Cenu René má za svoje Šeptuchy Alena Sabuchová

Súčasťou ceny Anasoft litera je aj vyhlasovanie študentskej ceny René - Anasoft litera gymnazistov, kde svojho laureáta vyberajú zástupcovia stredných škôl.

30.03.2021 16:56
Alena Sabuchová Foto: ,
Alena Sabuchová
debata

Pätnásť delegátov v tajnom hlasovaní vyhlásilo román Aleny Sabuchovej Šeptuchy (Artforum 2019) ako najreprezenta­tívnejšieho zástupcu preferencií stredoškolákov a stredoškoláčok.

Spisovateľka sa tak stala štvrtou laureátkou ceny René – Anasoft litera gymnazistov.

Cenu udeľujú študentky a študenti od roku 2017 jednej z piatich nominovaných kníh, ktoré pre nich vyberú práve členovia poroty Anasoft litera.

Študenti čítali román Petra Balka Østrov (KK Bagala 2019), Les prízrakov (Vydavateľstvo Slovart 2019) Juraja Červenáka, kniha Mariany Čengel Solčanskej Jánošík (Ikar 2019), Čepiec (Vydavateľstvo Slovart 2019) Kataríny Kucbelovej a Šeptuchy.

O tom, ako sa veľmi tento on-line ročník líšil od predchádzajúcich sa počas vyhlásenia vyjadrila aj pedagogička Alena Klindová, ktorá učí na Súkromnej škole umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach a tam koordinuje cenu René.

„Študenti mali čas sa k niektorým knihám vrátiť viackrát, po rozhovore či besede sa priznali, že siahli po knihe aj druhýkrát. Myslím, že to bolo pozitívom predĺženého ročníka. Knihy navyše ostávajú v školskej knižnici, spontánne sa o nich rozprávame aj na chodbe, na hodinách, a to vnímajú aj žiaci, ktorí nie sú priamo zapojení do ceny René.“

Alena Sabuchová, ktorá za svoju druhú knihu už získala aj ocenenie Anasoft litera či Cenu Jána Johanidesa, hovorí: „Mala som pred online besedami rešpekt a bála som sa, že anonymita on-line priestoru sa ľuďom dovolí zaň skryť, ale keď sme besedy rozbehli, tak som pochopila, že sú na ne pripojení mladí ľudia, ktorí sa neboja pýtať aj osobné otázky a zdieľať svoje názory.“ Laureátka dostane aj sošku Reného od akademického sochára Pavla Dubinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #cena René