Kniha roka 2020: Ktoré knihy tento rok najviac oslovili historikov?

Prečítajte si, ako hlasovali historici v našej ankete Kniha roka a ako svoj výber zdôvodnili.

06.12.2020 08:00
debata

Peter Uhlík, historik, zakladateľ Spoločnosti M. R. Štefánika

Peter Šloser: Polícia v rukách mafie (Ikar 2020) Dozvedel som sa nepredstaviteľné skutočnosti o slovenskej mafii… O odvahe statočných policajtov v boji s ňou…

Eric Metaxas: Bonhoeffer – kazateľ, špión a martýr (Porta Libri, 2020) Je to naozaj životopis veľkého muža, ktorého veľkosť, v analógii postáv histórie, možno porovnať s Husom.

Ivan Laluha, historik

Ľuba Lesná a Miroslav Kusý: Byť slušný nestačí (N Press 2020) Kniha rozhovorov s Miroslavom Kusým na sklonku jeho života. Zaujala ma, pretože prvýkrát niekto z bývalého vedenia VPN, navyše ozajstný slovenský disident, ktorý v disente žil od podpísania Charty 77, poukázal na významné aktivity Alexandra Dubčeka proti politike normalizácie. Mnohí ich totiž dnes buď zamlčujú alebo bagatelizujú.

Miroslav Pekník a kolektív: Dr. Anton Štefánek politik, žurnalista a vedecký pracovník (VEDA 2020) Ide o monografiu venovanú zakladateľovi slovenskej sociografie, ktorý po vzniku ČSR vstúpil aj do veľkej politiky a zaslúžil sa najmä o budovanie slovenského školstva. Autor zároveň zaujímavo približuje formovanie intelektuálnej elity na Slovensku, ktorá zostala verná princípom hlasistov po celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha roka #historici