Rodina Roalda Dahla sa ospravedlnila za jeho výroky

Rodina populárneho britského spisovateľa Roalda Dahla sa ospravedlnila za jeho antisemitské poznámky. Uviedla pritom, že ich považuje za nepochopiteľné.

07.12.2020 14:00
THE BFG Foto:
Steven Spielberg sa prihovára detskému divákovi adaptáciou obľúbenej rozprávky Roalda Dahla Môj kamoš obor.
debata

Autor Matildy, Charlieho a továrne na čokoládu a ďalších detských kníh zomrel v roku 1990 vo veku 74 rokov.

Dahlove diela sa aj mnoho rokov po jeho smrti tešia obľube detí po celom svete. Mnohé z nich sa dočkali filmovej a divadelnej podoby.

Občas však autor svojimi výrokmi vyvolal pobúrenie, a to najmä antisemitskými komentármi pri rozhovore s britským časopisom New Statesman v roku 1983. „Židovský charakter má rys, ktorý vyvoláva nepriateľstvo, možno je to určitý nedostatok veľkorysosti voči nežidom,“ uviedol. „Ani taký darebák ako Hitler ich nemal na muške bezdôvodne,“ dodal.

V prehlásení na oficiálnych webových stránkach organizácií, ktoré spravujú Dahlovu pozostalosť, autorské práva a jemu venované múzeum, sa teraz jeho rodina za tieto slová ospravedlnila. "Tieto komentáre plné predsudkov sú pre nás nepochopiteľné a ostro kontrastujú s mužom, ktorého sme poznali, a s hodnotami v jadre príbehov Roalda Dahla, ktoré majú pozitívny vplyv na mladých ľudí po celé generácie, " uviedla.

„Dúfame, že ako v tom najlepšom, tak aj v tom absolútne najhoršom význame nám môže Roald Dahl pripomenúť trvalý dopad slov,“ stálo v prehlásení.

Režisér Steven Spielberg bol požiadaný o komentár k Dahlovým antisemitským výrokom v roku 2016 na filmovom festivale v Cannes, kde propagoval svoju filmovú adaptáciu Môjho kamoša obra. Vtedy uviedol, že o komentároch nevedel s tým, že kniha je o prijímaní odlišností, čo je posolstvo, ktoré sa snažil odovzdať vo filme.

Môj kamoš obor je filmová adaptácia Dahlovej knižnej rozprávky v réžii Stevena Spielberga.

Medzi ďalšie významné filmové adaptácie Dahlových diel patria dva veľkorozpočtové filmy Charlieho a továrne na čokoládu a jeden Fantastického pána Lišiaka. Muzikálové spracovanie Matildy sa stalo hitom na newyorskom Broadwayi a v Londýne.

Na streamovacej platforme HBO Max malo nedávno premiéru nové filmové spracovanie Čarodejníc od štúdia Warner Brothers. Hlavnú úlohu v snímke režiséra Roberta Zemeckisa stvárnila herečka Anne Hathawayová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roald Dahl #antisemitské komentáre