Weronika Gogola: Po troškách. Román o tých najdôležitejších veciach

Román Po troškách poľskej spisovateľky Weroniky Gogola hovorí bez fanfár či pátosu z pohľadu dieťaťa o tom najdôležitejšom v živote, ale aj o celkom všedných veciach.

01.02.2021 05:00
debata
Weronika Gogola: Po troškách Foto: Slovart
po troškách weronika gogola Weronika Gogola: Po troškách

„Inšpiráciou k napísaniu tejto knihy bol niekde v hĺbke môjho srdca určite Hrabal, ale zároveň aj Astrid Lindgrenová a jej Deti z Bullerbynu,“ prezradila autorka v relácii Pena dní na Rádiu_FM. „Inšpirovala ma moja rodina a spôsob rozprávania, ktorý u nás fungoval. Tým, že veľa čítam, boli tam inšpirácie aj z literatúry a zaujalo ma, ako sa dá do knihy dostať živý jazyk dedinských rozprávačov, ktorý teoreticky nie je literárny. Inšpirovala som sa mojim ujom a celou rozprávačskou rodinou Gogolov.“

Gogolová má na konte jedinú prózu – ale akú! Novela Po troškách, je silne atmosférickým vykreslením odchádzajúceho sveta. Toho sveta, ktorý‎ drží pohromade vďaka základným kvalitám ako poriadok, mýtus, rodina, rituál, pamäť. Lidové noviny

Román Po troškách je kniha o smrti, presnejšie o tom, že smrť je súčasťou života a tí, ktorí odišli, v ňom ostávajú prítomní práve vďaka rozprávaniu príbehov. Weronika Gogola má v sebe silný pocit identity miesta odkiaľ pochádza a vytvarovali ju ľudia a príbehy, ktoré v detstve počúvala a teraz ich rozpráva.

Príbeh sa vyhýba akejkoľvek naivite či pátosu a zostáva stáť pevne na zemi. Je rozprávaný z akéhosi bezčasia, jazykom dieťaťa, ale s ostrou britkosťou dospelého. Materiál, ktorý Gogola využíva je známy a literárne mnohokrát spracovaný. To, čo robí jej knihu zaujímavou, je nesamozrejmé vnímanie času, života a smrti. iLiteratura.cz

„Cítim svoje korene a silu predkov v sebe – myslím, že mi to pomáha spracovať veci v dospelom živote. Spúšťačom napísania knihy bola smrť môjho otca, lebo to čiastočne vnímam aj ako poslanie, ktoré mi nechal. Chcela som mu poďakovať a povedať – áno, mal si pravdu,“ hovorí autorka o vzniku knihy.

Spomienková kniha na detstvo nemala skvelú odozvu iba doma v Poľsku, kde bola nominovaná na množstvo literárnych cien.

V slovenčine kniha vychádza v preklade Karola Chmela, vydanie knihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Weronika Gogola

Weronika Gogola (1988) vyrastala na vidieku v južnom Poľsku, kde sa odohráva aj jej autobiografický román Po troškách. Za svoj debut získala hlavnú cenu na krakovskom knižnom festivale Josepha Conrada a bola nominovaná na prestížnu literárnu cenu Nike, bola finalistka Stredoeurópskej literárnej ceny Angelus a literárneho ocenenia Gryfia. Vyštudovala ukrajinistiku na Jagelovskej univerzite v Krakove; momentálne žije v Bratislave. Prekladá zo slovenčiny a ukrajinčiny a pre poľské vydavateľstvo pripravuje knihu o Slovensku a Slovákoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy