Jarná nádielka kníh pre deti: Plecháč Bob, Príbehy Umberta Eca, komiks aj fantasy

Nechajte sa inšpirovať novinkami pre deti a tínedžerov.

21.03.2021 14:30
debata

Vtipne pre najmenších

Plecháč Bob. Foto: Albatros
Plecháč Bob Plecháč Bob.

Nie je dôležité, ako vyzeráme, ale čo v nás je! Plecháč Bob je najblyšťavejšia plechovka v továrni. Je na seba hrdý a celkom jasne vidí svoju hviezdnu budúcnosť… Určite ho naplnia najchutnejšími ovocnými cukríkmi!

Hrebienok mu však spadne, keď zistí, že je v ňom úbohé žrádlo pre psy. A ešte k tomu aj po záruke. Krásna knižka z Albatrosu pre deti od troch rokov o tom, že nie je dôležité, ako dokonalo vyzeráme, ale akí sme.

Autorkou knihy aj ilustrácií je Hedviga Gutierrez – absolventka ateliéru knižnej ilustrácie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, ktorá sa rada venuje práve ilustrácii pre deti a stavia na digitálnej ilustrácii.

Slávny seriál v komikse

Bol raz jeden život - Mozog. Foto: Fragment
bol raz jeden zivot mozog Bol raz jeden život - Mozog.

Pamätáte si na obľúbený francúzsky seriál Bol raz jeden život? Fragment teraz prináša ďalšiu časť komiksového spracovania kultového animovaného seriálu.

Autorom textov komiksového spracovania je Jean-Charles Gaudin.

Vydajte sa spolu s Maestrom, Hemom, Globínkou a ich priateľmi do hlbín ľudského tela. Sledujte, ako bojujú s vírusmi a baktériami, aby udržali telo zdravé.

Zistite, ako funguje ľudský mozog. Zoznámte sa s neurónmi, ktoré plnia funkciu poslov a roznášajú pokyny z mozgu do celého tela. Viete, že keby sa všetky neuróny postavili do radu, dosiahli by zo Zeme až na Mesiac? Čiže by mali spolu viac ako 384 000 km. Cesta do miniatúrneho, no nesmierne vzrušujúceho sveta, sa práve začína!

Umberto Eco pre deti

Tri príbehy od Umberta Eca, s ilustráciami... Foto: Ikar
Tri pribehy Umberto Eco Tri príbehy od Umberta Eca, s ilustráciami Eugenia Carmiho.

Atómy uzavreté v jadrovej bombe sa vzbúria proti generálovi, ktorý chce rozpútať vojnu, pričom plánuje použiť obrovský arzenál ukrytý na pôjde. Traja navzájom súperiaci kozmonauti, Američan, Rus a Číňan, prichádzajú na Mars a stretávajú šesťrukého Marťana, vďaka ktorému sa z nich stanú priatelia. Márnomyseľný cisár vysiela prieskumníka, aby na malú, šťastnú a nevinnú planétu priniesol civilizáciu.

Tri príbehy, ktoré porozprával Umberto Eco a ilustroval Eugenio Carmi, pre malých aj veľkých, čiže pre každého, kto potrebuje rozprávky. Maliar Eugenio Carmi sám seba označoval za výrobcu obrázkov. Pri Umbertovi Ecovi sa z neho stal ilustrátor.

Umberto Eco bol filozof, odborník na stredovek, semiológ a spisovateľ. Sám seba označoval za výrobcu slov. Pri Eugeniovi Carmim sa z neho stal rozprávkar. Krásnu knižku pre čitateľov od šesť rokov, ktorá čímsi pripomína Exupéryho Malého princa, z taliančiny preložil Stanislav Vallo. Vydal Ikar.

Fantasy o tajných svetoch

Fantasy séria Tajné svety je pre čitateľov od... Foto: Ikar
tajne svety Fantasy séria Tajné svety je pre čitateľov od 10 do 99 rokov.

Britskú autorku L. D. Lapinski zatiaľ nikto nepozná, no môže sa stať, že bude novou J. K. Rowlingovou. Fantasy séria Tajné svety (práve vydáva Ikar) je jej prvotinou a vraj nesmierne vydarenou. Okrem čarovného príbehu mladej hrdinky Flick a Tajnosvetského spolku má séria aj enviromentálny rozmer, v ktorom autorka nepriamo upozorňuje na klimatickú krízu.

Tajné svety majú potenciál zaujať všetkých čitateľov vo veku od 10 do 99 rokov. Keď dvanásťročná Flick Hudsonová dostane návrh vstúpiť do Tajnosvetského spolku, je od radosti celá bez seba. Lenže niečo nie je v poriadku. Uprostred leta prichádzajú snehové búrky, miznú celé ulice a jeden kufor ju zavedie do sveta, ktorý zostal celkom opustený. Flick čoskoro poruší všemožné spoločenské pravidlá a posunie hranice mágie, aby prišla na to, čo sa vlastne deje. Dokáže však dať všetko do poriadku, skôr než všetky svety – vrátane jej vlastného – navždy zmiznú?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Umberto Eco #Bol raz jeden život #Tipy na knihy pre deti #Plecháč Bob