Kniha roka 2020: Eva Pavlíková číta básne Erika Ondrejičku, divadelníčka Kičiňová Príbeh o Áste

Tento rok sa s nami v tradičnej ankete Pravdy Kniha roka o svoje zážitky z čítania podelilo až 85 priaznivcov literatúry. Tí volili víťaza vo dvoch kategóriách – pôvodná tvorba a prekladová tvorba.

12.12.2020 14:00
pavlikova hlavna FOTO Collavino-3475c Foto:
Herečku Evu Pavlíkovú najviac zaujala knižka poézie Erika Ondrejičku Za jedinou vetou.
debata

Eva Pavlíková, herečka

Erik Ondrejička: Za jedinou vetou (Ikar, 2020) Poézie nikdy nie je dosť, takisto ako lásky. Táto knižka spája v sebe prekrásnu ľúbostnú poéziu Erika Ondrejičku s nádhernými ilustráciami Karola Felixa. Je pohladkaním duše aj srdca aj pastvou pre oči. V tomto smutno-zvláštnom čase si zámerne vyberám básnickú zbierku, lebo mám hlad po kráse slova a výtvarného umenia.

Tomáš Šelc, basbarytonista Dominik Dán: Klbko zmijí (Slovart 2020) "Najhoršia je zrada z vlastných radov, tlak pokrivených nadriadených funkcionárov.” Detektívka, ktorá mi silno pripomína udalosti charakteristické pre súčasnú politiku a jej skorumpované a manipulatívne konanie.

Milan Kundera: Sviatok bezvýznamnosti (Artfórum, 2020) Kniha rozpráva príbeh o štyroch priateľoch v súčasnom Paríži. Román je úsmevný, o banálnych veciach, ktoré však skrývajú hlbší význam. Pristupovať k vážnym veciam s humorom v dnešnej pohnutej dobe je dar, ktorým kniha nepochybne oplýva.

Martin Ciel, filmový vedec

Zost. Jelena Paštéková: Súčasné filmové teórie (Nové rámce, iné problémy) (VŠMU, 2020)

Eugen Prochác, violončelista

Denisa Fulmeková: Agáta (Slovart 2020) Na prvý pohľad sa téma inkvizície spred vyše 400 rokov zdá odťažitá, ale opak je pravdou. Mnoho z neuveriteľne hlúpych, dogmatických, ani sa nedá povedať názorov a hlavne aktivít ľudí z toho obdobia sa nápadne ponáša na súčasnosť. Na to, čo odznieva (bohužiaľ i z istých oficiálnych miest) v rôznych podobách, postojoch k rôznym problémom, svetonázorom. Každopádne ostávam optimistom, verím, že aj autorka je. Napísala dobrú knihu.

Ann Napolitano: Milý Edward (Tatran 2020) Smutný príbeh leteckej tragédie s jej dôsledkami na detskú psychiku. Prináša množstvo zaujímavých myšlienkových pochodov, ktoré teoreticky každý z nás môže zažiť. Z môjho laického pohľadu je autorkin jazyk pútavý, i keď miestami trochu vykonštruovaný. Kniha v každom prípade nie je stratou času. Preložila M. Bachledová.

František Kovár, herec

Ján Štrasser: Slovo blázon nepoužívam. Rozhovory s Jozefom Haštom (Artforum 2020) Odporúčam vynikajúco napísaný dialóg Jána Štrassera s psychiatrom Jozefom Haštom. V knihe sa dozvieme veľa nielen o psychiatrii, ale aj o nás samotných a o dobe, v ktorej žijeme. Múdre, dynamické, obsažné čítanie.

Robo Šveda, režisér

Fernando Aramburu: Vlasť (Inaque 2020) Táto kniha je pre mňa zaujímavá aj z pohľadu že sa stala námetom pre seriál a na moment odvrátila rútiaci sa svet seriálov od vstupu do stanice seriálových klišé. Ale kniha je skvelá sama osebe, témou aj štýlom. Keď mi asi pred dvoma rokmi o knihe rozprával Peter Bilý, neviem, či už sám tušil, že ju bude prekladať a že využije všetky svoje zážitky, ktoré s témou zo svojho pobytu v Španielsku má. A tak aj vďaka tomu sa teraz pri čítaní stával obraz baskického konfliktu pre mňa živším a zároveň intímnejším. A témou nacionalizmu aj aktuálnejším.

Miriam Kičiňová, dramaturgička SND

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste (Artforum 2020) Melanchólia bytia sa premieňa na silnú obraznosť. Nebytie sa stáva pochopiteľným, ukotveným v reťazi súvislostí a následností. Smrť a odchody zachytené v krehkosti i krutosti. A za tým sa vynára zmysel bytia v útržkoch a náznakoch.

Tieto a aj mnoho ďalších kníh nájdete na www.martinus.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eva Pavlíková #Kniha roka 2020