Hľadá sa nový člen Rady Fondu na podporu umenia pre oblasť literatúry

Inštitúcie a organizácie pôsobiace v oblasti umenia, kultúry či kreatívneho priemyslu môžu predkladať svoje návrhy na člena Rady Fondu na podporu umenia (FPU) pre oblasť literatúry.

14.02.2021 12:32
knihy, otáznik, štúdium Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informovalo Ministerstvo kultúry SR (MK SR) na svojej stránke, návrhy môžu posielať do podateľne do 12. marca do 15:00.

V deväťčlennej Rade FPU sa každé dva roky obmieňa tretina členov. Tých menuje ministerka kultúry z predložených návrhov, ktoré spĺňajú požadované kritéria. Ministerstvo upozornilo, že od januára 2020 je člen Rady FPU verejným funkcionárom a vzťahujú sa tak na neho práva a povinnosti podľa zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Rezort kultúry od kandidáta požaduje okrem spôsobilosti na právne úkony a bezúhonnosť aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Vyžaduje tiež najmenej päť rokov odbornej praxe v oblasti umenia, kultúry alebo kreatívneho priemyslu najmä so zameraním na literatúru. Kultúrne inštitúcie a združenia môžu navrhnúť aj cudzincov.

Členmi Rady FPU by nemali byť vysokopostavení štátni funkcionári, predstavitelia zákonodárnej a vládnej moci. Nominanti na člena rady tiež nesmú vykonávať ani funkciu v orgánoch politickej strany alebo politického hnutia, vystupovať v ich mene alebo pôsobiť v ich prospech. Nemali by byť predsedom ani podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR, prokurátorom, sudcom, primátorom či starostom. Z procesu sú vyradení aj členovia orgánov umeleckých fondov či Audiovizuálneho fondu. Inštitúcie by nemali nominovať ani členov poradného orgánu vlády SR v oblasti kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fond na podporu umenia