Inka Janotková - Jednoducho život. Ako mať každý deň dôvod na úsmev

Nepotrebujete veľa a ešte viac. Ak si niečo plne vychutnávate, stačí vám málo. Spomaľte, ochutnajte, privoňajte, započúvajte sa... Nechajte vaše zmysly prebudiť sa! A uvidíte, aké zažijete zázraky, ak im to dovolíte...

29.01.2021 12:13
debata
Inka Janotková - Jednoducho život Foto: IKAR
Inka Janotková - Jednoducho život Inka Janotková - Jednoducho život

Mnoho ľudí je vo svojom živote nešťastných, nadáva naň a kladie si otázku, prečo sa práve im vo všetkom nedarí. Možno to nie je život, kto stojí za tým zlým. Možno ste to vy sami! Zistite, ako si užívať život a vychutnávať si ho plnými dúškami?

„Mojou snahou je povedať veľmi jednoducho, že nie je vôbec ťažké žiť spokojne, ak si sami ťažkosti nenaplánujeme. Ak pochopíme niektoré zákonitosti, zmeníme svoj postoj k určitým veciam. Možno po prečítaní prebudíte v sebe pocit, že netreba brať príliš vážne seba ani svet naokolo,“ tvrdí autorka knihy Jednoducho život Inka Janotková.

Možno po prečítaní knižky prídete k pochopeniu, že naozaj každý človek má v sebe niečo dobré a že to len treba vedieť nájsť.

Keď sa do knihy začítate, postupne vám odhalí, že všetko, čo vám osud postaví do cesty, má svoj dôvod. A nie všetko na prvý pohľad zlé, tým zlým aj v konečnom dôsledku je. Zmeňte uhol pohľadu a nič nebude také tragické! Dôležitý je váš postoj k veciam, ľuďom a situáciám. Každý problém má svoje riešenie, aj keď môže byť na prvý pohľad skryté. Možno je len ťažké urobiť nejaké rozhodnutie alebo trvá dlhšie, kým sa veci vyriešia. Ale riešenie vždy EXISTUJE!

Inka Janotková Foto: IKAR
Inka Janotková Inka Janotková

Kniha Jednoducho život z vydavateľstva Ikar pomôže prísť na koreň vášho problému a odhalí, že človek k životu vôbec nepotrebuje komplikované veci.

Inka Janotková sa rozpráva s dušou človeka. V odborných kruhoch sa táto práca nazýva psychoterapia. Ona ju však vníma ako poslanie. Zaoberá sa tiež Etikoterapiou – duchovnými príčinami zdravotných problémov. Je majsterkou reiki. Ľudské telo vníma ako celok – telo, duch a duša totiž patria neoddeliteľne k sebe. Je certifikovanou lektorkou a svoje skúsenosti a vedomosti odovzdáva ďalej na seminároch, či kurzoch.

Začítajte sa do jej knihy Jednoducho život:

UVERTE, ŽE PRÍJEMNÉ JE POZITÍVNE

Veľa ľudí si myslí, že život má byť iba príjemný a čo je príjemné, musí byť pozitívne. Sama som zistila, že to iba naše ego chce prežívať niečo príjemné, ale duša túži po rozvoji a nezaujímajú ju iba príjemné pocity. Úlohou života je človeku ponúknuť nové možnosti bez ohľadu na to, či sú príjemné alebo nepríjemné. Všetko, čo sa nám totiž stane, je teda vlastne iba pozitívne. Aj keď to tak veľakrát nevnímame. Šťastie nemusí vždy bezpodmienečne znamenať iba niečo príjemné.

Napríklad veta: „Ostatní to tiež nerobia, a tak to teda nemusím robiť ani ja!“, ľuďom poskytuje určitým spôsobom alibi. Ja reagujem presne naopak, odjakživa ma lákalo vyskúšať to, čomu sa iní bránia. Tak teda ako na to, aby bol náš život krajší a spokojnejší? Ja som začínala tým, že som všade okolo seba počula

„MYSLI POZITÍVNE!“

Hm, ale bola som totálne na dne, tak ako sa dá myslieť v tej chvíli pozitívne? Možno sa to bude zdať smiešne, ale veľmi mi pomohol film Pollyanna (2003, r. Sarah Harding), v ktorom malá Pollyanna učí dospelákov hru na radosť.

A čo je „Hra na radosť“? Je to spôsob myslenia.

Vo filme to malá Pollyanna vysvetlila nasledovne: „Ako dieťa som chcela na Vianoce bábiku. Otec napísal do charity, prosil o pomoc, aby pre mňa získal bábiku, lebo sme nemali peniaze. Z charity nám poslali barle a ja som bola šťastná.“

Jej priateľka sa začudovala: „Barle? Veď si chcela bábiku? Ako si potom mohla byť šťastná?“

Pollyanna jej na to odpovedala: „Bola som šťastná, lebo som si uvedomila, aké mám šťastie, že ich nepotrebujem.“

Tak som to postupne skúšala aj ja. Naučila som sa, že dôležitý je môj postoj k veciam, ľuďom a situáciám. Už viem, že sa to dá, ak naozaj chcem a že každý problém má svoje riešenie, aj keď môže byť skryté. Alebo je len ťažšie urobiť nejaké rozhodnutie, prípadne trvá dlhšie, kým sa veci vyriešia. Ale riešenie jednoducho vždy EXISTUJE! „Hru na radosť“ hrajte každý deň, v hocijakej situácii. Nedajte sa zmiasť, ak vám príde do života niečo, čo sa vám zdá zlé, že to zlé naozaj je. Premýšľajte, prečo to k vám prišlo. Čo vám to chce povedať? Čo sa máte z danej situácie naučiť? Prečo vám prišiel do života človek s danými povahovými vlastnosťami? A prečo sa vo vašom okolí vyskytujú ľudia s rovnakými povahovými vlastnosťami?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar