Je Slovensko temné? V novej knihe je nádej aj humor

Sedemnásť poviedok od rôznych slovenských autorov a autoriek a sedemnásť známych hercov a herečiek, ktorí ich načítali, k tomu ešte výtvarníčka a jej obrázky do knihy a hudobníci podfarbujúci atmosféru pôsobivej audioknihy.

27.11.2020 08:00
debata
Kniha Slovensko Noir prináša 17 poviedok... Foto: Ezopo
Slovensko Noir Kniha Slovensko Noir prináša 17 poviedok domácich autorov.

Rôznych umelcov a rôzne druhy umenia spája jedna téma: výpoveď o Slovensku v temnejších časoch. Tak sa zrodil multižánrový projekt Slovensko Noir.

"Autori projektu divadelníčka Judita Hansman a hudobník František Lintner oslovili autorov s tým, aby napísali svoju výpoveď o Slovensku v temnejších „noir“ časoch. Následne oslovili 17 hercov, ktorí dané poviedky narozprávali, a tak vznikol projekt, ktorý spája literatúru aj herectvo, ale aj výtvarné umenie a hudbu. Každá poviedka je na audioknihe sprevádzaná originálne skomponovanou hudbou, v tlačenej verzii zasa ilustráciami od akademickej maliarky Kataríny Vavrovej,“ vysvetľuje Mia Ilavská z vydavateľstva Ezopo, ktoré knihu aj audioknihu a hudobné CD vydáva.

Temné, ale s humorom

Všetky poviedky sú nové, napísané originálne pre tento projekt, s jedinou výnimkou – Pavol Vilikovský, ktorý sa na poviedky tešil a prisľúbil účasť, to už, bohužiaľ, nestihol, preto bude v knihe uverejnený úryvok z jeho románu Pes na ceste, s dovolením rodiny.

Ďalšími autormi a autorkami, ktorí do knihy prispeli, sú Ivan Kučera, Arpád Soltész, Juraj Thal, František Kozmon, Juraj Červenák, Silvester Lavrík, Márius Kopcsay, Sor Ch. Verrin, Jakub Nvota, Milan Lasica, Nikita Slovák, Zuzana Szatmáry, Veronika Šikulová, Hylla Kluth, Pišta Vandal Chrappa a Ľubomír Feldek so svojimi piatimi básňami.

"Je to len prvá časť chystanej deväťdielnej ságy zbierok poviedok (antológií) vždy na danú tému – noir, komédia, sci-fi, horor, thriller, akcia, dobrodružstvo, história a mystery,“ dodáva František Lintner, spoluautor projektu.

Nie je to vraj ten klasický „Noir“, pod ktorým si ľudia predstavia 20. roky a detektívov v klobúkoch, príbehy budú ladené pochmúrnejšie, aj keď stále môžu byť humorné, hovorí.

„V projekte Slovensko Noir nie je ani len byľka beznádeje. Práve naopak. Nádejou i humorom, sa to tam hemží, nájdete aj romantiku, jemnú erotiku, triler, filozofiu, aj krimi témy,“ dodáva Judita Hansman.

Hlasy, ktoré načítavajú jednotlivé príbehy, a vlastne aj autorov vyberali z rôznych generácií: Ivo Krúpa, ktorého všetci poznajú ako Brucea Willisa, Boris Farkaš, ktorý roky dabuje Monka alebo Al Pacina, Táňa Pauhofová, hlas Hermiony, Danka Mackovičová ako Penny z Teórie Veľkého Tresku, ale aj Zuzana Fialová, Dano Dangl, Tomáš Maštalír alebo Majo Majeský, to všetko sú známe hlasy, ktoré sa výborne počúvajú, vravia autori projektu. Jednotlivé príbehy v audioknihe spája postava rozprávača, ktorým je Robert Roth.

"Zvyčajne sa kniha nahráva trochu plochejším hlasom, ale my chceme, aby to herci hrali. A čo je pre herca úžasnejšie, ako keď mu povie režisér – „môžeš hrať“. Vzniklo z toho malé divadelné predstavenie. Monodrámy,“ hovorí Judita Hansman.

A čo môže byť hlavným posolstvom novej knihy? „Leopold Lahola povedal krásnu vetu: „Nazdávam sa, že ľudskosť treba obnovovať.“ A to je veľmi dôležité. Všetko sa teraz nejak búra, rúca, niečo sa s nami deje, až sme zabudli, že sme ľudia. Náhlime sa za tým, aby sme zarobili peniaze, aby sme sa najedli, aby sme sa obliekli, a ničíme krásno, aj umenie, pretože sa na to prestávame sústreďovať a máme pocit, že to k životu nepotrebujeme. Ale pravda je úplne inde. Keď zlikvidujeme kultúru, keď budeme mať dosť peňazí, aby sme si potom mohli niekde užiť, tak už si nebudeme mať čo užiť. Umelci prestanú byť umelcami,“ vraví František Lintner.

Vydavateľ naopak

Mladé vydavateľstvo Ezopo funguje len od júna, a to na "opačnom“ princípe.

"Predtým, než knihu vydáme, ukážeme ju ľuďom a spýtame sa ich, či by si takú knihu chceli vlastne prečítať. Toto obdobie nazývame v Ezopo vydavateľstve predpredajom. Trvá 45 – 60 dní, počas ktorých si čitatelia môžu dielo predkúpiť za zvýhodnené ceny a podporiť tak vznik knižného projektu. Ak sa nájde dostatok podporovateľov a vyzbierame minimálnu sumu potrebnú na vydanie diela, knihu vytlačíme. Ak nie, peniaze vrátime podporovateľom a knihu, bohužiaľ, nevydáme,“ hovorí Mia Ilavská.

Multižánrový projekt Slovensko Noir už prekročil 10 000 eur, potrebnú minimálnu sumu na zrealizovanie.

"Keď sme sa začali zaujímať o to, ako funguje knižný priemysel, uvedomili sme si, že to autori vôbec nemajú ľahké. Väčšinou býva kameňom úrazu marketing. Autor strávi niekoľko rokov písaním knihy, príde do vydavateľstva a ak sa im rukopis zapáči, knihu vydajú. Alebo si knihu vydá na vlastné náklady, svojpomocne. Kniha je teda vytlačená, ale nikto o nej nevie. Nikto sa dopredu nepýta, či sa bude ľuďom páčiť a či budú ochotní si ju aj kúpiť. V tradičných vydavateľstvách prichádza marketing až nakoniec, my sme sa rozhodli obrátiť to naopak,“ dodáva Mia Ilavská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #audiokniha #Slovensko Noir