Sally Rooney: Rozhovory s priateľmi

Príbeh o netradičných podobách ľúbostných vzťahov a ich dôsledkoch, o nežnosti, krutosti, vyrovnávaní sa so zložitosťou života a citovom dozrievaní. Chladná pozorovateľka, dvadsaťjedenročná Frances, svoje emócie nevyjadruje, na rozdiel od jej kamarátky a bývalej partnerky, lesbičky Bobbi. Vo svete divokých večierkov jedna prvý raz stojí zoči-voči vlastnej zraniteľnosti.

26.12.2020 06:00
debata
Sally Rooney: Rozhovory s priateľmi Foto: Lindeni
Rozhovory s priatelmi obalka Sally Rooney: Rozhovory s priateľmi

Román Normálni ľudia získal mnoho rešpektovaných literárnych cien a katapultoval autorku Sally Rooney medzi spisovateľské hviezdy. Trochu sa pri ňom zabudlo na jej debut Rozhovory s priateľmi, ktoré viaceré britské médiá označili za knihu roka 2017 a Rooney získala ocenenie mladá autorka roka.

Debut Sally Rooney Rozhovory s priateľmi je neobyčajným príbehom o netradičných podobách ľúbostných vzťahov a ich dôsledkoch, o nežnosti, krutosti, vyrovnávaní sa so zložitosťou života a citovom dozrievaní. Jej hlavnými postavami sú chladná pozorovateľka, dvadsaťjedenročná Frances, ktorá svoje emócie veľmi nevyjadruje, na rozdiel od jej najlepšej kamarátky a bývalej partnerky, lesbičky Bobbi. Študuje na dublinskej univerzite, píše poéziu a spolu s Bobbi vystupujú na večeroch hovoreného slova. Keď ich jedného dňa objaví známa novinárka Melissa, vydatá za herca Nicka, ocitnú sa vo svete luxusných domov, divokých večierkov a prázdnin v Bretónsku a vytvoria s o desaťročie staršími manželmi zvláštnu nerozlučnú štvoricu. Frances s Nickom sa však nečakane zblížia, a tak sa musí citovo uzavretá intelektuálka prvý raz postaviť tvárou v tvár svojej vlastnej zraniteľnosti.

Román získal nomináciu na prestížnu Desmond Elliott Prize, zaradenie do užšieho výberu Dylan Thomas Prize a Rathbones Folio Prize.

„Rooney má dar napĺňať každodenný život zmyslom pre prekonávanie vysokých latiek. Toto je román lahodných konfliktov a treníc,“ pochválili jej debut v The New York Times. „Je to autorka, prejavujúca sa vzácnou dôveryhodnosťou, s jasným a náročným štýlom,“ doplnili v magazíne The New Yorker. „Jedným zo silných aspektov tohto úžasného románu je neúprosný, ale jasný pohľad na sebaklam, ktorý sa často prejavuje pri sebapoznávaní. Rooney je prirodzené silná ako psychologický portrétista, je ostrá a sofistikovaná.“

Autorka románu Sally Rooney Foto: Jonny Davies
sally rooney Autorka románu Sally Rooney
Stále len 29-ročná Sally Rooney neverí, že niekto z nás môže byť nedotknuteľnou samostatnou jednotkou. „Nikto z nás nemôže existovať bez druhých. Neexistuje žiadna vaša verzia, ktorá by nebola počas celého života ovplyvňovaná niekým iným,“ tvrdí Sally, podľa ktorej sa ľudia môžu skutočne zmeniť pre iných, lebo potrebujú byť milovaní. „Nesmieme zanedbávať význam medziľudských vzťahov, nech už majú akúkoľvek formu. Môžu byť úplne nekonvenčné, no nie vždy si môžete vybrať, aké by ste ich chceli mať. Lebo od ostatných, od ľudského druhu sa jednoducho nedá odstrihnúť.“

„Briskné, vtipné a podnetné. Je to naozaj skvelý portrét dvoch mladých žien, ktoré prichádzajú na to, aké to je dospieť,“ vyjadrila sa o románe spisovateľka Celeste Ng. „Táto kniha. Táto kniha. Prečítala som ju za jeden deň a viem, že som nebola jediná,“ napísala na svojom instagrame herečka Sarah Jessica Parker, hviezda seriálu Sex v meste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy