelky. Prizná, že všetky sa neuchytia ako modelky, ale všetky majú šancu, záleží od nich, ako sa uchytia. Niečo naznačí pohľadnica od jednej z nich. Boli na nej len tri slová Fucky job. Help!

Posledné „príhodi a skúsenosti“ zažijú naši cestovatelia na Divokom východe Slovenska. Od sympatického ukrajinského pašeráka sa dozvedia, že už aj Slováci spanšteli a vyvyšujú sa nad Ukrajincov. Asi sa im splnil skrytý sen, ktorý o nich prezradil Tomáš Janovic: aby aj oni mohli konečne niekoho trochu poutláčať. Hybridy sú vítané, lebo sú ekologické. Gindlov hybrid prispeje k osvieženiu nášho literárneho ovzdušia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy