Zaujalo nás: Kostol plný kníh

Slovenka žijúca v Luxembursku tento rok vydala debutovú zbierku poviedok Mimóza. Samozrejme, sleduje aj slovenské novinky, no tie sa k nej dostávajú neskôr, a tak najviac číta v angličtine. Píše nám, aké knižky objavila v Holandsku - a ešte na akom zaujímavom mieste.

29.11.2020 10:00
debata
Dominikánsky kostol v holandskom meste... Foto: Adriana Boysová
Kostol plný kníh Dominikánsky kostol v holandskom meste Maastricht dnes slúži ako moderné kníhkupectvo.

Nie je to tak dávno, čo som sa na sklonku leta túlala úzkymi uličkami holandského mesta Maastricht, keď vtom ma kroky zaviedli do širokej brány kostola. Užasnuto som hľadela na police plné kníh, ktoré sa vinuli pred mojimi očami do šírky, no najmä do výšky.

Holanďania premenili dominikánsky kostol z 13. storočia na moderné kníhkupectvo. Drevené lavice nahradili široké stoly s kôpkami farebných kníh a šikovní architekti vytvorili pomocou železných konštrukcií tri poschodia, ktoré sa vinú po stenách kostola, rešpektujúc náboženské motívy a jedinečný charakter prastarej budovy.

V predajni sa našlo miesto aj pre malú kaviareň a ako spomienka na minulé časy slúži dlhý stôl v tvare kríža, za ktorým si môžete vychutnať lahodný mix aróm stúpajúcich z voňavej kávy, delikátnych koláčikov a nových kníh.

Prechádzajúc nekonečnými radmi kníh som sa napokon rozhodla pre kúpu dvoch kníh. Prvou bola kolekcia poviedok, ktorá vychádza ako séria každý rok a obsahuje to najlepšie z krátkych príbehov uverejnených britskými autormi v tom roku.

Best British Short Stories pozývajú čitateľov súdiť knihu podľa obalu či presnejšie podľa názvu. V októbri vyšlo nové vydanie s príbehmi publikovanými v roku 2020 zozbieraných z antológií, zo zbierok, z časopisov, novín a internetových stránok.

Spisovateľ Tamim Sadikali na stránke Bookmunch venovanej recenzovaniu kníh napísal, že zbierka mapuje milióny dimenzií osamelého, atomizovaného života a funguje ako zrkadlo, ako umenie, ktoré nás zároveň mätie i fascinuje.

Poviedky predstavujú veľké príbehy na malom počte strán, sú preto ideálnym spoločníkom do uponáhľanej doby, kde knihy čakajú na príležitosť dostať sa k slovu. Aj slovenský trh prináša novinky z oblasti poviedkovej tvorby a záleží len na vás, či dáte prednosť britským, alebo domácim autorom.

Druhou knihou, ktorá ma zaujala už na prvý pohľad takmer efemérnou ilustráciou, bola útla knižka s neobvyklým názvom – The Travelling Cat Chronicles od japonskej spisovateľky Hiro Arikawa. Nedávno kniha vyšla aj na Slovensku vo vydavateľstve Lindeni pod názvom Zápisky cestujúcej mačky.

Kniha je iná nielen tým, že jedným z hrdinov je túlavý kocúr Nana, ktorý k čitateľovi prehovára vlastným mačacím jazykom, slovenského čitateľa určite očaria opisy japonskej prírody, ktorú Nana objavuje so svojím novým majiteľom Satoru, cestujúc v dodávke naprieč Japonskom.

Z knihy dýcha pokoj japonskej duše, ale i smútok miešaný s okamihmi radosti pri stretnutiach a rozlúčkach, ktoré dvojicu na cestách postretnú. Ich putovanie je zároveň cestou o hľadaní radosti v maličkostiach, o priateľstve, láske, umení dávať a prijímať život vo všetkých jeho podobách, rovnako tak smrť, pokorne, s vedomím, že tí, na ktorých spomíname, ostávajú s nami a jedného dňa sa s nimi stretneme, pretože každý koniec je začiatkom niečoho nového.

Kniha ako stvorená na mesiac november, čo poviete?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #kostol #knihy #kníhkupectvo #Adriana Boysová