Matica slovenská preniesla ľudové povesti a rozprávky do online priestoru

Novým projektom videí s čítaním slovenských povestí a rozprávok s názvom Z príbehu do príbehu Matica slovenská (MS) reaguje na pretrvávajúcu pandémiu koronavírusu, pre ktorú sú obmedzené aj jej kultúrno-osvetové aktivity v regiónoch.

26.11.2020 17:15
debata

Podľa svojej hovorkyne Veroniky Grznárovej matica považuje za dôležité, aby deti nestrácali kontakt so slovenskou literatúrou a dejinami.

„Osobné čítanie slovenských povestí a rozprávok s deťmi sme preniesli do on-line priestoru, aby sme udržali vzťah najmladších generácií s knihami. Využívame na to knižné tituly z Vydavateľstva MS, keďže vo vydávaní národných povestí má MS silné postavenie,“ priblížil zámer projektu podpredseda MS Marek Nemec.

Ako podpredseda pre slovenské zahraničie a jazykovo zmiešané územia a predseda Mladej Matice zdôraznil, že videá sú určené aj pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí.

„Slovenská literatúra predstavuje jedno z najdôležitejších spojív medzi krajanmi a Slovenskom. Preto pokračujeme v overených metódach našej ustanovizne, ktorá má od svojho vzniku živé kontakty so slovenským zahraničím a dlhodobo podporuje matičnými knihami národné povedomie Slovákov a Sloveniek v zahraničí,“ doplnil Nemec.

V prvom zverejnenom videu na oficiálnom YouTube profile TV Matica si záujemcovia vypočujú povesť z knihy Slovenské povesti I. od Jozefa Cígera Hronského.

„Druhé zverejnené video prináša povesť z nového matičného titulu Povesti a príbehy karpatských Rusínov od autorov Petra Vrlíka a Petra Mišáka, ktorý sa zaradil do knižnej série Povesťová mapa Slovenska. Aktuálne sú v procese tvorby aj ďalšie videá. Prvé on-line čítanie sa uskutočnilo v unikátnych priestoroch Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši,“ dodala Grznárová.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Matica slovenská #rozprávka #Slovenské povesti