Blízka budúcnosť môže byť absurdná

Ak máte radi prekvapenia, Anna Kiliánová vám ich vo svojej knihe Blízka budúcnosť dožičí habadej. Nielenže v nej stretnete Gérarda Depardieua, ako šliape kapustu vo vani, naďabíte aj na slovenského herca v jeho kreatívnom období, na uleteného kúzelníka, ktorý sa živí ako IT špecialista a stanete sa svedkom nevídaného zrodu zvláštneho druhu vrán, ba dokonca aj vraždy. Ale najmä spoznáte ľudí, ktorí vedia predvídať budúcnosť, niektorí možno preto, že čas beží spätne a to, čo bude, sme už vlastne zažili...

14.12.2020 14:00
debata
Anna Kiliánová: Blízka budúcnosť Foto: KK Bagala
anna kilianova blizka buducnost Anna Kiliánová: Blízka budúcnosť

Ak máte radi surreálno, Anna Kiliánová vám ho v knihe Blízka budúcnosť dožičí habadej. Každá z jej poviedok je plná absurdných hrdinov, ktorí sa ocitajú v rovnako absurdných situáciách, hranice reality ich lemujú len veľmi zľahka. Nečakajte však žiadne nepozemské tvory s nadpozemskými schopnosťami, tie hlasy prichádzajú z nášho vnútra.

Anna Kiliánová sa rada prechádza po bludisku starých domov aj bytov a vyťahuje zo skríň všetkých kostlivcov, ktorých tam kto kedy ukryl. Na svetle vyzerajú viac smiešne než hrozivo.

Anna Kiliánová debutovala poviedkovou knihou Žena z cigaretového papiera, no už predtým zaujala ako autorka v súťaži Poviedka. Vyštudovala fyziku a niekoľko rokov žila vo Francúzsku v meste Lille. Obe tieto skutočnosti sa do jej literárneho diela premietajú a obe v netradičnej rovine: fyzika je pretavená skôr do metafyziky a Francúzsko sa stáva obrazom krásnej krajiny plnej dekadentných a vyšinutých ľudí. Teda niežeby sme u nás takých nemali, ako o tom ostatne svedčia hneď ďalšie poviedky z tejto zbierky. Nájde sa ich celé panoptikum.

Hrdinka, ktorá sa upokojuje prepočítavaním rozmerov izieb svojho letného domu či inými matematickými vzorcami, len aby sa odpútala od ťaživej skutočnosti. Slovenka, ktorú zbalí Gérard Depardieu, aby jej potvrdil, že Francúzi, keď na to príde, nemajú zábrany a vedia byť poriadne svine. Kúzelník, ktorému sa v byte prechádzajú vrany a to ešte nehovorím o tom, ako sa tam dostali. Alebo mladá žena, ktorá predvída neodvratnú blízku tragédiu.

Anna Kiliánová sa rada prechádza po bludisku starých domov aj bytov a vyťahuje zo skríň všetkých kostlivcov, ktorých tam kto kedy ukryl. Napokon na svetle vyzerajú viac smiešne než hrozivo. Neštíti sa ani pachu plesnivejúceho syra, odporných chrobákov či zaprášených zasmradnutých skladov. Na počudovanie nimi prechádza s noblesou, hoci strká nos do absurdnosti nášho bytia. Dotýka sa ľudského podvedomia, odkiaľ na nás vyskakujú spomínaní kostlivci jeden po druhom. A pritom po všetkých priestoroch a zákutiach ľudskej duše pretancuje s ľahkosťou a občas s veselým spevom ukazuje dlhý nos.

Spisovateľka Uršuľa Kovalyk o knihe Blízka budúcnosť povedala: Ak by sa k tejto knihe podávala hudba, bol by to určite Duke Ellington! Ak chcete vedieť, ako sa môžu objaviť vrany v záchodovej mise, alebo prečo šliapal Gérard Depardieu kapustu vo vani, pustite si platňu na gramofóne a začnite čítať. Brilantne napísané poviedky plné absurdných situácii a neočakávaných koncov vás okamžite prenesú do surrealistického sveta. A tak, ako naša blízka budúcnosť môže byť to, čo už dobre poznáme, môže byť aj absurdná, ale ak ju strávite práve s touto knihu, rozhodne bude zábavná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KK Bagala #knižné tipy