Vo veku 84 rokov zomrel dramatik a spisovateľ Igor Rusnák

Autor scenára televízneho filmu Rodáci a adaptácií diel ako Nevesta hôľ či Otec ma zderie tak či tak do filmovej podoby.

13.01.2021 08:53
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Vo veku 84 rokov zomrel v sobotu 9. januára v Tlmačoch slovenský spisovateľ, dramaturg a publicista Igor Rusnák. Informoval o tom Martin Jurčo zo Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Rusnák bol absolventom divadelnej vedy, najskôr študoval v Prahe, napokon absolvoval odbor dramaturgia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

V rokoch 1958 až 1960 pôsobil v Slovenskom rozhlase. Okrem Krajového divadla v Trnave pôsobil aj v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, v Poetickom súbore v Bratislave, v Slovenskej filmovej tvorbe a bol aj dramaturgom bratislavskej televízie.

V rokoch 1963 – 64 a 1976 – 1980 bol Rusnák redaktorom časopisu Film a divadlo.

Napísal tiež televízny film Rodáci, adaptácie diel do filmovej podoby Nevesta hôľ, Ivko a jeho mať, Jedenáste prikázanie, Otec ma zderie tak či tak, Návrat Jána Petru či Kohút nezaspieva, čo bola adaptácia drámy Ivana Bukovčana.

V 90. rokoch po odchode z televízie dočasne Rusnák pôsobil v časopise Ľud, neskôr sa opäť vrátil do divadla.

„Najbližšie mi bolo divadlo. Je to určitý fixný okruh ľudí, takzvaná ručná výroba v porovnaní s fabrickými výrobami, ako je film či televízna inscenácia. Vznikajú tam trvalejšie vzťahy a človek môže potom cieľavedomejšie pracovať. Na strane druhej, keď robíte s tímom ľudí hlavne v menších divadlách, zistíte, že po dvoch-troch rokoch ste na limite. Jeden poľský kritik mal dobrý bonmot, že divadlo by malo žiť ako pes sedem rokov. Potom ho treba rozpustiť a začať celkom odznova,“ spomínal Rusnák pred rozhlasovým mikrofónom.

„RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí dramatika a spisovateľa Igora Rusnáka,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. Zosnulého spisovateľa, dramaturga a publicistu si pripomenie vo štvrtok (14.1.) predpoludním na Dvojke v televíznych filmoch Ivko a jeho mať (10.00 h) a Lúčka, na ktorej spáva vietor (10.55 h).

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v utorok 19. januára v úzkom rodinnom kruhu v Tlmačoch.
debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Igor Rusnák