Zomrela hovorkyňa Charty 77 Marie Rút Křížková

Zaslúžila sa o vydanie diela básnika Jiřího Ortena, za knihu o tvorbe detí v terezínskom gete získala americkú národnú cenu.

05.12.2020 08:23
debata (1)

Marie Rút Křížková zomrela v piatok 4. decembra vo veku 84 rokov, novinárom to oznámila jej dcéra Dagmar Křížková.

Obálka knihy Počuť a odpovedať Foto: Torst
Rut Krizkova Obálka knihy Počuť a odpovedať

Zásadnou mierou sa zaslúžila o vydanie diela básnika Jiřího Ortena. Venovala sa aj literárnej tvorbe v terezínskom gete, za ktorú získala americkú národnú cenu.

Bola matkou herečky a moderátorky Ester Janečkové, ktorú mala ako nemanželské dieťa s Ortenovým starším bratom Otom Ornestom. Jej ďalšie dve dcéry sú Svatava a Dagmar.

Narodila sa 15. júna 1936 v Miličíne. V mladosti žila v Liberci, od roku 1972 v Prahe. V roku 1968 absolvovala diaľkové štúdium na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, odbor čeština – pedagogika, so špecializáciou na literárnu históriu.

Počas normalizácie bola Křížková lesnou robotníčkou a triedičkou pošty. Svoje zážitky z doby tvrdého komunizmu spísala do diela Svedectvo, ktoré nemohlo byť vyslovené. Obsahuje jej vypočúvania, prenasledovanie a podobne. Všetko je doložené aj oficiálnymi spismi ŠtB.

Signatárkou Charty 77 sa stala 13. januára 1977, ako hovorkyňa pôsobila od 2. februára 1983 do 7. januára 1984.

Venovala sa edičnej príprave a vydávaniu spisov Jiřího Ortena, do ktorého bola zamilovaná, ale zomrel, keď mala 5 rokov.

Je podpísaná pod zbierkou Je mojí vlastí hradba ghett?, ktorú vytvorila spolu s Kurtom Jiřím Kotoučom a Zdeňkom Ornestom. Ide to básne, prózu a kresby terezínskych detí. Kniha v roku 1995 získala americkú národnú cenu ako najlepšie dielo o holokauste.

Spolupracovala s pražským divadlom Miriam. Okrem toho napísala dejiny českých saleziánov, spracovala korešpondenciu Jiřího Lederera.

V roku 2005 vydala zbierku Zaživa ako oneskorený samizdat. Ide o verše z rokov 1954 až 1967.

Jej poslednou prácou sú spomienky s názvom Počuť a odpovedať, kde prostredníctvom rozhovorov so spoluautorkou knihy Šárkou Grauovou a cez fotografie vykresľuje svoje detstvo a mladosť v 30., 40. a 50. rokoch, popisuje kultúrny život v Liberci v 60. rokoch, približuje osobnú cestu k židovstvu a kresťanstvu a podáva jedinečné svedectvo o živote v normalizačnom Československu, o Charte 77.

V rámci festivalu Ortenova Kutná Hora a rovnomennej literárnej súťaže pre mladých básníkov založila a viedla edíciu Prvé knihy, ktorá každý rok predstavuje jeden básnický debut nádejného mladého autora.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Marie Rút Křížková