Knihy pre väzňov. Oravská knižnica darovala odsúdeným v Ružomberku 550 titulov

Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne venovala Ústavu pre výkon trestu odňatia slobody v Ružomberku 550 kníh rôznych žánrov. Ide o aktivitu v rámci projektu Daruj knihe nový domov.

19.03.2021 18:00
debata

Ako spresnil riaditeľ knižnice Roman Večerek, projekt je prospešný pre obidve strany. „Dávame šancu na nový život už vyradeným knihám, rôznym duplikátom či multiplikátom z nášho knižničného fondu, ktoré sú však stále zaujímavé a žiadané. Zároveň uvoľňujeme miesto pre nové knihy v našej knižnici, ktoré nám neustále pribúdajú,“ uviedol.

Odsúdení majú v ružomberskej väznici k dispozícii knižnicu, v ktorej je takmer 8 900 kníh a časopisov. Ponuku Oravskej knižnice však podľa Zdenky Prílepkovej z Oravskej knižnice privítali.

„Jednou z oblastí zaobchádzania s odsúdenými je aj zmysluplné a tvorivé trávenie voľného času. Keďže vo výkone trestu nie je ponuka voľnočasových aktivít taká pestrá ako v bežnom živote, dobrá kniha každého, kto má záujem zmysluplne využiť voľnú chvíľu, určite poteší,“ zhrnul zástupca riaditeľa ústavu pre služobné veci Marián Víťaz.

Vlani si odsúdení najčastejšie požičiavali knihu Rivers of Babylon od nebohého Petra Pišťanka, autobiografický román Tovar od bývalej narkomanky Tatiany Melasovej alebo Levronov román V mene republiky.

„Knižničné jednotky sa vypožičiavajú v presne určených dňoch a hodinách, ktoré sú určené výpožičným poriadkom väzenskej knižnice. Čitateľ si môže požičať najviac dve knihy, a to na dva týždne,“ vysvetlil Víťaz.

V rámci projektu Daruj knihe nový domov Oravská knižnica venovala už viac ako 1 400 kníh. Putovali do staničných knižníc na železničné a autobusové stanice na Orave, do zariadení pre seniorov, dolnokubínskej nocľahárne aj krízového centra pre matky s deťmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #čítanie #knihy #odsúdení #knižnica #Oravská knižnica