Ferlinghetti oslovil aj veštkyňu Sybilu

Po básňach siaha vyhranený okruh ľudí, ale zato sú to vysoko senzitívni a verní čitatelia, hovorí kníhkupec. Ferlinghetti patrí ku stáliciam poetického kútika v kníhkupectvách.

24.02.2021 16:34
debata

Vladimír Michal, Artforum: Tento zvláštny druh objavovania sveta patrí k istým obdobiam života

Vladimír Michal, šéf vydavateľstva a siete... Foto: Ľuboš Pilc
Vladimír Michal Artforum Vladimír Michal, šéf vydavateľstva a siete kníhkupectiev Artforum.

Po básňach siaha vyhranený okruh ľudí, ale zato sú to vysoko senzitívni a verní čitatelia. Pred dvoma rokmi vyšla jeho posledná kniha Chlapec v českom preklade, ktorá ako novinka zarezonovala viac, inak Ferlinghetti patrí ku stáliciam poetického kútika v kníhkupectvách.

Tak ako ostatní beatnici, nevyvoláva masový záujem, ale ľudia, ktorí po nich siahajú, ich čítajú s radosťou. Tento zvláštny druh objavovania sveta patrí k istým obdobiam života a je dobré, keď si ním ľudia prejdú. Zbierka Smutná nahá jazdkyňa, ktorá vyšla kedysi veľmi dávno v Kruhu milovníkov poézie, stále leží aj v mojej knižnici na čestnom mieste.

Básnik Juraj Kuniak: Kúpil som si jeho knihu v jeho kníhkupectve

A daj nám nové sny, aby sme mohli snívať, daj nám nové mýty, podľa ktorých by sme mohli žiť!

Dnes som znova zobral do rúk knihu Lawrenca Ferlinghettiho San Francisco Poems, ktorú som si kúpil na pamiatku v básnikovom kníhkupectve v roku 2005. Živo si na to spomínam. Riadil som auto v dopravnom chaose San Francisca, moja žena mala na kolenách rozloženú mapu mesta a navigovala ma. Naším cieľom bola Columbus Avenue č. 261, kde legendárne City Lights sídli. Na jednom mieste je kníhkupectvo aj vydavateľstvo, a vtedy tam mal na poschodí menší byt, zariadený ako pracovňu, aj sám Lawrence Ferlinghetti. Mihol sa okolo nás v klobúku, keď sme stáli pri pokladni, a mne už navždy zostane zapamätaný ten pocit, že sme básnikovu knihu kupovali doslova pod jeho strechou, v jeho bezprostrednej blízkosti.

Meno Lawrenca Ferlinghettiho sa spája s hnutím bítnikov, mne osobne však imponuje na ňom viac to, čo ho s nimi nespája. Listujem v jeho knihe a čítam záverečné verše, ktorými oslovuje veštkyňu Sybilu: „A daj nám nové sny, aby sme mohli snívať, daj nám nové mýty, podľa ktorých by sme mohli žiť!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lawrence Ferlinghetti