Keď si kníhkupci pomáhajú navzájom

Ľubomír Šúth vedie malé kníhkupectvo vo Veľkom Krtíši, jediné v celom okrese. Najbližšie predajne kníh sú v Lučenci, vo Zvolene a v Krupine, všetky aspoň 30 - 50 km ďaleko. Počas pandémie ponúka knihy cez e-shop, no obslúžia len dvoch-troch zákazníkov za deň, hoci skúšali fungovať nielen ako výdajné miesto, ale knihy aj rozvážať. Teraz ešte viac ako predtým cítia výpadok celej generácie čitateľov, keď na podpore čítania nikomu veľmi nezáležalo.

18.02.2021 08:58
knihkupectvo kniha myjava Foto:
Malé kníhkupectvá počas pandémie koronavírusu bojujú o prežitie.
debata

„Máme to teraz ťažké, ako všetci, ktorí musia byť zatvorení, s prestávkami už asi rok, no povinnosti bežia. Treba platiť nájomné a ďalšie poplatky, cena práce zamestnancov stúpla a hoci sú odvody odložené, raz ich bude treba uhradiť. Tí, ktorí prežijú, budú mať problémy ešte aj v budúcnosti,“ hovorí kníhkupec.

Pomoc pre malé prevádzky

Drobní podnikatelia už rok balansujú na hranici prežitia. Zdá sa však, že vo svete kníh vie silnejší pomáhať slabšiemu. Spoločnosť Martinus má kamenné kníhkupectvá a kaviarne, ktoré tiež prežívajú ťažké chvíle, no udržali si zákazníkov na webe. Rozhodli sa podporiť malých kníhkupcov priamym príspevkom – zo svojej kasy aj od zákazníkov. Kto chce, pridá k cene knihy sedem percent a ďalších sedem percent pridá firma.

"Zapojilo sa už niekoľko tisíc zákazníkov a za prvý týždeň sa podarilo spoločne vyzbierať vyše 6 000 eur, polovica z toho od čitateľov, polovica od nás,“ hovorí Michal Meško z vedenia spoločnosti Martinus.

"Iniciatívu na podporu malých kníhkupcov, samozrejme, vítam, no bojím sa, že vývoj to už nezvráti. Keď už raz dačo zanikne, len ťažko sa to obnovuje,“ prognózuje Ľubomír Šúth. Podľa jeho mienky by mal podporiť predaj kníh aj štát, kraje, okresy a mestá. "Na Slovensku zasa tak veľa kníhkupectiev nie je, ak si odmyslíte reťazce. Ak nám záleží napríklad na sieti kultúrnych domov, mala by sa podporiť aj sieť kníhkupectiev,“ hovorí.

Zatiaľ drobní kníhkupci môžu rátať s pomocou od svojich kolegov a zákazníkov. Na internete si každý môže vybrať, či chce podporiť konkrétne lokálne kníhkupectvo, alebo malých kníhkupcov spoločne, vtedy príspevok na konci príde Združeniu vydavateľov a kníhkupcov Slovenska a rozdelí sa medzi všetkých.

"Takmer polovica zákazníkov sa rozhoduje podporiť konkrétne kníhkupectvo, ktorých je aktuálne zapojených vyše desať – z Bratislavy, Dolného Kubína, Humenného, Ilavy, Krupiny, Myjavy, Nového Mesta nad Váhom, Púchova, Revúcej, Rimavskej Soboty, Rožňavy aj Sabinova. Pre niektoré to už za prvý týždeň znamenalo príspevok viac ako 400 eur,“ približuje Michal Meško.

Už vlani nadviazali s drobnými kníhkupcami spoluprácu projektom Spriatelené kníhkupectvá: zákazníci Martinusu si môžu objednať knihy a vyzdvihnúť si ich ako osobný odber v niektorom z nich. Okrem toho na svojom webe ponúkajú pri každej knihe informáciu, či ju má na sklade aj lokálne kníhkupectvo, aby si ju zákazníci mohli zarezervovať a kúpiť priamo tam.

Kníhkupectvo Zuzany Sabovej v Myjave funguje pre svojich zákazníkov a zároveň ako spriatelené kníhkupectvo Martinusu.

"Samozrejme, každú pomoc vítame. Sme v situácii, keď padáme "dole hubou“, pokles tržieb je zhruba o 80 percent, musíme doplácať na prevádzku z vlastného. Keď máte výdavky vyše tritisíc eur a štát vám pomôže 600 – 700 eurami, čo vám iné zostáva?“ hovorí majiteľka. Všetko treba skúsiť, dodáva optimistickejšie, hoci je to boj o život.

V regióne vraj už pár kníhkupectiev zaniklo, majitelia to vzdali, podobne ako gastroprevádzky. "Vláda vám zakáže predávať, ale pomoc je úbohá. Keby aspoň pokryli náklady, človek zisk oželie,“ podotýka kníhkupkyňa.

Knihy patria k životu

Inšpiráciou pre kampaň bola aj služba Bookshop.org, ktorá v USA a Veľkej Británii pomáha lokálnym kníhkupectvám podobným spôsobom. Prečo to vlastne robia? "Sme presvedčení, že jedna z najkrajších vecí na knižnom svete je jeho rôznorodosť. Lokálne kníhkupectvá hrajú dôležitú rolu v tom, aby sa knihy dostali k čo najviac čitateľom – a je dokázané, že ak zanikne kníhkupectvo, časť kníh sa síce predá v iných, ale časť knižných spojení sa jednoducho stratí,“ vysvetľuje Meško.

Zuzana Sabová, majiteľka kníhkupectva. Foto: Kniha Myjava
zuzana sabova kniha myjava Zuzana Sabová, majiteľka kníhkupectva.

Kníhkupkyňa Zuzana Sabová mala odmalička nos v knihách a keď sa rozhodla, že bude mať v Myjave svoje kníhkupectvo, vrhla sa do toho naplno. Organizovala besedy, exkurzie, chodila s knihami a so spisovateľmi za deťmi do škôl. Teraz jej to všetko chýba. Svojich stálych zákazníkov pozná tak, že im bez problémov poradí knihu, ktorá by sa im páčila, majú jej súkromné číslo a hocikedy môžu zavolať, čo má pre nich nové.

"Je to tým, že knižky čítam, za mesiac asi 15 kníh, ale každej dám šancu len prvých sto strán,“ hovorí s úsmevom. A tak aj tituly, ktoré inde možno zapadnú, sú v jej kníhkupectve bestsellermi. "Aj to je teraz iné než cez osobný kontakt, no do predajne zákazníkov pustiť nemôžem, iba podať knihu cez dvere, alebo zaniesť domov ku bráničke,“ vzdychne si.

Hoci by vedela zabezpečiť hygienu a odstupy oveľa lepšie ako v potravinách, kde si ľudia dýchajú na chrbát, nepomôže si. "Knihy patria k životu aj ku vzdelaniu. V Poľsku boli kníhkupectvá otvorené aj počas tvrdého lockdownu,“ prízvukuje kníhkupkyňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kníhkupectvo Martinus #kníhkupectvá