Kniha roka 2020: Cenu čitateľov Pravdy získala kniha Ako umelci vidia svet

Prvýkrát v histórii ankety Kniha roka si mohli svojho víťaza na webe Pravdy zvoliť spomedzi 36 kníh z 12 vydavateľstiev aj naši čitatelia. Na prvom mieste sa so 752 hlasmi umiestnila knižka Kataríny Kosánovej a Andrey Gregušovej Ako umelci vidia svet, ktorú ilustrovala Nataša Štefunková.

04.12.2020 15:15
mala Kosanova foto2 Foto:
Katarína Kosánová s knižkou Ako umelci vidia svet.
debata

Knižka z vydavateľstva Slovart už na obálke hlása: Umenie je hra. Autorka Katarína Kosánová, ktorá pracovala ako galerijná pedagogička v Slovenskej národnej galérii a v Múzeu dizajnu, to objasňuje:

"Názov Umenie je hra som už dávno použila pri interaktívnej výstave o tvorbe Ľudovíta Fullu v Bibiane. Znamená, že vytvárať umenie môže byť hra, ale hrou môže byť aj jeho vnímanie. My sme k hre prispeli aj tvorivými aktivitami, ktoré sa viažu k umeleckým dielam. Čiže deti sa môžu s dielami zahrať priamo v knihe alebo aj mimo nej.“ Kosánová má skúsenosť, že deti prijímajú umenie veľmi prirodzene. "V kurze Maľovanie je čarovanie mám deti od troch rokov a už v tomto veku z umenia veľa nasávajú a prostredníctvom výtvarných aktivít sa rady vyjadrujú. Prax ma ale presvedčila, že stále treba hľadať pútavé postupy sprístupnenia umenia deťom, napríklad cez prvky tvorivej dramatiky alebo výtvarného tvorenia.“

Autorky knihy Ako umelci vidia svet: zľava... Foto: Roman Benický
tri baby Autorky knihy Ako umelci vidia svet: zľava Katarína Kosánová, Nataša Štefunková a Andrea Gregušová.

Zaujímalo nás, ako si tri autorky podelili úlohy. Katarína Kosánová vymyslela koncepciu knihy, urobila výber diel a napísala k nim texty. Tie deti nabádajú, ako sa na dielo môžu pozerať, čo v ňom môžu nájsť. V textoch sú aj časté výrazy z výtvarného umenia, ktoré deťom vysvetľuje prijateľnou formou. Andrea Gregušová je Katkina spolužiačka z vysokej školy a vytvorila k textom hravé básničky a komiksy. S autorkou ilustrácií Natašou sa Katka pozná asi 20 rokov, stretli sa pri spoločných projektoch v Bibiane. Práve Nataša vymyslela podobu dvoch nezbedníkov s menami Galé a Ria. Okrem ilustrácií navrhuje scény, kostýmy a šperky.

Autorské trio už predtým spoločne vytvorilo knižku Ako maliari vidia svet. Kým tá predošlá približovala hlavne diela známych slovenských maliarov (Fulla, Galanda, Benka, Bazovský,…), v tohtoročnej sa zamerali na viac súčasných autorov a aj na ďalšie výtvarné odvetvia – sochu, inštaláciu, ilustráciu, scénografiu či umelecký šperk. Je v nej zastúpených oveľa viac žien – výtvarníčok. "Koncepcia oboch kníh je však rovnaká – jednému dielu venujeme dve až 4 strany, dokonca pri Albínovi Brunovskom je tých strán šesť,“ dodáva Katka Kosánová.

Kniha sa začína kapitolou o Dominikovi Skuteckom a jeho obraze Trh v Banskej Bystrici z roku 1889. Ten azda pochopí každý, nebolo ťažšie priblížiť mladým čitateľom rôznych moderných umelcov? Zaujme deti napríklad op-art Milana Dobeša či Petrogramy Petra Rollera?

"Zrejme by sme nemali hovoriť o pochopení výtvarného diela. Myslím, že ani študovaný kritik nedokáže presne pochopiť dielo a pohnútky jeho vzniku. Určite je pre každého jasnejší realistický obraz. Vieme ho ľahšie prečítať, ale deti nemajú zábrany ani pri abstraktnom umení. Navyše pri vnímaní umenia, a zvlášť toho moderného a súčasného, neexistuje len jediná cesta. To sa mi pri rôznych možných interpretáciách umenia páči,“ vysvetľuje Katka Kosánová.

Nemyslí si, že by ľudia na Slovensku boli výtvarne negramotní, skôr viac poznajú svetové umenie ako slovenské: "Tým, že som pri svojich zahraničných cestách navštevovala galérie, v ich predajniach som vždy obdivovala úžasné publikácie o umení pre deti. Napadlo mi, že by mohla vzniknúť pekná kniha o slovenských umelcoch, ktorí si našu pozornosť naozaj zaslúžia.“

V knihe nájdu čitatelia nielen kapitolky o Ladislavovi Medňanskom, Zolovi Palugyayovi, Jankovi Alexym, Vladimírovi Kompánkovi, Milanovi Dobešovi, Jozefovi Jankovičovi, ale aj o Ester Šimerovej-Martinčekovej, ale aj o niektorých umelcoch, ktorých Katka Kosánová pozná osobne a ich tvorbu dlho sleduje: Vlada Kordoša a jeho vtipné citácie, Sašu Broadhurst – Petrovickú a jej personalizovaných anjelov, renomovanú ilustrátorku Martinu Matlovičovú či Noémi Kolčákovú Szakállovú s jej typickými imaginárnymi i známymi slávnymi ženami, tiež Natašu Štefunkovú ako šikovnú scénografku a šperkárku. Všetci sa úprimne tešili, že budú súčasťou interaktívnej knihy pre deti.

Tieto a aj mnoho ďalších kníh nájdete na www.martinus.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kniha roka 2020