Žaneta Morovská: Manifest mladej ženy

Poeticko-esejistická kniha odpovedá na more otázok, ktorým čelí žena, ktorá v istom veku nemá partnera, vlastnú rodinu, kariéru či dieťa. Autorka vo svojej prvej knihe odvážne spochybňuje vžité predstavy spoločnosti a nadovšetko vyzdvihuje osobnú slobodu mladej ženy, svojím vlastným príbehom inšpiruje.

02.01.2021 06:00
debata
Žaneta Morovská: Manifest mladej ženy Foto: archív autorky
manifest mladej zeny Žaneta Morovská: Manifest mladej ženy

Manifest mladej ženy je poeticko-esejistická kniha pre všetky ženy, ktoré po prekročení prahu rodného domu počúvajú: „Kedy si už niekoho nájdeš?" „Prečo ste sa rozišli?„„Kedy bude svadba?“ a pod. Kniha nadväzuje na tvorbu instagramového profilu POP(Y)SKY, ale dovoľuje si mierne upustiť z humornej roviny a pustiť sa do akejsi hlbiny.

„Túto knihu som sa rozhodla napísať aj preto, lebo som sama podobným otázkam dlho čelila a stále čelím. Nikdy som nevedela, ako z nich šikovne vykľučkovať. Až v neskoršom veku som zistila, že nie je potrebné sa im vyhýbať. Oveľa dôležitejšie je nenechať si nimi nahlodať myseľ a ostať slobodná. Od všetkého, čo by sa malo len preto, že sa to tak zaužívalo,“ vyznáva sa autorka.

Oranžové more slov vytvorili dve sestry, Žaneta a Laura Morovské. Žaneta je autorka textu. Pred dvoma rokmi spoluzaložila známy instagramový profil POP(Y)SKY, ktorý formou vtipných ilustrácií reflektuje každodennosť ženskej duše a tela. Kniha nadväzuje na tvorbu POP(Y)SIEK, ale dovoľuje si upustiť z humornej roviny a pustiť sa do akejsi hlbiny. Laura je autorka vizuálu. Mladá grafická dizajnérka s veselou dušou a pestrým zmyslom pre farby. Najkrajšie časti knihy napísala ručne a jemnocitne doplnila o ilustrácie. Bez nej by kniha nebola. Oranžová.

Pointa ženy je v tom, že sú v nej 4 rôzne ženy počas jedného mesiaca. Keď to žena pochopí a potom to naučí aj svojho partnera, má to v živote sčasti vyhraté.

Dôležitou súčasťou knihy je infografika – Cyklický manifest, ktorá popisuje 4 rôzne identity ženy počas jedného mesiaca. „Dlho som si myslela, že som len – JA – jedna Žaneta. Ale po detailnom samoštúdiu som zistila, že sa skladám z minimálne štyroch rôznych Žaniet a každá sa naplno prejaví v inom čase mesiaca,“ priznáva autorka.

„Toto zistenie bolo pre mňa zlomové. Zmenilo mi to perspektívu života a celkovo vzťah, ktorý k sebe pestujem. Toto zistenie som musela dostať na papier a preto je jedna celá kapitola venovaná práve tejto téme. Sumár kapitoly sme vložili do infografiky, ktorá slúži ako sprievodca pri sebapoznávaní a realizovaní ženského potenicálu,“ uvádza na startbab-e. Kniha totiž vyšla vlastným nákladom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy