V čom spočíval Ferlinghettiho zázrak?

Slovenské poetky o tom, ako miešal svoj šejker slov slávny básnik Lawrence Ferlinghetti aj ako chutí odkaz Ferlinghettiho a beatnickej tradície mladým.

24.02.2021 13:36
debata

Dana Podracká, poetka, Literárne informačné centrum

Spisovateľka Dana Podracká je poetka,... Foto: Lucia Papčová
Dana Podracká Spisovateľka Dana Podracká je poetka, esejistka, autorka kníh pre deti a mládež a pôsobí tiež v oblasti literárnej vedy.

Odišiel teda posledný beatnik. Aj po neho si prišiel usmievavý pohrebník. Napriek tomu, že sa jeho životná púť skončila, dvojveršie z básne Čakám stále trvá: „… a neustále čakám, až sa zázrak znova narodí.“

Čakal naň celé desaťročia vo svojom kníhkupectve City Light Bookstore v San Franciscu. Tam bol jeho stred sveta, jeho posledný cieľ, kde sa ustavične miešal šejker zo slov. Stretávali sa tam básnici, spisovatelia a umelci. Vytvárali nekonformnú mixtúru z jazykov a lásky, kam „túžba nakúka a plače“.

V čom vlastne spočíval Ferlinghettiho zázrak?

V čakaní na život, ktorý nebude obscénny. Za obscénnosť Ferlinghetti považoval patológiu sveta, ktorý riadia psychopati, pasujúci sa na vládcov „stád“, fanatici a klamári, upevňujúci si moc pomocou zbraní, manipulácie a násilia. Po vydaní jeho najznámejšej zbierky Vytie,kvôli ktorej vznikol súd s verdiktom, že Ferlinghettiho a Ginsbergova poézia nie sú obscénne a oboch básnikov oslobodil, sa ukázalo, že ani vytie nestačí. To, čo môže prispieť k duchovnému znovuzrodeniu, je znova cítiť poéziu. V bežnom bytí, vo vzťahoch, v láske. Neskutočný zázrak.

Dominika Moravčíková, poetka

Poetka Dominika Moravčíková, víťazka ankety... Foto: Samuel Velebný
dominika moravcikova Poetka Dominika Moravčíková, víťazka ankety Kniha roka 2020 v kategórii pôvodná tvorba.

S tvorbou Lawrenca Ferlinghettiho som sa zoznámila na strednej škole a nejaký čas pre mňa spolu s tvorbou Allena Ginsberga (ktorého báseň “Kvílenie” Ferlinghetti vydal a bol za ňu zatknutý) predstavovala najintenzívnejšiu polohu a kánon básnictva. Tento vzťah k beatnickej poézii som zdieľala s kamarátom, ktorý tiež písal básne, a to aj potom, ako sme sa obaja presťahovali za štúdiami do Olomouca, kde sme kvázy beatnickú atmosféru nasávali v legendárnej krčme Ponorka.

Myslím si, že odkaz Ferlinghettiho a podnety z beatnickej tradície môžu byť pre mladých, hlavne dospievajúcich ľudí intímnejšie než napríklad takzvaná anestetická generácia slovenskej poézie 90. rokov, či dokonca celkom súčasná poézia, ktorá nám je síce generačne bližšia, ale neponúka mladým ľuďom tú konkrétnu obsahovú naliehavosť, radikalitu a sviežosť, ktorá sa akoby ani o dekády neskôr nedá celkom vyčerpať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lawrence Ferlinghetti