Nájdi si svoju knižnicu počas Týždňa slovenských knižníc

Viete, že na Slovensku je 3 273 registrovaných knižníc a v ich fondoch sa nachádza skoro 43 miliónov zväzkov kníh? Knižnice sú dnes jedinou kultúrnou inštitúciou, ktorá je pre verejnosť otvorená, a práve oslavujú.

03.03.2021 07:00
Bratislava Univerzitná knižnica otvorenie Foto:
Do Týždňa slovenských knižníc je zapojená aj Univerzitná knižnica v Bratislave.
debata

Týždeň slovenských knižníc sa pre pandémiu síce uskutoční iba virtuálne, zato však ponúka rozmanité aktivity pre deti aj pre dospelých.

Kvízy o literatúre, osobnosti spojené s regiónom, besedy, tvorivé dielne, výtvarné súťaže, tréning pamäti aj divadlo a hudba, no a, samozrejme, čítanie. To všetko nájdu záujemcovia počas celého týždňa na webových stránkach jednotlivých knižníc alebo na sociálnych sieťach. A keďže od počítača to nie je ďaleko nikam, každý si môže odskočiť aj mimo svojho okresu. Navigovať vás bude stránka Slovenskej asociácie knižníc www.sakba.sk aj celoslovenský knihovnícky portál Infolib www.infolib.sk.

Napríklad Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne má na každý deň pripravené autorské on-line čítania, knihovníčky z Knižnice Antona Bernoláka v Nových Zámkoch na sociálnych sieťach odporúčajú literatúru pre deti, pre mládež aj pre dospelých a čítanie ľudových rozprávok deťom spoja s tvorivými dielňami, pridajú aj prezentáciu slovenských autorov a vedomostný kvíz pri príležitosti Európskeho roka železníc.

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave pokračuje v cykle Trnavská poetika s hosťami Miroslavom Danajom a speváčkou Janou Andevskou v stredu o 17. h na facebook.com/kniz­nicatrnava, deti absolvujú virtuálnu prehliadku knižnice spojenú s tipmi na čítanie, dospelí tréning pamäti a vo štvrtok spoznajú spisovateľa Juraja Fándlyho aj ako včelára.

Univerzitná knižnica UPJŠ v Košiciach v stredu predloží na webinári citačný manažér, ktorý zjednoduší prácu s informačnými zdrojmi a s ich správnym citovaním, Knižnica Jána Kollára v Kremnici sa bude venovať najmä tvorbe Ľudmily Podjavorinskej. Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici pripravila architektonickú minisériu pozoruhodných knižníc Slovenska – predstavenie architektúry siedmich slovenských knižníc, prednášku o autorskom práve aj o osudoch zakázaných kníh a videonávody vyhľadávania v on-line katalógu. Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou chystá napríklad 5. marca workshop s Petrom Karpinským k tvorbe komiksov, spojený s vyhodnotením celoslovenskej súťaže Komiksiáda alebo komiksom k čítaniu, a budú tiež korunovať nového Kráľa detských čitateľov za rok 2020.

Počas celého týždňa knižnice ponúkajú bezplatný či zľavnený zápis nových čitateľov a Univerzitná knižnica v Bratislave aj bezplatné poskytnutie kópie článkov zo slovenských a zahraničných knižníc a bezplatné vyhotovenie rešerše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižnica