Umberto Eco sa preslávil historickou detektívkou

Meno ruže prinieslo oceňovanému filozofovi a spisovateľovi najväčší úspech.

19.02.2021 14:00
ARCHÍV ŠVAJČIARSKO UMBERTO ECO Foto: ,
Taliansky semiológ, estetik, historik, filozof a spisovateľ Umberto Eco , autor svetoznámych románov ako napríklad Meno ruže, sa narodil 5. januára 1932. Na archívnej snímke počas panelovej diskusie o technológii 27. januára 2000 na Svetovom ekonomickom fóre v švajčiarskom Davose.
debata

Taliansky spisovateľ Umberto Eco, ktorý zomrel 19. februára 2016 v Miláne, patril k najznámejším spisovateľom sveta. Oceňovaný semiológ, teoretik stredoveku, filozofický polyhistor, ktorý bol vysokoškolským profesorom, sa preslávil hneď svojím prvým románom Meno ruže z roku 1980.

Eco sa narodil 5. januára 1932 v severo­talianskej Alessandrii. Vyštudoval stredovekú filozofiu a literatúru na Turínskej univerzite, po jej absolvovaní nastúpil ako editor kultúrnych programov do verejnoprávnej televízie RAI, kde sa po prvý raz priblížil svetu médií a popkultúry.

Ich fungovanie a vzájomné väzby neskôr popísal v esejach o masovej kultúre Skeptici a tešitelia. Kľúčové pre Ecovu budúcu spisovateľskú kariéru bolo stretnutie so Skupinou 63, zoskupením avantgardných maliarov, hudobníkov, spisovateľov.

Jeho najslávnejšieho románu Meno ruže sa predalo 11 miliónov kusov. Eco zaň dostal množstvo cien a podľa knihy bol nakrútený známy film so Seanom Connerym v hlavnej úlohe i televízny seriál.

Ďalším románom bola ironická analýza rôznych sprisahaneckých teórií Foucaultove kyvadlo (1988), nasledoval Ostrov včerajšieho dňa (1994), Baudolino (2000), Tajomný plameň kráľovnej Loany (2004), Pražský cintorín (2010) a Nulté číslo (2015).

Za celý svoj život sa Eco nevzdal kariéry vysokoškolského pedagóga, pôsobil na univerzitách v Turíne, Miláne či Boloni.

Eco bol aj vášnivým milovníkom a zberateľom kníh. Zostalo po ňom viac ako 35.000 zväzkov, z ktorých niektoré sú veľmi vzácne.

Eco bol držiteľom mnohých ocenení a čestných doktorátov na desiatkach univerzít po celom svete. Eco bol ženatý a mal dve deti.
debata chyba
Viac na túto tému: #Umberto Eco