Leonard Cohen: Plameň

Testament básnika a speváka Leonarda Cohena (1934 – 2016), v ktorom adresuje Bohu množstvo provokatívnych otázok. Knihu pripravoval s vedomím, že bude jeho posledná. A vložil do nej vlastné obrázky.

03.01.2021 06:00
debata
Leonard Cohen: Plameň Foto: FACE - Fórum alternatívnej kultúry
Leonard Cohen plamen Leonard Cohen: Plameň

Kniha Plameň je básnickým testamentom básnika a speváka Leonarda Cohena (1934 – 2016) a autor ju pripravoval s vedomím, že to bude posledná kniha, ktorou sa prihovorí svojim čitateľom. Cohen do nej zaradil najnovšie a nepublikované básne a texty piesní, ktoré doplnil výberom básnických a obrazových skíc zo svojich zápisníkov.

Ústrednou témou v Cohenovej poézii ostáva až do konca demaskovanie charakteru človeka, v ktorom vidí základnú príčinu bolesti, strachu a nevynútenej tragiky. Výsledné deziluzívne zobrazovanie skutočnosti autor odvodzuje z trpkého poznania, že nádej býva prevýšená beznádejou, že skutok milosrdenstva zatieňuje náklonnosť k zlému a pohnútky k láske nemusia byť vždy vznešené.

Básnik nadväzuje rozhovor s Bohom, ktorému adresuje množstvo provokatívnych otázok, a usiluje sa pochopiť vo svojom rozume, svedomí či srdci zložitú situáciu človeka vystaveného dejinnej ľudskej skúške a eschatologickej skúške o spásu.

Spieva Leonard Cohen
Cohenova tvorba je záznamom osobného zápasu, kde prehry striedajú občasné úspechy a z veľkého pokorenia začína mohutnieť a rásť umelcova výpoveď, ktorej úprimnosť si obľúbili milióny čitateľov a poslucháčov na celom svete. Knihu ilustroval sám Leonard Cohen. Preložil Ján Gavura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonard Cohen