Múzeum vydalo knihu o holokauste na Slovensku

Knihu Holokaust na Slovensku Seredské svedectvá vydalo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu Múzeum holokaustu v Seredi. Publikácia vyšla v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí. Informovala o tom Kristína Svrčková z Múzea holokaustu.

31.01.2021 12:00
debata

Autormi knihy sú vedúci múzea Martin Korčok a Matej Beránek. V prvej časti hovorí, ako uviedol Beránek, o holokauste na území Slovenska, prenasledovaní židov počnúc rokom 1938 až do roku 1945. Opisuje diskrimáciu židovského obyvateľstva vo verejnom živote, spôsob, akým prichádzali o ľudské práva a do čoho to vyústilo.

„Druhú časť Seredské svedectvá – sme pripravovali spolu s preživšími,“ doplnil Korčok. Približujú životné príbehy tých, ktorých spolu s rodinnými príslušníkmi väznili priamo v pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi, v ktorého priestoroch v súčasnosti Múzeum holokaustu sídli. Odtiaľ ich buď deportovali alebo sa ukrývali.

„Spomienky tých, čo prežili holokaust, sú pre všetkých dôležitým mementom. Ich spovede a osobné svedectvá pripomínajú fakt, že poznaním svojej minulosti môžeme ovplyvniť budúcnosť. Tak, aby ďalšie generácie pochopili, že zabudnúť je to najhoršie,“ uviedol Korčok.

Doplnil, že múzeum venuje špeciálnu pozornosť edukácii najmä mladej generácie. „Kniha je rozšírená o metodický materiál, vzdelávacie listy, ktoré pedagógom priamo poskytujú podklad na výučbu na hodinách. Ak ho budú používať, už si nemusia nič vyhľadávať, je to presne vyrátané na vyučovaciu hodinu na 45 minút. My sme tam zhrnuli všetko, čo je dôležité,“ informoval vedúci múzea.

Korčok tiež vyzdvihol skutočnosť, že prvýkrát spolupracovali s expertmi z Izraela, s ktorými má nadviazanú spoluprácu Ústredný zväz židovských náboženských obcí. Tí tvorili podobný materiál aj pre izraelské ministerstvo školstva.

„Veríme, že náš počin výrazne prispeje k povedomiu a vzdelávaniu, nielen mládeže, ale aj širokej verejnosti, o holokauste a ľudských právach,“ dodal.

Múzeum holokaustu, ktoré je súčasťou Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea, si 27. januára zároveň pripomenul päť rokov od svojho otvorenia.

Pri tejto príležitosti sprístupnil verejnosti na svojej facebookovej stránke fotografickú výstavu Päť rokov Múzea holokaustu v Seredi mapujúcu aktivity inštitúcie od jej otvorenia.

Súčasťou výstavy je uvedenie pamätanej bankovky určenej na predaj. Podľa Korčoka má motív deportačného vozňa, ktorý viezol ľudí zo Serede do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a je súčasťou muzeálnej expozície.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #holokaust #Múzeum holokaustu #Holokaust na Slovensku