Šesť Sloveniek, vďaka ktorým svitlo ženám na lepšie časy

Slovenská národná knižnica v Literárnom múzeu otvorila výstavu Premeny múzy … alebo, keď ženám svitlo na lepšie časy. Keď však návštevníci nemôžu prísť do múzea osobne, zverejnila on-line aspoň dokument o Slovenkách, ktoré bojovali za zlepšenie postavenia žien.

15.01.2021 08:00
Hana Gregorová, foto, Foto:
Hana Gregorová pôsobila romanticky, ale vedela, čo chce.
debata
Zoznámte sa so šiestimi výnimočnými Slovenkami

Slovenská národná knižnica v Literárnom múzeu otvorila výstavu Premeny múzy … alebo, keď ženám svitlo na lepšie časy. Keď však návštevníci nemôžu prísť do múzea osobne, zverejnila on-line aspoň dokument o Slovenkách, ktoré bojovali za zlepšenie postavenia žien.

Výstava aj video približuje životy šiestich žien, ktoré poznáme ako spisovateľky. Záujemcovia tak spoznajú osudy Hany Gregorovej, Terézie Vansovej, Eleny Maróthy-Šoltésovej, Ľudmily Podjavorinskej, menej známej Ľudmily Groeblovej a Boženy Slančíkovej – Timravy.

Tieto na svoju dobu veľmi pokrokové ženy – spisovateľky, sa nestali, ako bývalo vtedy zvykom, len inšpiráciou muža, ale samy tvorili umenie. A tým sa stali výnimočnými. Hoci zastali aj povinnosti manželky a matky, ako od nich nekompromisne očakávala spoločnosť, svojimi aktivitami búrali rodové stereotypy a predsudky. Vďaka nim svitlo ženám v Československu na lepšie časy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská národná knižnica #rovnoprávnosť žien