Kniha roka 2020: Ktoré knihy oslovili spisovateľov Hvoreckého, Feldeka či Solčanskú?

Prečítajte si, za ktoré tituly pôvodnej a zahraničnej literatúry hlasovali slovenskí spisovatelia.

07.12.2020 06:00
debata

Adriana Macháčová, spisovateľka

Adriana Boysová: Mimóza (Ikar 2020) Kniha poviedok ma prekvapila svojou zrelosťou, hoci ide o začínajúcu autorku. Poviedkam nechýbala iskra, zaujímavé pasáže a nečakané rozuzlenia. Sú neobyčajne presvedčivo napísané a všetky postavy čitateľovi priam ožívajú pred očami.

Eion Dempsey: Biela ruža, Čierny les (Ikar 2020) Ide o neľútostný a dramatický príbeh v tieni vojny, v ktorom sa skrýva trpká irónia. Majstrovskou zápletkou a stvárnením postáv je kniha čitateľským zážitkom.

Peter Šulej, spisovateľ

Dominika Moravčíková: Deti Hamelnu (Skalná ruža, 2020) Mimoriadne výrazný debut, plný divokej imaginácie a podivuhodných príbehov.

Denisa Fulmeková, spisovateľka

Madeline Vadkerty: Slovutný pán prezident (Absynt, 2020) Kniha autentických príbehov ľudí, ktorí prosili slovutného pána prezidenta Tisa, aby sa na nich nevzťahovali rasistické zákony a nariadenia. Autorka je Američanka, ale vďaka svojej výbornej slovenčine sa mohla v archíve zahĺbiť do dobových dokumentov a priniesť nám neskreslené svedectvo o období vojnového Slovenského štátu.

Michal Hvorecký, autor a prekladateľ

Miloslav Szabó: Potraty. Dejiny slovenských kultúrnych vojen od Hlinku po Kuffu (N, 2020) Germanista a historik M. Szabó sa podrobne zameral na tému, ktorá traumatizuje slovenskú spoločnosť už desaťročia. A v uplynulých mesiacoch opäť intenzívnejšie. Skúma, akú úlohu hrali interrupcie v našich kultúrnych vojnách a prečo. Pútavo vysvetľuje, ako potraty vnímal ľudácky aj komunistický režim a ako sa tu diskutovalo o antikoncepcii či ženských právach.

Jan Arends: Keefman (Európa, 2020) Rád čítam preklady Adama Bžocha. V edícii Tulipán systematicky predstavuje to najzaujímavejšie z holandskej literatúry 20. storočia. Autor Arends patrí medzi outsiderov európskej prózy. Skúsenosť so psychickým ochorením ho postavila mimo literárneho trhu. No mal šťastie, že v 70. rokoch sa po hnutí art brut zrodila výraznejšia snaha zaznamenávať a interpretovať obrazotvornosť a tvorbu osobností poznačených inakosťou. Robotník, vrátnik a sluha vo voľnom čase písal. Jeho odzbrojujúco otvorené krátke poviedky o extrémnych duševných a telesných poryvoch predznamenávajú jeho tragický osud. Pasujú do psychotickej pandemickej éry.

Mariana Čengel Solčanská, režisérka a spisovateľka

Denisa Fulmeková: Agáta (Slovart 2020) Príbeh prvej upálenej čarodejnice v Prešporku. Citlivá, inteligentná a veľmi emotívna kniha. Spisovateľka pracuje s čitateľsky príťažlivou témou bez toho, aby skĺzla k bulvárnosti a bezobsažnej romanci. A páči sa mi jej feminizmus.

Katarína Kosánová, výtvarná pedagogička, spisovateľka

Jaroslava Blažková: Mačky letia do Kanady (Buvik 2020) Vtipný a radostný text. Výborná kniha pre deti. Úžasné ilustrácie Martiny Matlovičovej.

Zuzana Mojžišová, spisovateľka

Jana Juráňová: Naničhodnica (Aspekt 2020) Naničhodnica je opäť silno juráňovská na spôsob svojej autorky. Empatická, ironická, odpozeraná z našej neružovej reality. Stará pani Ľudmila z vlastnej vôle uviazne v chodbách a čakárňach nemocnice s poliklinikou. Pozoruje okolie, stretáva ľudí, vnára sa do vlastného vnútra – a my s ňou. Jednoducho mám toto juráňovské skúmanie sveta rada. Hans Graf von Lehndorff: Východopruský denník (Zápisky lekára z rokov 1945 – 1947) (Artforum 2020) Knihu autor, lekár a antinacista, napísal na základe osobných dobových denníkových zápiskov a neskorších spomienok na koniec druhej svetovej vojny a obdobie tesne povojnové. Opisuje správanie sovietskych vojakov a strastiplnú púť vlastnú i osudy mnohých ďalších z dvoch miliónov východopruských utečencov, opisuje krutosti vojny, vykonávanie lekárskeho povolania v priam absurdných podmienkach, údel žien v krvavých sporoch mužov, vieru v Boha. Drsná knižka v preklade Andrey Platznerovej, čo sa zadiera pod kožu svojou autenticitou, predostiera pred čitateľky a čitateľov okrem osobného príbehu aj možnosť spoznať etapu dejín, o ktorých sa v našich zemepisných končinách hovorí málo.

Roman Brat, spisovateľ

Juraj Červenák: Anjel v podsvetí (Slovart 2020) Siedmy titul Červenákovej historickej detektívnej série privádza čitateľa aj s cisárom Rudolfom II. a celým jeho dvorom do Plzne. Povesť tohto panovníkovi oddaného mesta však ohrozuje séria zločinov. A keď sa záhadne stratí synovec ruského vyslanca Vlasjeva, ktorý prišiel vyjednávať v mene cára Godunova, plzenská radnica pod hrozbou škandálu poverí hajtmana Leopolda Steina, aby mladíka našiel. Prípad je však zložitejší a stopy vedú k vysokopostaveným osobám. Hajtman preto požiada o pomoc svojho brata, chýrneho vyšetrovateľa Joachima Steina. Kapitán prichádza do Plzne so seržantom Jarošom po boku. V meste ich však čakajú hrozné správy a rozbieha sa nebezpečné pátranie, v ktorom nechýbajú umučení anjeli, tajné bratstvo zhýralých kacírov, dvojtvárni alchymisti, vražední špióni a démon, čo loví duše v labyrinte podzemných chodieb pod Plzňou. Červenákove historické prózy sú skutočnou čitateľskou lahôdkou.

Fredrik Backman: Obhliadka bytu (Ikar 2020) Pri obhliadke bytu sa nešikovný a neúspešný bankový lupič zamkne s premotivovanou realitnou maklérkou, s dvoma notorickými obdivovateľmi Ikey, s nepríjemnou multimilionárkou, so smutnou starou dámou, so ženou vo vysokom štádiu tehotenstva, s neznesiteľným starým dudrošom, s králičou hlavou – a neuveriteľne bláznivá tragikomická rukojemnícka dráma je na svete! Lupič sa nakoniec vzdá a rukojemníkov prepustí, ale keď do bytu vtrhnú policajti, nájdu ho prázdny. Pri následných svojských výsluchoch svedkov spoznávame ich pozoruhodné verzie a názory na to, čo sa v skutočnosti stalo. Z výpovedí pripomínajúcich komplikovanú skladačku vyplynie niekoľko otázok: Ako sa lupičovi podarilo uniknúť? Prečo sú všetci rukojemníci uštipační, nevrlí a zlostní? Backman je dobrý psychológ i konštruktér príbehov. Pri jeho prózach sa naozaj nikto nenudí.

Ľubomír Feldek, spisovateľ

Veronika Šikulová: Tremolo ostinato (Slovart 2020) John Milton: Stratený raj (Modrý Peter 2020)

Oľga Feldeková, spisovateľka

Ľubomír Feldek: Rozlúčka s klobúkom (Krásny Spiš 2020) Fejtóny Ľubomíra Feldeka z odobia 2006 – 2017 mu vyšli už niekoľkých knihách. Teraz je to zbierka fejtónov z posledného obdobia 2017 – 2020. Kniha zrelých postrehov a nadhľadu, doplnená o Feldekove preklady Shakespearovho sonetu 66, Vysockého básne Pravda a lož, vyšla pri príležitosti autorových 80. narodenín. A tak namiesto doslovu ju príznačne ukončuje báseň Rudolfa Dobiáša Jubilantovi venovaná práve jubilantovi Ľ. Feldekovi.

Balassi Bálint/Valentín Balaša: Si palác, kde chcem byť doma (Perfekt 2020) Balassi Bálint – Valentín Balaša (1554 – 1594) je rodák zo Zvolenského zámku, ktorý padol v boji proti Turkom pri Ostrihome, pochovaný je v Hybiach. Preklady z jeho maďarskej tvorby sú doplnené anonymnými slovenskými básňami z Fanchaliho kódexu, nájdeného v minulom storočí vo viedenskej Národnej knižnici. Balaša vyrastal na Slovensku, nuž býval pokladaný aj za autora v našom jazyku napísaných básní. Hoci výskum to nepotvrdil, určite vznikli v jeho magickom kruhu, básne napísali jeho slovenskí súčasníci, a tak je táto kniha aj informáciou o pestrej uhorskej básnickej kultúre v 16. storočí. Ilustrovala Katarína Vavrová, prebásnil Ľubomír Feldek v spolupráci s Árpádom Tözsérom.

Silvia Bystričanová, spisovateľka

Denisa Fulmeková: Agáta (Slovart 2020) Oslovil ma štýl písania Denisy Fulmekovej, v ktorom absentuje vata a každá veta v knihe má svoju váhu. Potešila ma slovná zásoba. Zaujal ma oživený autentický príbeh, ktorý je dnes aktuálnejší ako inokedy. Právo na spravodlivosť a udavačstvo sú témy, ktoré ma utvrdzujú v tom, že dejiny sa menia, ľudia pramálo a poučenie z dejín môže prísť aj z beletrie a knihy, akou je Agáta.

John Steinbeck: Neznámemu Bohu (Slovart 2020) Kniha núti premýšľať nad udalosťami z rôznych uhlov. Intuitívna prírodná viera verzus kresťanstvo. Zaujímavá typológia postáv a rozprávačský talent autora v spojení s poetikou robia z tejto knihy výnimočný čitateľský zážitok.

Jana Pronská, spisovateľka

Juraj Červenák: Anjel v podsvetí (Slovart 2020) Séria Kapitán Stein a notár Barbarič je výborne napísaná a ani posledná časť Anjel v podsvetí v ničom nezaostáva. Opisy a jazyk, ktorým autor píše, dokážu vtiahnuť do deja tak, že má čitateľ pocit, akoby sa stal súčasťou napínavého príbehu a vhupol rovno do stredoveku so všetkými temnými zákutiami a pachom kanálov, aby ho hlavní hrdinovia doviedli k zločinu i k rozuzleniu. Skvelé čítanie!

Katarína Gillerová, spisovateľka a ekonómka

Denisa Fulmeková: Agáta (Slovart 2020) Mám rada históriu, dej knihy sa odohráva v roku 1602 a je o prvej upálenej čarodejnici v Prešporku. Z temných dejín sa ešte aj dnes vynára výstraha, čo všetko môže spôsobiť ľudská nenávisť, neznášanlivosť a hlúposť.

Lucia Sasková, spisovateľka

František Kozmon: Červ (Ikar 2020) Kniha Červ je pokračovanie veľmi vydarenej série kriminalistických príbehov vyšetrovateľa Wolfa, pri ktorých si nadšenec krimi vždy myslí, že vie, „kto to bol“ a zrazu je všetko inak. Skvelé, prepracované do každého detailu, zimomrivé, dych vyrážajúce a naše slovenské! Kozmon je autor, ktorý si zaslúži pozornosť ľudí, ktorí majú krimi radi.

Tieto a aj mnoho ďalších kníh nájdete na www.martinus.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovatelia #Kniha roka 2020 #hlasovanie osobností