Ešte zopár knižných tipov, teraz aj pre náročnejšieho čitateľa

Nájdite si medzi jarnými novinkami knihu podľa svojho gusta. Prinášame vám niekoľko zaujímavých tipov. Sú medzi nimi príbehy maliarov Caravaggia či slovenského Karola Ondreičku, kultová autobiografia amerického fyzika Richarda P. Feynmana. Môžete sa začítať do publikácie mapujúcej viac ako 80 najvýznamnejších literárnych diel našej histórie či sa vybrať na výpravu po dejinách novovekých impérií.

25.03.2021 06:00
debata
R. P. Feynman: Vy asi žartujete! Foto: Ikar
vy asi zartujete R. P. Feynman: Vy asi žartujete!

Vtipkujúci vedec

Laureát Nobelovej ceny za fyziku Richard P. Feynman v kultovej autobiografii z Ikaru Vy asi žartujete! búra mýty o nudných vedcoch. Slávneho popularizátora vedy v bádaní odjakživa poháňala číra zvedavosť a radosť z objavovania. Nedal si ujsť jedinú príležitosť nahovoriť kolegov na bláznivé pokusy a pobaviť ich.

Feynmanove vtipné príhody a anekdoty roky zbieral jeho kolega, priateľ a príležitostný spoluhráč na bubnoch Ralph Leighton. Spomína sa v nich, ako sa o atómovej fyzike radil s Einsteinom, ako sa dobýjal do nedobytných sejfov s prísne stráženými tajomstvami, ako dal americkej vláde za dolár patent na atómovú bombu a ešte na mnoho iného, z čoho sa čitateľovi dvíha obočie.

Vo všetkých historkách sa snúbi Feynmanova brilantná myseľ, zvedavosť a nehorázna drzosť. Práve preto sa mnohé z nich stali legendárnymi ešte skôr, ako vyšli knižne.

Richard P. Feynman (1918 – 1988) bol profesorom na Cornellovej univerzite a neskôr aj v Kalifornskom technologickom inštitúte. Pôsobil v tíme vedcov na americkom projekte Manhattan v Los Alamos, zameranom na vývoj atómovej bomby.

Za svoju prácu o kvantovej elektrodynamike získal v roku 1965 Nobelovu cenu za fyziku. V 1986 bol členom Rogersovej komisie vyšetrujúcej haváriu raketoplánu Challenger. Science Digest o Feynmanovej autobiografii hovorí ako o jednej z najslávnejších vedeckých kníh našich čias, fenomenálnom bestselleri, v ktorom iskrí energia, zábavné príbehy a život. Skoro zatúžite stať sa fyzikom.

Knihy ktoré ovplyvnili dejiny Foto: Ikar
Knihy ktore ovplyvnili dejiny Knihy ktoré ovplyvnili dejiny

Pre bibliofilov

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny je názov pútavého a podmanivého knižného sprievodcu viac než osemdesiatimi z tých najslávnejších, najvzácnejších a najdôležitejších písomných diel sveta. Kniha zahŕňa od Zvitkov od Mŕtveho mora až po Denník Anny Frankovej, vrátane ručne iluminovaných rukopisov, zásadných tlačených kníh a niektorých z najlepších príkladov ilustrovanej literatúry.

Prekrásne spracované kapitoly sledujú vývoj jednotlivých významných diel a dedičstvo, ktoré po sebe zanechali. Vydal Ikar.

Kniha obsahuje predslov od Jamesa Naughtieho, britského moderátora BBC, ktorý sa okrem politických a spoločenských tém venuje aj knihám.

Monografia Karol Ondreička Foto: Slovart
Karol Ondreicka Monografia Karol Ondreička

Ondreičkova monografia

Kurátori Aurel Hrabušický a Silvia Ilečková sa rozhodli predstaviť život a dielo maliara a grafika Karola Ondreičku (1898 – 1961) podrobnejšie a odhaliť tak polohy, v akých tohto predstaviteľa slovenskej moderny nepoznáme.

Jeho tvorba sa začala ilustrovaním kníh a časopisov, etabloval sa napríklad ilustráciami v knihách Smrť Jánošíkova od Jána Bottu alebo Čin-Čin od Ľudmily Podjavorinskej.

Dlhé roky tvoril aj pre detský časopis Slniečko, vďaka čomu poznajú Ondreičkove kresby aj celé generácie čitateľov, zväčša však bez toho, aby vedeli, kto je ich autorom.

Ondreičkovou tvorbou sa síce zaoberá každá štúdia dejín moderného umenia na Slovensku, ale vždy reflektujú len niekoľko tých istých diel z krátkej tvorivej etapy umelca, keď sa pripojil k hnutiu výtvarnej moderny.

Táto monografia z vydavateľstva Slovart však predstavuje aj jeho maliarsku tvorbu a dizajn objektov, napríklad hračiek alebo nábytku. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Matt Rees: Meno písané krvou Foto: Slovenský spisovateľ
Meno pisane krvou Matt Rees: Meno písané krvou

Temný portrét Caravaggia

Matt Rees, waleský spisovateľ a novinár, s neobyčajným citom a zmyslom pre drámu podal vo svojej knihe Meno písané krvou (Slovenský spisovateľ) temný, no pravdivý portrét jedného z najinšpiratív­nejších umelcov na svete – Caravaggia. Taliansko 1605.

Pre umelca neurodzeného pôvodu je Rím mestom krčiem, bojov na nože a prostitútok, až kým nedostane objednávku namaľovať portrét pápeža… Caravaggio sa rýchlo stane jedným z najuznávanejších a najvychytenejších maliarov v Ríme.

No keď sa zahľadí do Leny, jednoduchého chudobného dievčaťa, a zveční ju ako Madonu na svojich obrazoch, spoločnosť je pobúrená. Caravaggio sa nechtiac zapletie do súboja, v ktorom zabije protivníka z významnej rodiny.

Ani mocní patróni a mecenáši nemôžu zabrániť rozsudku smrti nad maliarom. A tak je Caravaggio nútený ujsť na Maltu. Ak chce dostať milosť, musí sa podrobiť prísnym pravidlám a zvyklostiam Rádu maltézskych rytierov. Jeho diela však naďalej hovoria o láske k umeniu a k Lene. No skôr ako sa k nej stihne vrátiť ako rytier a šľachtic, záhadne zmizne…

Novodobé ríše Foto: Slovart
Novodobe Rise Novodobé ríše

Ríše a súčasná civilizácia

Koloniálne ríše vo všetkých svojich podobách boli súčasťou politických máp sveta od renesancie až do dnešných dní.

Kniha Novodobé ríše zostavená editorom Robertom Aldrichom (vydal Slovart) ponúka trinásť príspevkov zaoberajúcich sa dejinami novovekých impérií, ktoré vybudovali osmanské Turecko, Španielsko, Portugalsko, Holandsko, škandinávske štáty, Veľká Británia, Francúzsko, cárske i sovietske Rusko, Rakúsko-Uhorsko, Belgicko, Nemecko, Taliansko a Spojené štáty americké.

Štúdie vychádzajúce z výsledkov moderného bádania sú doplnené mapami, farebnými ilustráciami a ďalšími informáciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy