5 knižných tipov

Eseje známeho neurológa, reportáž zo života na ľadových ostrovoch, psychologický detektívny román, dielo, v ktorom nie sme jediným ľudským druhom na tomto svete aj tajomný príbeh odvážneho dievčatka.

15.04.2021 05:00
debata
Oliver Sacs: Vďačnosť Foto: Inaque
vikend kniha vdacnost Oliver Sacs: Vďačnosť

Oliver Sacs: Vďačnosť

Vo štvorici esejí, ktoré britský neurológ Oliver Sacks napísal dva roky pred svojou smrťou, sa venuje témam starnutia, pominuteľnosti a zázraku, ktorým je ľudský život.

Poeticky sa vracia do detstva, obzerá sa za životom a takmer storočím, ktoré prežil, vďačný za život, priateľstvá, sklamania aj úspechy.

Známy neurológ je autorom viacerých kníh, napr. Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom či Antropologička na Marse.

Vydavateľ: Inaque

Ilona Wiśniewska: Biele Foto: Absynt
kniha biele Ilona Wiśniewska Ilona Wiśniewska: Biele

Ilona Wiśniewska: Biele

Ľadové ostrovy Špicbergy. Predstavte si dlhý, pol roka trvajúci deň. Neustále svetlo. Alebo presný opak. Nekonečnú polárnu noc. Tma pri rannej káve je rovnaká ako pri večeri. Ako sa tu dá žiť?

Ako sa dá prežiť zima? Veľa sa tu pije? Sme smutní? Ale my nie sme smutní. V zime sexujeme a melanchólia opantá iba tých opustených, čo nepijú. Na tomto mieste bez kompromisov a bez zľutovania žijú ľudia takmer z päťdesiatich krajín sveta.

Vydavateľ: Absynt

Susanne Janssonová: Zimná voda Foto: Lindeni
Susanne Janssonová Zimná voda Susanne Janssonová: Zimná voda

Susanne Janssonová: Zimná voda

Psychologický detektívny román rozohráva príbeh Martina, jeho manželky Alexandry a ich dvoch detí na švédskom ostrove Orust.

Raz, keď je Martin so synom Adamom sám doma, chcú si urobiť piknik pri mori. Sú už na odchode, no zazvoní telefón a Martin sa vráti do domu. Adam ostane chvíľu sám.

Keď sa otec vráti, syn akoby sa pod zem prepadol. Naozaj sa chlapček utopil alebo ho niekto uniesol? Sugestívny príbeh o zármutku a zúfalstve. Vydavateľ: Lindeni

Ján Babarík: Triplovia Foto: Marenčin PT
kniha triplovia Ján Babarík Ján Babarík: Triplovia

Ján Babarík: Triplovia

Román, v ktorom nie sme jediným ľudským druhom na tomto svete.

Päť príbehov, ktoré sú navzájom prepletené, hovorí o tom, aké ľahké je podľahnúť omylu a urobiť chybu. Veď čo také potrebuje slušný človek na to, aby zdivel?

Je ľahké nájsť si nepriateľa v niekom, kto je iný. Stačí malé nedorozumenie, klamstvo a vášne sa rozhoria. A keby Triplovia naozaj žili, istotne by si to odniesli.

Vydavateľ: Marenčin PT

Maja Lunde: Strážkyňa slnka Foto: Marenčin PT
kniha strazkyna slnka  Maja Lunde Maja Lunde: Strážkyňa slnka

Maja Lunde: Strážkyňa slnka

Tajomný príbeh odvážneho dievčatka. Lily dospieva a vie, že žije v neprirodzenom svete – celé dni v gumákoch, pršiplášti, do nitky premočená, hladná a osamelá. Matne si spomína na dotyk slnečných lúčov, ktoré sa vytratili a odvtedy dedinu sužuje nepreniknuteľná hmla a nekonečný dážď. Raz však Lily nájde zakázanú cestu a rozhodne sa uväznené slnko oslobodiť. Musí zvíťaziť nad Strážkyňou slnka, ktorá skrýva temné tajomstvo.

Vydavateľ: Tatran

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy