Dan Brown píše a skladá hudbu pre deti. Vypočujte si jeho skladbu o raji v podaní orchestra

Táto kniha je trochu inakšia. Môžeš aj POČUŤ, čo ti prináša. Je ťažké spustiť hudbu? Vôbec nie! Len si naskenuj si tento štvorec. Toto upozornenie si možno prečítať hneď po otvorení Divokej symfónie, debutu Dana Browna v oblasti detskej literatúry.

24.02.2021 06:00
Divoka-symfonia text SK-4 Foto:
Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne ilustrovala Susan Batori, básne preložila Jana Kantorová-Báliková.
debata

Áno, toho autora bestsellerov ako Da Vinciho kód, Anjeli a démoni, Inferno a mnohých ďalších. Knižku pre čitateľov od troch rokov s prekrásnymi obrázkami maďarskej ilustrátorky Susan Batori vydal na Slovensku Ikar v edícii Stonožka v preklade Jany Kantorovej-Bálikovej. Presne tej, ktorá prekladá aj poéziu nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Louise Glückovej. Aj keď Brownove detské básničky sú, samozrejme, čosi celkom iné.

Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne... Foto: Ikar, edícia Stonožka
Divoka symfonia Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne ilustrovala Susan Batori, básne preložila Jana Kantorová-Báliková.

Dilema: knihy či hudba?

Prečo sa najpredávanejší autor podľa New York Times zrazu vrhol do tvorby pre deti a jeho hrdinami sú pre zmenu zvieratká s hudobnými nástrojmi? A nielen to, on dokonca zložil sprievodnú hudbu k básničkám. Odpoveď nájdeme vo videu, ktoré sám Brown nakrútil k Divokej symfónii.

Dávno predtým, ako Dan Brown začal písať svoje bestsellery, venoval sa hudbe. Jeho rodičia boli muzikanti a Dan hral nielen na klavíri a spieval v zbore, už od detstva chodil z koncertu na koncert. Dodnes si vraj každý deň zahrá na klavíri, väčšinou večer po dlhom dni strávenom písaním.

„Po vysokej škole som mal pred sebou dilemu: vedel som, že chcem žiť kreatívny život, ale budem písať romány alebo hudbu? Hudba môže byť oveľa väčšia zábava,“ rozpráva vo videu na webstránke wildsymphony.com. Odišiel do Los Angeles, napísal svoj prvý román Digitálna pevnosť a prvý vydavateľ, ktorému knihu ponúkol, ju vzal. „Povedal som si: fíha, vydávať knihy je také jednoduché. Keď kniha vyšla, kúpilo si ju asi deväť ľudí,“ hovorí so smiechom.

Potom, samozrejme, napísal niekoľko bestsellerov – z ktorých sa predalo 200 miliónov výtlačkov. Teraz sa však Dan Brown vrátil k svojim hudobným koreňom a koncom vlaňajška vydal pre deti album klasickej hudby Wild symphony – Divoká symfónia, ku ktorej napísal rovnomennú knižku pre deti.

„Keď som mal 27, išiel som raz na prechádzku okolo rybníka. Bol plný žiab a ich kvákanie mi znelo ako hudba. Išiel som domov a zložil fugu nazvanú Happy frogs – Šťastné žaby a napísal k nej aj krátku básničku o tom, čo počúvate.“

Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne... Foto: Ilustrácie: Susan Batori z knihy Dana Browna Divoká symfónia, Ikar, 2020
Divoka-symfonia text SK-8 Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne ilustrovala Susan Batori, básne preložila Jana Kantorová-Báliková.

Dan Brown zložil ešte niekoľko podobných básničiek a potom projekt odložil, aby sa k nemu teraz po 30 rokoch vrátil. Zo Šťastných žiab sa medzitým stali Žaby v močiari, jedna z 21 skladieb a básničiek v knižke. V ďalších vystupujú spevavé vtáčiky, nemotorné mačatá, ale netradične aj šťastný hroch, znepokojená pštrosica či pásavec a tancujúce diviaky.

Skladby nahral Záhrebský orchester

Rodičia Dana Browna kedysi nemali doma televízor, no Dana v troch rokoch posadili za klavír. Už ako malé dieťa počúval klasickú hudbu. „Klasická hudba môže deťom trochu naháňať strach, a dokonca aj psom, preto som chcel zložiť takú, ktorá bude zábavná. Preto je v knižke aj básnička o kengurích skokoch,“ naznačuje Brown, ktorý žije so svojím labradorom Winstonom (tiež vystupuje vo videu) v americkom štáte Nové Anglicko.

Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne... Foto: Ilustrácie: Susan Batori z knihy Dana Browna Divoká symfónia, Ikar, 2020
Divoka-symfonia text SK-7 Knižku Dana Browna Divoká symfónia pôvabne ilustrovala Susan Batori, básne preložila Jana Kantorová-Báliková.

Príbeh je jednoduchý a pochopiteľný aj pre najmenšie publikum, ktorému je určený: majster Myšiak, dirigent, cestuje po svete, pričom hľadá zvieracích kamarátov, ktorí budú hrať v jeho orchestri. Na každej dvojstránke šíri rôzne ponaučenia, ktoré autor nazýva životnými tajomstvami. Brownovi sa zdalo vtipné dať dirigentskú moc do rúk práve drobnému myšiakovi. Každé zviera v orchestri hrá na iný nástroji – diviaky na tamburíne, kengura na tympanoch, pštrosy na fagote a netopiere udierajú paličkami na zvony.

Na začiatku i na konci knihy je QR kód, po naskenovaní ktorého si do smartfónu možno stiahnuť aplikáciu a pri čítaní básničiek tak možno zároveň počúvať príslušnú skladbu. Jedna z najobľúbenejších Brownových skladieb je o plavne sa vznášajúcej raji. V básničke k nej píše Brown o úhoroch a žralokoch, ktoré sa ozývajú nahlas, no pozornosť priťahuje vznešená a tichá raja. Na obrázku drží myšiak v potápačskom výstroji tabuľku s ponaučením: „Priveľký hluk nie je vždy najlepší spôsob, ako vzbudiť pozornosť. Často je oveľa lepšie správať sa ticho a nenápadne.“

„Zamýšľal som sa nad tým, ako znie raja vo vode – to ma inšpirovalo k zloženiu hudby,“ prezrádza vo videu Brown. Všetky jeho skladby nahral Záhrebský festivalový orchester. Dan Brown niekoľkokrát cestoval do Chorvátska, aby dohliadol na nahrávanie.

„Orchester urobil fenomenálnu prácu. Hudobníci pochopili, že to má byť zábava. Smiali sa, keď hrali,“ chválil autor hudby muzikantov. Kto si chce vypočuť 53-minútový záznam zo svetovej premiéry Brownovej Divokej symfónie v Chorvátskom národnom divadle v Záhrebe, nájde ho na stránke wildsymphony.com. A zdá sa, že Brownova hudba by mala znieť aj po svete. Už 11. apríla by ju mal hrať filharmonický orchester v bulharskej Sofii a v rovnaký deň je na pláne aj v novozélandskom Christchurchu, v júli je na rade americký Portsmouth a prvého augusta by Divoká symfónia mala znieť dokonca aj v Českom Krumlove.

A kým sa otvoria koncertné siene, môžu si deti s rodičmi lúskať hádanky, ktoré autor Da Vinciho kódu vložil aj do tejto knižky. Medzi rozkošné obrázky Susan Batori, ktorá žije v Budapešti s mačkou Kamillou, na stránkach ukryl písmenká, ktoré majú deti nájsť a zložiť z nich slovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #pre deti #Dan Brown #Divoká symfónia