Hlavnú cenu Costa získal príbeh o láske rybára a morskej panny

Celkovým víťazom britských literárnych cien Costa sa stal temný príbeh o láske rybára a morskej panny vytrhnutej z mora, ktorý napísala spisovateľka Monique Roffeyová.

27.01.2021 11:00
debata

Na svojom internetovom portáli o tom informuje BBC. Porota knihu nazvanú The Marmaid of Black Conch (Morská víla z čiernej ulity) považuje za absolútne originálnu.

Roffeyová, ktorá sa narodila na Trinidade, je nadšená, že cena tohto roku zamierila k príbehu patriacemu ku karibskej literatúre.

„Porotcom patrí moja obrovská vďaka za to, že odhalili moju knihu širokým vrstvám čitateľov,“ uviedla 56-ročná spisovateľka. „Spamätať sa z toho mi bude trvať týždne,“ dodala.

Príbeh víťaznej knihy sa odohráva v 70. rokoch minulého storočia na ostrove v Karibskom mori a vychádza z legendy tradovanej medzi tamojšími pôvodnými obyvateľmi.

Začiatkom tohto mesiaca už Roffeyová získala cenu Costa za najlepší román. Vtedy porota oznámila tiež mená víťazov v kategóriách za najlepší debut, knihu pre deti, zbierku poézie a životopis.

Hlavná cena Costa je dotovaná čiastkou 30-tisíc libier. Tohtoročné slávnostné odovzdávanie cien však pre pandémiu koronavírusu bolo iba virtuálne.

Ceny Costa, predtým nazývané Whitebread Book Awards, sa udeľujú od roku 1971 s cieľom podporovať a oslavovať najlepšiu súčasnú britskú literatúru.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Costa Book Award #Cena Costa #Monique Roffey