Časopis Knižná revue konečne ocení víťazov ankety Kniha roka

Víťazi čitateľskej ankety Kniha roka 2019, ktorú už 28-krát vyhlásilo Literárne informačné centrum v Bratislave spolu s mesačníkom Knižná revue, si preberú ocenenia počas slávnostného večera 30. novembra 2020. Na vhodný moment čakali organizátori do jesene, no pre pretrvávajúcu pandémiu sa rozhodli pre online prenos.

28.11.2020 18:00
debata

Výsledky hlasovania v čitateľskej ankete o najlepšiu knihu roka 2019 boli verejnosti známe už v apríli.

Cenu čitateľov v kategórii Kniha roka 2019 dostala vedecká publikácia Fašizmus Jakuba Drábika z vydavateľstva Premedia. Knihou roka za debut sa stala ilustrovaná kniha pre deti Evy Urbanovej Jeleňatý a Kravatý z vydavateľstva OZ FACE. Víťazi si cenu preberú osobne, počas slávnostného večera, ktorý sa bude vysielať online.

„Jakubovi Drábikovi, Eve Urbanovej a ich vydavateľom sme gratulovali na stránkach Knižnej revue už po zverejnení výsledkov, v čase prvej vlny pandémie, ale slávnostné udelenie cien sme odložili na jeseň. Samotná anketa, ktorá v tomto roku zmenila svoj štatút, pritiahla pozornosť čitateľov, ktorým sa chceme verejne poďakovať za ich hlasy. Opatrenia v čase druhej vlny poposúvali našu slávnosť na posledný novembrový deň. Pripomenieme si dva skvelé, stále aktuálne tituly. A autorov, ktorí si zaslúžia ocenenia, predstavíme čitateľom aspoň on-line,“ hovorí šéfredaktorka Knižnej revue Tina Čorná.

Večerom bude sprevádzať literárny vedec, publicista a predchádzajúci šéfredaktor Knižnej revue Radoslav Passia.

Ceny do ankety, dve grafiky, venoval významný slovenský umelec Rudolf Sikora. Autorom a vydavateľom ich odovzdajú Miroslava Vallová, riaditeľka Literárneho informačného centra, a Tina Čorná.

20 titulov v hlavnej kategórii a päť titulov v kategórii debut roka 2019 do čitateľského hlasovania nominovala odborná porota. O víťazoch v samotnom hlasovaní už rozhodovali iba čitatelia.

Organizátorom ceny je Literárne informačné centrum v Bratislave. Každoročne ju vyhlasuje redakcia časopisu Knižná revue.

Anketa Kniha roka, ktorá sa udeľuje raz ročne za diela vydané knižne v predchádzajúcom kalendárnom roku, upozorňuje na výnimočné diela v oblasti slovenskej literatúry a knižnej kultúry, a tým podporuje pôvodnú tvorbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #kniha roka #Knižná revue