Gump - pes, ktorý naučil ľudí žiť. Nová kniha pre malých aj veľkých

Vianoce môžete stráviť s novým knižným priateľom Gumpom. Psom, ktorý naučil ľudí žiť. Kniha od českého autora Filipa Rožka inšpirovala tvorcov aj k vzniku celovečerného filmu, ktorý sa do kín dostane na budúci rok.

02.12.2020 13:00
debata
Obálka novej knihy o psom hrdinovi Gumpovi. Foto: Ikar
Gump Obálka novej knihy o psom hrdinovi Gumpovi.

V susednej Českej republike sa jeho príbeh stal v priebehu roka od svojho vydania najpredávanejšou knihou. Na svojom konte má viac ako 120-tisíc predaných výtlačkov a získal dokonca cenu čitateľov v najväčšej literárnej súťaži Magnesia Litera.

Slovenské vydanie českého bestselleru spisovateľa Filipa Rožeka vychádza práve teraz a na pultoch kníhkupectiev ho nájdete pod názvom Gump. Pes, ktorý naučil ľudí žiť.

Sympatický tulák Gump na stranách knižnej novinky rozpráva o ceste plnej prekážok a pascí, ale aj o láske psích hrdinov k svojim ľudským spoločníkom. Originálne, poetické, ale miestami aj bolestivé rozprávanie vychádza zo skúseností autora, ktorý sa celý život venuje záchrane týraných psov a náprave krívd, akých sa ľudia na zvieratách dopustili.

Pomoc zatúlaným psom

Gump bol kedysi túlavým psom. Vlastne, každý pes je tak trochu túlavý, kým nenájde svoje šťastie, a to sa mu podarí iba s človekom. Príbeh Gumpa je príbehom o hľadaní psieho šťastia a o prekážkach, ktoré ho môžu stretnúť na ceste k tomu správnemu človeku.

Je o sile a nezlomnosti, ktorá sa skrýva v každom psovi. Autora textu Filipa Rožka sprevádza láska k psom už odmalička, motivovala ho k napísaniu knihy o Gumpovi aj k celoživotnej pomoci organizáciám, ktoré sa venujú ich záchrane.

Vydavateľstvo Ikar sa k charitatívnemu rozmeru projektu rado pripojilo a časť výťažku z predaja venuje dvom slovenským organizáciám: OZ Pes v núdzi a Útulok Levice – OZ Šťastný domov.

Gumpovo rozprávanie je príbehom o zvieracej múdrosti a obetavosti, ktoré môžu byť príkladom aj pre ľudí. O nádeji, ktorú nespúta ani najpevnejšia reťaz.

Autor knihy Filip Rožek so psom Gumpom. Foto: Filip Rožek
Pes Gump Autor knihy Filip Rožek so psom Gumpom.

Kniha vychádza pred uvedením rovnomenného filmu s hviezdnym hereckým obsadením, ktorého premiéra sa chystá v roku 2021. Účinkujú v ňom Bolek Polívka, Ivana Chýlková, Eva Holubová, Karel Roden a ďalší známi českí herci pod taktovkou režiséra F. A. Brabca.

Súčasťou diela je príloha s fotografiami z filmu a zo zákulisia natáčania, aj pár slov o ľuďoch a psíkoch, ktorí inšpirovali Gumpovo rozprávanie. Príbeh je popretkávaný dojímavými ilustráciami Weroniky Gray.

Ako knihu hodnotí prekladateľka do slovenčiny Danka Jacečková? "Niekto by si mohol myslieť, že Gump je kniha pre deti a mládež, ale nie je to celkom tak. Povedala by som, že je to čítanie pre ľudí – aj tých dospelých, ktorí v srdci zostali deťmi. Dielko je unikátne tým, že rozprávačom príbehu o hľadaní domova a šťastia je akoby sám hlavný psí hrdina.

Autor sa s tým dosť vyhral a musím povedať, že mu veľmi záležalo na tom, aby aj preklad do slovenčiny bol čo najautentickejší, osobne na výsledok dohliadal. Trošku kostrbatý a hravý štýl rozprávania, ktorý knižku sprevádza od začiatku, sa číta veľmi fajn a myslím, že v nejednom čitateľovi vzbudí chuť zaobstarať si nejakého chlpatého kamaráta z útulku," opísala dojmy Jacečková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #pes #literatúra #Filip Rožek #pes Gump