Ďalšie jarné knižné tipy: Sedem silných príbehov, ktoré útočia na všetky zmysly

Ak vás už nebavia deprimujúce správy či nekonečné seriály, nájdite si príbeh podľa vlastného gusta. Ponúkame vám zopár tipov, napríklad na román Aria, ktorého označujú ako iránskeho Doktora Živaga. Nechajte sa vtiahnuť do známeho príbehu Johna Irvinga Zásady muštárne, začítajte sa do omamného románu s vôňou francúzskych lahôdok Stratený receptár a láska, ktorá neumrela. Alebo spoznajte Tajomnú reč stromov či nový román pre násťročných od Kristíny Ježovičovej.

24.03.2021 06:00
debata

Čo sa naučíš v muštárni

Zásady muštárne Foto: Slovart
Zasady mustarne Zásady muštárne

Nové vydanie slávneho románu Johna Irvinga Zásady muštárne je v Slovarte tretím v edícii, do ktorej patrí aj Modlitba za Owena Meanyho a Svet podľa Garpa.

Príbeh o Homérovi Wellsovi sa začína uprostred jabloňových sadov v štáte Maine v Novom Anglicku.

V sirotinci v mestečku St. Cloud je Homér najstarší zverenec, nikto si ho neadoptoval, a tak tam zostal a priúča sa u Wilbura Larcha, lekára a neobyčajne láskavého zakladateľa sirotinca, ktorý pomáha ženám v meste a je závislý od éteru.

Vedomosti, skúsenosti a životné pravdy, ktoré Homér v mladosti získal, zúročí ako dospelý, keď sa stane šéfom muštárne a milencom ženy svojho najlepšieho priateľa.

John Irving sa narodil 2. marca 1942 v Exeteri v štáte New Hampshire. Vyštudoval univerzitu v New Hampshire a vo Viedni. Prvý román Slobodu medveďom (Setting Free the Bears, 1968) mu vyšiel, keď mal 26 rokov. Spočiatku sa venoval pedagogickej činnosti, no jeho úspešný román Svet podľa Garpa (The World According to Garp, 1978, sfilmovaný 1982), ktorý mu priniesol svetovú slávu a získal nomináciu na cenu National Book Award, mu umožnil naplno sa venovať spisovateľskej kariére. Zásady muštárne patrí k jeho najznámejším dielam.

Iránsky Doktor Živago

Aria Foto: Lindeni
Aria Aria

Takýto prívlastok dala slávna Margaret Atwoodová, autorka Príbehu služobníčky, románu iránsko-kanadskej autorky Nazanine Hozarovej.

Jej Aria (práve vyšla vo vydavateľstve Lindeni) prináša epické rozprávanie o dospievaní na pozadí dramatických spoločenských zmien v časoch iránskej revolúcie.

O tom, ako hlboko nás dokážu poznačiť kritické situácie, i o sile života, ktorý navzdory všetkému plynie stále ďalej.

Jednej zimnej noci v Teheráne roku 1953 začuje vojenský šofér Behrúz na ceste domov zvláštny zvuk: v zastrčenej uličke kvíli opustené novorodeniatko.

Vezme si ho domov, pomenuje ho podľa hudobnej skladby Aria a ani len netuší, ako hlboko táto bytosť ovplyvní celý jeho život.

Do Ariinho života postupne vstupujú tri ženy – každá z nich je pre ňu svojím spôsobom matkou, no každej zároveň niečo chýba. V Teheráne sa medzitým schyľuje k veľkej zmene – krvavej revolúcii, ktorá navždy zmení osud celej krajiny…

O sile lásky a literatúry

Domov slávnych spisovateľov Foto: Slovenský spisovateľ
Domov slavnych spisovatelov Domov slávnych spisovateľov

Kniha americkej autorky Terri-Lynne DeFino Domov slávnych spisovateľov (a ich múz) vyšla príznačne vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a rozpráva čarovný príbeh o sile lásky a literatúry. Alfonse Carducci je literárny velikán, ktorý žil svoj život naplno. Prichádza do Domova seniorov v Bar Harbore, aby tam strávil posledné dni medzi spriaznenými dušami z literárneho sve­ta.

Ako sa jeho život neodvratne chýli ku koncu, začína si uvedomovať dôsledky toho, že pred láskou uprednostnil honbu za slávou. Väčšmi než podlomené zdravie ho však trápi, že už nie je schopný napísať ani riadok. O obyvateľov luxusného penziónu sa stará oddaný kolektív zdravotníkov, ktorí podobne ako ich klienti našli za jeho múrmi útočisko. Medzi nimi je aj Cecibel Bringerová, ktorú pred rokmi ťažká autonehoda poznačila na tele i na duši.

Cecibel by si nikdy nepomyslela, aký obrovský dosah bude na ňu mať stretnutie s jej obľúbeným spisovateľom Carduccim. Alfonse zasa v Cecibel nachádza múzu, čo v ňom prebudí stratenú vášeň. Zo slov, čo vychádzajú z jeho pera, postupne rastie príbeh, ktorý zaujme ďalších obyvateľov penziónu až natoľko, že sa aj oni zapoja do písania, a v Cecibel, ktorá dychtivo hltá každý riadok, silnie potreba lásky a odpustenia. Ako sa hranice medzi vymysleným príbehom a skutočnosťou stierajú, vzniká svet vo svete. Je to miesto, kde sa ľuďom vracia chuť žiť, kde starí mladnú, chorí sa uzdravujú a kde je možné všetko…

Psí bestseller

Umenie pretekať v daždi. Foto: Ikar
Umenie pretekat v dazdi Umenie pretekať v daždi.

Umenie pretekať v daždi od amerického autora Gartha Steina je pútavý a dojímavý príbeh psa Enza, ktorý cez svojho pána, automobilového pretekára Dennyho Swifta, skúma komplikovaný svet ľudí.

Zistí, že v živote, podobne ako pri pretekoch, nemusí byť najvyššia rýchlosť automaticky zárukou víťazstva.

V predvečer svojej smrti Enzo spomína na všetko, čo zažil. Odchádza za svetlom v nádeji, že sa opäť vráti na zem ako človek, no vie, že aj keby sa mu to nesplnilo, podarilo sa mu to najdôležitejšie – vyhrať beh za záchranu svojej ľudskej rodiny. Vydal Ikar.

Garth Stein je autorom dvoch predchádzajúcich románov, Ako si Evan rozbil hlavu a iné tajomstvá, ktorý v roku 2006 získal cenu Združenia predajcov kníh sverozápadného Pacifiku, a Krkavec ukradol mesiac.

S úspechom sa stretla aj jeho divadelná hra Brat Jones. Pracuje aj ako dokumentarista. Detstvo prežil v Seattli, kam sa po osemnástich rokoch strávených v New Yorku opäť vrátil. Žije tam s rodinou a psom pomenovaným Comet.

Z francúzskej kuchyne

Stratený receptár a láska, ktorá neumrela. Foto: Lindeni
Strateny receptar a laska ktora neumrela - OBALKA Stratený receptár a láska, ktorá neumrela.

Stratený receptár a láska, ktorá neumrela – to je citlivý príbeh o rodinných tajomstvách, v ktorom autor útočí priamo na naše zmysly – a chuťové poháriky. Knižku napísal Jacky Durand, francúzsky novinár a spisovateľ, ktorý sa venuje kulinárskym témam v časopise Libération a vo France-Culture. Prináša čitateľom gastronomické poklady klasickej francúzskej kuchyne s jej neodolateľnými vôňami, chuťami a nostalgickými spomienkami nielen na staré rodinné recepty, ale aj na zvyk Francúzov stretávať sa s rodinou a priateľmi pri skvelom jedle a víne.

A o čo ide v tejto novinke vydavateľstva Lindeni? Henri, charizmatický majiteľ reštaurácie, bol vždy proti tomu, aby sa jeho syn Julien stal kuchárom. Keď upadne do kómy, Juliena posadne jediný cieľ: nájsť zápisník, kde boli zapísané otcove recepty. Julien postupne odkryje niekoľko tajomstiev a konečne pochopí, prečo Henri nechal svoju ženu odísť. Jacky Durand vo svojom románe predstavuje veľkolepý portrét muža, pre ktorého je varenie viac ako len práca: je to dennodenná radosť z možnosti podeliť sa o svoj výtvor, umenie prekonať i nemožné.

O komunikácii stromov

Tajomná reč stromov Foto: Slovart
tajomna rec stromov SK Tajomná reč stromov

K zaneprázdneným ľuďom stromy hovoria rečou pokoja a stíšenia, keďže pobyt v lese môže utlmiť stres a navodiť mier v duši, vie Gill Daviesová, autorka knihy Tajomná reč stromov.

Pre umelcov sú stromy a lesy zdrojom inšpirácie (stačí si spomenúť na C. S. Lewisa, J. R. R. Tolkiena, Shakespeara, Wordswortha či Coleridgea) a liečitelia celé stáročia nachádzali so stromami spoločnú reč, lebo ponúkali riešenia na liečenie zranení i ochorení.

Mnohým rastlinám a druhom hmyzu, vtáctva a zvierat sa stromy prihovárajú ponukou potravy a domova. Stromy sa však rozprávajú aj medzi sebou, upozorňujú sa na blízkosť parazitov alebo komunikujú koreňmi, čo im umožňuje systém podhubia.

Kniha Tajomná reč stromov objasňuje komunikáciu týchto vzácnych rastlín. Publikácia, ktorú vydal Slovart, odhaľuje tajomstvá 50 najdôležitejších druhov stromov, uvádza ich praktické či medicínske využitie, pripomína symboly a legendy s nimi spojené.

O sebaklame v zrkadle

Vydrž to so mnou Foto: COOBOO
Vydrz to so mnou Vydrž to so mnou

Vydrž to so mnou je nový román pre generáciu Young Adult od talentovanej Kristíny Ježovičovej z vydavateľstva COOBOO.

Rozpráva o dievčati v zrkadle, ktoré vidí každá z nás a s ktorého pokrivenými slovami dennodenne bojujeme. Sme totiž cennejšie, ako sa nám snaží nahovoriť.

Stačí ho prestať počúvať. Sedemnásťročná Kaja prehráva boj s dievčaťom v zrkadle každé ráno.

Spadne do kolotoča sebaklamu a pretvárky. Poraziť dievča v zrkadle je osamote naozaj ťažké.

Ešte ťažšie je priznať si pravdu a prijať pomoc kamošov, ktorí nás neopúšťajú, ani keď prechádzame peklom. Nikdy nie sme sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy