Knižný tip Pravdy: Novodobý Quijote

Román v románe, ktorý tvoria dva príbehy – realistický o spisovateľovi a snový o zaľúbenom Quijotovi. Priemerný autor špionážnych trilerov stvorí Quijota – popleteného obchodného cestujúceho, ktorý sa zaľúbi do televíznej hviezdy. Vydá sa na dobrodružnú cestu po Amerike a statočne zdoláva tragikomické nástrahy „veku, keď sa môže stať hocičo“.

20.12.2020 10:23
debata
Salman Rushdie: Quiote Foto: Slovart
Quijote Salman Rushdie Salman Rushdie: Quiote

Quijote je poctou nesmrteľnému literárnemu dielu a Rushdie v románe podniká cestu na neprebádané územia. Dva príbehy – realistický o spisovateľovi a snový o zaľúbenom QuijotovQuijotei – vyústia do fantastického kon­ca.

Najnovšia kniha Salmana Rushdieho je románom v románe. Priemerný autor špionážnych trilerov Sam Du Champ, inšpirovaný Cervantesovým klasickým dielom, stvorí Quijota – popleteného obchodného cestujúceho, ktorý je posadnutý televíziou. Keď sa Quijote zaľúbi do televíznej hviezdy, spolu so svojím (vymysleným) synom Sanchom sa vydá na dobrodružnú cestu po Amerike, aby dokázal, že je hoden jej ruky. Statočne zdoláva tragikomické nástrahy „veku, keď sa môže stať hocičo".

S románom Quijote Salman Rushdie v roku 2019 zabojoval o Bookerovu cenu, a hoci ju napokon získala Margaret Atwood s dielom The Testaments, Rusdieho novinka sa stala mináčikom kritikov. Kniha sa stala bestsellerom New York Times a podľa časopisu TIME je to jedna z najlepších kníh roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy