7 ŽIEN + 3 MUŽI = 2 DEBUTY a 10 KNÍH

Spoločensko-kritický román, psychologický román, ne-román, denníková mozaika, novela aj ľúbostná novela, poviedkový komiks a napokon tri zbierky poviedok. Taká je pestá zostava tohtoročných kandidátov na prestížnu literárnu cenu Anasoft Litera. Literárna cena Anasoft litera dnes po 14:00 vyhlásila 10 nominovaných kníh na prestížne ocenenie.

10.03.2021 14:40
Anasoft litera 2021 desiatka Foto:
Desať najlepších slovenských prozaických kníh, ktoré ašpirujú na cenu Anasoft Litera.
debata

Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov sú medzi nimi aj dva debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 165 hodnotených kníh. Porota sa musela vyrovnať s neúmerným rozdielom medzi kvantitou vydávanej prozaickej produkcie a kvalitou textov, čo však na kvalite tých najlepších nič nemení. Porota vybrala nasledovné tituly v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov:

Desať najlepších slovenských prozaických diel podľa Anasoft Litera 2021

  • Lukáš Cabala: Satori v Trenčíne (Vydavateľstvo Artforum 2020)
  • Etela Farkašová: Záchrana sveta podľa G. (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov 2020)
  • Ivana Gibová: Eklektik Bastard (Drewo a srd 2020)
  • Barbora Hrínová: Jednorožce (Aspekt 2020)
  • Jana Juráňová: Naničhodnica (Aspekt 2020)
  • Laco Kerata: Na okraji mojej hory (KK Bagala 2020)
  • Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá (Lindeni 2020)
  • Veronika Šikulová: Tremolo ostinato (Vydavateľstvo SLOVART 2020)
  • Zuzana Šmatláková: Nič sa nestalo (Marenčin PT 2020)
  • Alta Vášová: Odlety (Fragment 2019)

„Tohtoročná desiatka je pomerne pestrá – ani nie tak témami, ako skôr literárnymi formami,“ hodnotí výber členka poroty Mária Ferenčuhová. „Je v nej spoločensko-kritický román s takmer leporelovou štruktúrou, psychologický román postavený skoro výlučne na úzkostnom vnímaní hlavnej postavy, ne-román, kde sú vety samostatnými svetmi, denníková mozaika, spod ktorej presvitá až románový oblúk života, novela koncipovaná ako štylizovaná performance, ľúbostná novela so snovou atmosférou, poviedkový komiks a napokon tri zbierky poviedok.“

O desiatke Anasoft litera 2021 a jej laureátovi v šestnástom ročníku rozhodujú: česká spisovateľka, literárna historička, scenáristka a prekladateľka Radka Denemarková, poetka, prekladateľka, filmová kritička a teoretička Mária Ferenčuhová, publicista a literárny kritik Patrik Garaj, poľský literárny vedec Rafał Majerek a literárna vedkyňa Marta Součková.

V 16. ročníku literárnej ceny sa porota musela vyrovnať s neúmerným rozdielom medzi kvantitou vydávanej prozaickej produkcie a kvalitou textov. Ich rozhodnutie je výsledkom diskusií a kompromisov. Porota totiž mala problém vybrať zo 165 kníh desať titulov, ktoré by mohli zhodne označiť za skutočne dobré diela. Marta Součková ako príčinu tohto stavu vidí „stále narastajúci počet „žánroviek“, no iste aj fakt, že postupne odchádzajúcu najstaršiu generáciu zatiaľ len pomaly nahrádzajú nové osobnosti.”

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, automaticky je zaradená do zoznamu nasledovného roka. Anasoft litera prebieha v troch kolách. Porota vybrala zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať próz. V septembri vyhlási tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. Laureát literárnej ceny Anasoft litera získa cenu 10 000 eur, ktorú udeľuje generálny partner, softvérová spoločnosť ANASOFT. O cene bude rozhodovať aj verejnosť, a to od 1. apríla 2021 v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov Anasoft litera 2021.

Finálová desiatka sa predstaví počas multižánrového festivalu litera fest, ktorý by sa mal konať v júni v Bratislave. Presný termín podujatia bude závisieť od pandemickej situácie. Okrem autorských čítaní, diskusií či workshopov ponúkne festival aj koncerty, výstavu, projekciu či divadelné predstavenie. Okrem toho organizátori ceny pripravujú aj vyše 20 besied a autorských čítaní po celom Slovensku v rámci projektu Anasoft litera uvádza ako aj ďalší ročník ceny René – Anasoft litera gymnazistov.

Podujatia občianskeho združenia ars_litera z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT.

Vyjadrenia porotkýň a porotcov ceny Anasoft litera 2021

Mária Ferenčuhová: „Tohtoročná desiatka je pomerne pestrá – ani nie tak témami, ako skôr literárnymi formami. Je v nej spoločensko-kritický román s takmer leporelovou štruktúrou, psychologický román postavený skoro výlučne na úzkostnom vnímaní hlavnej postavy, ne-román, kde sú vety samostatnými svetmi, denníková mozaika, spod ktorej presvitá až románový oblúk života, novela koncipovaná ako štylizovaná performance, ľúbostná novela so snovou atmosférou, poviedkový komiks a napokon tri zbierky poviedok. Tento výber sa vyznačuje aj veľmi širokou teplotnou i farebnou škálou: od studeného, ostrého neónového svetla až po tlmené a hrejivé tóny. Väčšina kníh pritom ponúka „malé“ ľudské príbehy – nenápadné, tiché alebo osobné – ktoré však dokážu prehovoriť aj naliehavo, prípadne znepokojujú, dráždia, a občas prinášajú útechu.“

Rafał Majerek: „Na našom výbere, ktorý je, samozrejme, výsledkom diskusií a istých kompromisov, oceňujem predovšetkým jeho rôznorodosť. Sú v ňom zastúpené rozličné žánre, z poetologického a tematického hľadiska je výber tiež pestrý, autorky a autori reprezentujú rôzne generácie, publikujú v rôznych vydavateľstvách atď. Som rád, že okrem textov etablovaných spisovateliek a spisovateľov máme v desiatke aj dva debuty. Ako čitateľa ma niektoré knihy potešili viac, niektoré trošku menej, som však presvedčený, že všetky si zaslúžia pozornosť a v minulom roku patrili k najzaujímavejším javom slovenskej prozaickej produkcie.“

Patrik Garaj: „Pár dní pred vyhlásením longlistu Anasoft litery 2021 organizátorky ceny vyzvali čitateľov, aby napísali, ktorí autori a knihy by v desiatke nemali chýbať. Silný prienik návrhov s konečným výsledkom signalizuje, že porota nerozhodovala v slonovinovej veži. Pri vyše polovici titulov navyše došlo k zhode bez zásadnejšej diskusie. Bavila ma debata o vyskladaní celej desiatky, ktorá, naopak, ukázala, aké rozličné čítania (i sklamania) môže literatúra vyvolať. Posun do finále v týchto prípadoch nemusel súvisieť s unisono verdiktom o „kvalite“, ale o schopnosti provokovať myslenie či hovoriť o veciach za hranicou samotnej knihy. Desiatku Anasoft litera 2021 vnímam ako pozvanie pre publikum na účasť v tejto debate.“

Marta Součková: „Pre mňa osobne predstavuje tohtoročná desiatka Anasoft litery kompromis, vyplývajúci z rôznych kritérií hodnotenia, teda aj z individuálnych, vkusových či poetologických preferencií porotcov. Osobne by som do semifinále „posunula“ Čínske kino od Petra Macsovszkého (pre skvelý, rozpoznateľný autorský štýl) aj Spoločný nočný mier od Vandy Rozenbergovej (pre mimoriadne sugestívne časti o „dotykovej“ žene) namiesto iných próz, ktoré sa do neho dostali, tie ale pred vyhlásením päťky nebudem menovať. Konečné poradie však považujem za legitímne a objektívne, pretože zohľadňuje počet hlasov, ktoré nominované texty dostali, a v neposlednom rade berie do úvahy aj rôznosť súčasnej prózy (od literarizovanej autobiografie cez „klasické“ poviedky až po poučenú literárnu hru). Dôležité pre mňa je, že vo finále sú všetky kvalitné texty minulého roka – inou otázkou už je, že ich bolo menej ako desať… Ak sme vyberali desiatku zo 165 kníh, potom je pre mňa aj signálom našej literatúry, že porota mala problém určiť ju. Príčinou tohto stavu je iste aj stále narastajúci počet „žánroviek“, no tiež fakt, že postupne odchádzajúcu najstaršiu generáciu zatiaľ len veľmi pomaly nahrádzajú nové, vskutku výrazné osobnosti.

Radka Denemarková: „Zasedání poroty v době pandemie jednoduché nebylo. Ovšem samo rozhodování o literárních cenách a nominacích není nikdy snadné. V literatuře neexistují žádné cílové pásky, žádné výkony tohoto druhu, žádné předhánění. Je důležité podpořit mimořádné literární talenty. Už proto, že vychází řada knih, kde je patrná jedna smutná tendence: ambice řady autorů přesměrovalo tržní myšlení, literatura se stává burzou, trh zaujímá místo uměleckého, individuálního risku, což vede k povrchnosti, manické sebezahleděnosti, manýrismu, formálnímu experimentu, kdy autoři přehlížejí fakt, že kniha není produkt a zapomínají, že nedílnou součástí literární kvality je i jazyk. Pokud ten neobstojí, neobstojí ani to, co spisovatel říká. Finální výběr proto poukazuje na knihy, jejichž autoři dokážou udržet svůj charakter na úrovni svého talentu, což je vůbec to nejtěžší, jejich knihy splňují kritéria kvalitní literatury, kde spisovatelé stylem vyprávění strhnou čtenáře do zkušenosti, která není zjednodušená a uvelebená ve světě a jeho frázích a neuhýbavě, poctivě promýšlejí a osahávají možnosti literární tvorby. Jsou to knihy různorodé, jedno mají společné. Tyto knihy si uhájily svůj jazyk, svou řeč, své „území“. Ano, boj o slova je namáhavý.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera