Nový Fitzek sa volá Noe

Desivý príbeh na hranici fikcie a neľútostnej skutočnosti z pera svetoznámeho autora.

30.01.2021 06:00
debata
Sebastian Fitzek: Noe Foto: Tatran
Fitzek kniha noe Sebastian Fitzek: Noe

Nevie, ako sa volá. Netuší, odkiaľ pochádza. Nedokáže si spomenúť, ako sa ocitol v Berlíne a prečo žije ako bezdomovec v slepom tuneli metra desať metrov pod zemou. Nevie, prečo má na pleci čerstvú ranu po guľke. Vie len to, že ho niekto chcel zabiť a určite sa o to pokúsi znova.

„Neuveriteľne napínavý príbeh. Číta sa jedným dychom a pritom je taký vierohodný, až vám behajú zimomriavky po chrbte.“ MÜNSTERISCHE ZEITUNG

Kumpáni z ulice ho volajú Noe, pretože toto meno má vytetované na dlani pravej ruky. Kam má ísť? S kým sa môže o tom porozprávať? Uteká pred niečím, alebo ho prenasledujúzlé sily, ako sa mu snaží nahovoriť jeho kamarát zo skrýše Oscar? Hrozí mu nebezpečenstvo, ak pôjde do nemocnice alebo sa obráti na políciu? Imaginárna hrozba je možno len jednou z mnohých konšpiratívnych teórií víriacich v hlave pomäteného Oscara, o ktorom vie Noe práve tak málo ako o sebe.

Sebastian Fitzek je nemecký spisovateľ a novinár. Náklad jeho detektívok presiahol 9 miliónov výtlačkov a bol preložený do 25 jazykov. V súčasnosti je najúspešnejším a najžiadanejším nemeckým autorom, ktorý sa presadil aj v USA a v Anglicku. Hneď jeho prvý psychotriler Terapia sa stal bestsellerom a filmová spoločnosť Odeon vzápätí zakúpila filmové práva. Bola to dobrá voľba, lebo aj film získal mnohé ocenenia. Jeho druhá kniha Šialená hra bola taktiež nezvyčajným úspechom a rovnako sfilmovaná. Desať rokov a desať strhujúcich bestsellerov urobila z autora priam detektívneho guru. V Nemecku sa jeho romány tešia takej obľube, že boli uvedené ako rozhlasové či divadelné hry, dokonca zhudobnené. Sebastian Fitzek rád komunikuje online a vymýšľa si veľmi zvláštne miesta pre svoje čítačky ako napr. pohrebnú sieň, hospic alebo železničný vagón. Tento rok získal Európsku cenu pre kriminálnu literatúru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy