Knižný tip Pravdy: Celkom (ne)obyčajné veci izolovanej doby

Čo môže mať spoločné horolezec pod nepálskym Dahulágirí s tehotnou poetkou, učiteľ na základnej škole a manažérka medzinárodnej firmy alebo 90-ročná dôchodkyňa s populárnou speváčkou? Viac, ako by ste si mohli myslieť - a presne to, čo máme dnes spoločné všetci. Všetci prežívame túto nezvyčajnú dobu, každý po svojom. A ak sa vám zdá, že rečí o covide už máte dosť, vydržte ešte chvíľku, oplatí sa.

28.02.2021 10:00
debata
Celkom (ne)obyčajné veci izolovanej doby, 19... Foto: Lindeni 2021
kniha celkom neobycajne veci z izolovanej doby Celkom (ne)obyčajné veci izolovanej doby, 19 príbehov z karantény

V tejto knihe totiž nájdete 19 príbehov (áno, to číslo je odvodené od označenia vírusu) od veľmi rôznorodých autorov, ktoré sú naozaj výnimočné. Nie výhradne tým, kde a ako ich zasiahla prvá vlna pandémie. Uchvátia svojou otvorenosťou, úprimnou spoveďou, ktorá dáva silu ísť ďalej.

Jana Kirschner, Marián Szűcs, Monika Kompaníková, Alena Koščálová, Alexandra Pónyová, Dávid Králik, Katarína Olíková, Lucia Rabatinová, Ľudmila Kolesárová, Sylvia Ondrisová, Lucia Plaváková, Paulína Poštolková, Šimon Šicko, Alžbeta Mižigárová, Eva Mosnáková, Miroslava Ábelová, Pavol Čekan, Mário Gešvantner, Dominik Graňák, Peter Hámor – známi aj neznámi ľudia napísali svoj príbeh, ako sa vyrovnávali s jarným lockdownom.

Do knihy prispel aj biochemik Pavol Čekan. Foto: Pravda, Andrej Barát
Pavol Čekan, biochemik Do knihy prispel aj biochemik Pavol Čekan.

Všetci sme mali svoj život a svoje plány, ktoré obrátil naruby jeden neviditeľný malý vírus. Všetci sme ostali zaskočení a paralyzovaní strachom. Krajina sa uzavrela, no život bežal ďalej a každý z nás musel hľadať spôsob, ako z toho von. Vedec Pavol Čekan sa zaoberá diagnostikou rakoviny prsníka a pracoval v USA, no vrátil sa na Slovensko a so svojím tímom vyvinul test na zisťovanie vírusu SARS-CoV-2. Dnes predostiera svoj sen, aby sme sa stali modernejšou a lepšou krajinou.

Hokejista Dominik Graňák bral aj izoláciu športovo a namiesto ligových zápasov sa venoval svojej starej mame. "V mnohom je pre mňa vzorom. Má neochvejné zásady. Vždy veci dokončovala, snaží sa mať s každým dobré vzťahy, nestará sa o cudzie veci a hľadí hlavne na to, aby mala poriadok v tých svojich,“ píše. Horolezec Peter Hámor namiesto vrcholu osemtisícovky v Nepále dosiahol karanténu v Gabčíkove, no tiež sa nesťažuje.

Učiteľ Dávid Králik nemal žiadne skúsenosti s učením on-line, no so svojimi žiakmi ho zaviedol ako jeden z prvých a zapojil do toho ďalších. Už po pár hodinách dostal nový nápad: čo tak prizvať na vyučovanie externistov, veď sú všetci takpovediac na jeden klik ďaleko (blízko)? A tak vzal deti do národného parku, s výtvarníčkou na kreslenie, za včelármi a dokonca aj do Peru a za kúzelníkom.

Lekárka Alena Koščálová má dvadsaťročné skúsenosti s riadením epidémií v rôznych častiach sveta a ošetrovala prvých pacientov s covidom na Slovensku. V dome pre seniorov v Pezinku strávila sedem hodín v ochrannom obleku, bez jedla a bez vody. "Vtedy som mala prvýkrát pocit, že som na hranici fyzického vyčerpania,“ spomína. Maliarka Katarína Olíková prežívala izoláciu spolu s dávkami chemoterapie. Psychologička Sylivia Ondrisová zorganizovala podporu pre lekárov v prvej línii a sama bojovala s preťaženosťou. Podnikateľ Šimon Šicko založil spolu s ďalšími nadšencami platformu Kto pomôže Slovensku, keď v kritickom čase ľudia zmobilizovali svoje sily a schopnosti na pomoc druhým.

Spoluautorkou knihy je aj speváčka a... Foto: Matúš Bence
thumbnail image 50357505 1 Spoluautorkou knihy je aj speváčka a skladateľka Jana Kirschner.
Terénna asistentka Alžbeta Mižigárová sa starala o Rómov v izolovanej Žehre a 90-ročná Eva Mosnáková, ktorá prežila holokaust, sa na začiatku covidu v duchu vrátila do roku 1944, do svojej prvej izolácie, keď sedeli traja v jednej miestnosti sedem mesiacov, skrytí pred svetom. Vo svojom dlhom živote zažila pomoc aj ľahostajnosť, priateľstvo i nenávisť, chamtivosť, solidaritu a podnes aj rasizmus. Dnes je aktívna v seniorklube cez tablet, sleduje besedy s historikmi či spisovateľmi a radí pri zdravotnom telocviku. "Všímate si pozitívne zmeny vo vzťahoch v čase korony?“, pýta sa. Lebo ona vidí, že v nebezpečenstve sa ľudia väčšinou zbližujú, šíri sa pekná ľudská pomoc. Každý z príbehov v tejto unikátnej knihe nutne prináša čitateľovi otázku, čo mi táto zvláštna doba priniesla.Niekoho tieto príbehy možno prekvapia, veď žijeme izolovanú dobu a nie všetko sa ku nám dostane, niekoho dojmú, jedných možno znova nahnevá, v čom sme sa ocitli. Ale obrovské nasadenie, s akým mnohí čelili novej situácii a dokonca aj pomáhali druhým, nadchne. Je fascinujúce sledovať, ako si život preráža cestu, ako človek v kríze dokáže zmobilizovať svoje sily. Každý z autorov je hrdinom, v menšom či väčšom priestore, a ich úprimná spoveď dáva silu ísť ďalej. Kniha Celkom (ne)obyčajné veci izolovanej doby je mozaika spoločnosti, napriek všetkým okolnostiam pozitívna, a ostane svedectvom svojej doby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy